poniedziałek, 22 grudnia 2014

.841. pod bezową pierzynką

~pieczona piernikowa owsianka* pod bezą**~
*płatki owsiane + płatki jęczmienne BIO
**na bazie erytrolu 



W końcu udało mi się zrealizować tę owsiankę, która chodziła za mną już od długiego długiego czasu. Dzielę się z Wami przepisem, jednak mam co do niego dwie uwagi:
1. Jeśli decydujecie się na użycie ksylitolu lub erytrolu najlepiej będzie, jeśli użyjecie go pół na pół ze zwykłym cukrem. Ja użyłam samego erytrolu i jego smak trochę przebijał.
2. Lepiej robić cienką warstwę bezy, ponieważ moja, mimo, że piekłam ją 25 minut nie do konca "doszła" w środku.


PRZEPIS /1 porcja/
~3 łyżki płatków owsianych
~3 łyżki płatków jęczmiennych BIO Fresano
~żółtko (białko zostawiamy do bezy)
~80g jogurtu naturalnego
~1/2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika (lub 1-2 sklepowej)
~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
BEZA:
~białko
~50g cukru/ksylitolu/erytrolu

Mieszamy wszystkie składniki na owsiankę, przelewamy masę do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 25 minut w 180*C. Białko ubijamy na sztywną pianę, na koniec dodajemy wybraną substancję słodzącą i ubijamy jeszcze chwilkę. Wyjmujemy owsiankę z piekarnika i na wierzch układamy niezbyt grubą warstwą bezę. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 20-25 minut (z termoobiegiem). Smacznego!

20 komentarzy:

  1. one prezentuje się znakomicie ;) a taka niedopieczona też nie jest zła, choć może trochę strach jeść surowe jajka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bombowo, a raczej bezowo :D
    Naprawdę świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o tym erytrolu czytałam, może kiedyś dane mi będzie spróbować..
    owsiany piernik na raz? jestem zdecydowanie na tak!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta beza wygląda niesamowicie! ^^
    Swoją drogą zrobiłaś mi teraz na nią ochotę! :P

    OdpowiedzUsuń
  5. jej, wygląda jak mała urocza muffinka! świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To wygląda obłędnie! :)
    Wesołych Świąt (: !

    OdpowiedzUsuń
  7. Od dawna chcę zabrać się za coś, co mogłabym zwieńczyć bezą! Wygląda idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. baardzo piankowo to wygląda i przepysznie ;-) muszę sama spróbować takiego wypieku!

    OdpowiedzUsuń
  9. ta beza *.*
    ja dobrze, że dodałaś przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubimy dodawać erytrytol, bo według nas ma fajny pudrowy smak :)
    Pozdrawiamy cieplutko candy-pandas.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Jejciu, ta beza *.* Wszystko wygląda wprost obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale idealna beza Tobie wyszła, piękna! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniale wygląda... jak deser! Masz mega talent Martyna :)
    http://iluminatium-mundi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Drogi Anonimie, miło byłoby mi poznać Twoje imię, lub chociaż pseudonim.
Wszystkie komentarze są moderowane - te, które uznam, za obrażające mnie lub inne osoby / bezsensowne itp. po prostu nie będą akceptowane :)