~pieczona piernikowa owsianka* pod bezą**~
*płatki owsiane + płatki jęczmienne BIO
**na bazie erytrolu
W końcu udało mi się zrealizować tę owsiankę, która chodziła za mną już od długiego długiego czasu. Dzielę się z Wami przepisem, jednak mam co do niego dwie uwagi:
1. Jeśli decydujecie się na użycie ksylitolu lub erytrolu najlepiej będzie, jeśli użyjecie go pół na pół ze zwykłym cukrem. Ja użyłam samego erytrolu i jego smak trochę przebijał.
2. Lepiej robić cienką warstwę bezy, ponieważ moja, mimo, że piekłam ją 25 minut nie do konca "doszła" w środku.
PRZEPIS /1 porcja/
~3 łyżki płatków owsianych
~3 łyżki płatków jęczmiennych BIO Fresano
~żółtko (białko zostawiamy do bezy)
~80g jogurtu naturalnego
~1/2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika (lub 1-2 sklepowej)
~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
BEZA:
~białko
~50g cukru/ksylitolu/erytrolu
Mieszamy wszystkie składniki na owsiankę, przelewamy masę do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 25 minut w 180*C. Białko ubijamy na sztywną pianę, na koniec dodajemy wybraną substancję słodzącą i ubijamy jeszcze chwilkę. Wyjmujemy owsiankę z piekarnika i na wierzch układamy niezbyt grubą warstwą bezę. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 20-25 minut (z termoobiegiem). Smacznego!
one prezentuje się znakomicie ;) a taka niedopieczona też nie jest zła, choć może trochę strach jeść surowe jajka ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bombowo, a raczej bezowo :D
OdpowiedzUsuńNaprawdę świetny pomysł :)
o tym erytrolu czytałam, może kiedyś dane mi będzie spróbować..
OdpowiedzUsuńowsiany piernik na raz? jestem zdecydowanie na tak!
świetny pomysł z tą bezą!
OdpowiedzUsuńTa beza wygląda niesamowicie! ^^
OdpowiedzUsuńSwoją drogą zrobiłaś mi teraz na nią ochotę! :P
jej, wygląda jak mała urocza muffinka! świetna :)
OdpowiedzUsuńBeza wygląda wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńTo wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt (: !
Od dawna chcę zabrać się za coś, co mogłabym zwieńczyć bezą! Wygląda idealne ;)
OdpowiedzUsuńbaardzo piankowo to wygląda i przepysznie ;-) muszę sama spróbować takiego wypieku!
OdpowiedzUsuńJeeej, ale śliczna! :)
OdpowiedzUsuńSmacznie, wesołych świąt :)
OdpowiedzUsuńta beza *.*
OdpowiedzUsuńja dobrze, że dodałaś przepis :)
50g cukru?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńBardzo lubimy dodawać erytrytol, bo według nas ma fajny pudrowy smak :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy cieplutko candy-pandas.blogspot.com
Jejciu, ta beza *.* Wszystko wygląda wprost obłędnie!
OdpowiedzUsuńAle idealna beza Tobie wyszła, piękna! :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda... jak deser! Masz mega talent Martyna :)
OdpowiedzUsuńhttp://iluminatium-mundi.blogspot.com/
ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuń