PODSTAWOWE PRZEPISY



1. OWSIANKA
Przepis podstawowy:
~6 łyżek płatków owsianych
~1 szklanka mleka
~1 szklanka wody

Wodę zagotować w garnuszku, wsypać płatki, gdy wchłonął całą wodę dolać mleko i gotować jeszcze ok. 3 minuty. Można posłodzić, ja używam do tego stevi. Przełożyć do miseczki i po ostudzeniu włożyć na noc do lodówki, dzięki czemu płatki wchłonął pozostałe mleko i owsianka będzie rano idealnie gęsta ;) Poza tym to potem wystarczy ją tylko podgrzać i śniadanie gotowe!


~*~


Owsianka budyniowa (owsianka z budyniem):
~owsianka z przepisu podstawowego
~20g (pół torebki) proszku budyniowego, dowolny smak
~odrobina mleka do rozmieszania budyniu

Owsiankę podgrzać, budyń rozmieszać w małej ilości mleka i wymieszać z owsianką, gotować jeszcze chwilkę do momentu zgęstnienia.





~*~


Owsianko-manna (owsianka z kaszą manną):

~owsianka z przepisu podstawowego
~trzy łyżeczki kaszy manny
~odrobina mleka do rozmieszania kaszy


Owsiankę podgrzać, kaszę rozmieszać w małej ilości mleka i wymieszać z owsianką, gotować jeszcze chwilkę do momentu zgęstnienia.








~~~~


2. KASZA MANNA
Przepis podstawowy:
~65g (5 i 1/2 łyżki) kaszy manny
~2 szklanki płynu (u mnie zazwyczaj mleko i woda w proporcji 1:1 lub sama woda :))
~stevia/cukier

Mleko/wodę zagotować, ciągle mieszając wsypywać kaszę i gotować do zgęstnienia, dodać stevię/cukier. Przełożyć do miseczki.




~*~

Suflet z kaszy manny:
~kasza manna gotowana według przepisu podstawowego
~jajko
~ulubione dodatki (na zdjęciu obok jest suflet z dodatkiem cynamonu i jabłka)

Białko oddzielić od żółtka. Ugotowaną kaszę wymieszać z żółtkiem, białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę. Dodać swoje dodatki. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego (zostawić trochę wolnego miejsca, bo suflet urośnie) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C na ok. 20-25 minut.


~*~

Pudding z kaszy manny:
~kasza manna gotowana według przepisu podstawowego
~ulubione dodatki (na zdjęciu obok waniliowy pudding z gorącym sosem malinowym)

Ugotowaną kaszę przełożyć do miseczki i po ostudzeniu włożyć na noc do lodówki. Rano miseczkę odwrócić "do góry nogami" i przełożyć pudding na talerz. Jeśli będziesz mieć z tym problem włóż miseczkę na chwilę do większej miski z gorącą wodą i spróbuj ponownie. 



~~~~

3. KASZA JAGLANA
Przepis podstawowy:
~65g (5 łyżek) kaszy jaglanej
~1,5 szklanki płynu (u mnie zazwyczaj mleko i woda w proporcji 1:1 lub sama woda :))
~stevia/cukier

Kaszę opłukać na sitku pod zimną wodą. Mleko/wodę zagotować i gdy zacznie wrzeć wrzucić kaszę. Gotować aż nie wchłonie całości płynu (ok.20 minut). Dodać stevię/cukier i przełożyć do miseczki.




~~~~

4. KASZA KUKURYDZIANA (POLENTA)
Przepis podstawowy:
~65g (4 łyżki) kaszy kukurydzianej
~1,5 szklanki płynu (u mnie zazwyczaj mleko i woda w proporcji 1:1 lub sama woda :))
~stevia/cukier

Mleko/wodę zagotować i gdy zacznie wrzeć wrzucić kaszę. Gotować aż nie wchłonie całości płynu (ok.20
minut). Dodać stevię/cukier i przełożyć do miseczki.



~~~~
5. TAPIOKA
Przepis podstawowy:
~60g (6 łyżek) tapioki
~300ml (1 i 1/4 szklanki) wody/mleka
~stevia/cukier

W garnuszku zagotować wodę/mleko (ja wolę tapiokę na wodzie), gdy zacznie wrzeć dodać tapiokę i gotować aż nie stanie się przezroczysta, kleista i nie wchłonie całego płynu. Trzeba bardzo często mieszać, bo tapioka uwielbia się przypalać. Zdjąć z ognia i przełożyć do miseczki. Ważne, żeby dobrać dobre dodatki, bo tapioka sama w sobie jest bez smaku i nadaje się go jej przez dodatki właśnie :) A o tym niżej...


~~~~

6. AMARANTUS
Przepis podstawowy:
~60g (6 łyżek) amarantusa. ZIAREN, surowych! Sprawdź, czy to aby nie posiadasz amarantusa ekspandowanego ;)
~woda (zacznij od 1 szklanki i potem dolewaj)
~stevia/cukier

Wodę i amarantusa umieść w garnuszku na średni ogniu. Gdy woda zacznie się gotować zmniejsz ogień na najmniejszy i gotuj pod przykryciem dopóki amarantus nie wchłonie wody. Od czasu do czasu zamieszać. Jeśli chcesz aby amarantus napęczniał bardziej dolewaj jeszcze wody. Dodaj stevię/cukier.



~~~~


7. PLACKI (PANCAKES)
Przepis podstawowy:
~trochę ponad 1/2 szklanki mąki (70g)
~1/2 szklanki mleka/jogurtu/maślanki
~jajko
~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~stevia/cukier

Wymieszać wszystkie składniki i smażyć placki. Przewracać na drugą stroną gdy na powierzchni placków zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, a brzegi będą lekko ścięte.

~~~~


8. NALEŚNIKI
Przepis podstawowy: (3 naleśniki)
~50g mąki
~150ml mleka
~jajko

Połączyć wszystkie składniki, odstawić na 20-30 minut i smażyć.



~*~

Naleśniki budyniowe: (3 sztuki)
~opakowanie budyniu (40-45g) o dowolnym smaku 
~150 ml mleka
~jajko
~łyżka mąki

Połączyć wszystkie składniki, odstawić na 20-30 minut i smażyć








~~~~

9. OMLETY
Omlet biszkoptowy:
~2 jajka (jeśli po jakimś wypieku itp. zostało Wam białko to śmiało możecie je dodać :))
~2 lekko czubate łyżki mąki
~stevia/cukier

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę (ze szczyptą soli), następnie dodać do nich żółtka, delikatnie wymieszać, przesiać mąkę i wsypać stevię/cukier i również delikatnie wymieszać. Rozgrzać patelnie i lekko ją natłuścić, wylać masę na omlet i smażyć pod przykryciem na małym ogniu ok.7 minut z każdej strony.

~*~

Omlet kaiserschmarren (omlet cesarski):
przepis z makaronirodzynka
~jajko
~łyżka cukru trzcinowego
~1/4 szklanki mąki
~1/4 szklanki mleka
~małe jabłko
~2 łyżki rodzynek (lub innych suszonych owoców. świetnie pasuje żurawina)
~łyżeczka masła
~1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
~cukier puder/syrop klonowy do podania

Rodzynki (lub inne suszone owoce) sparzyć, jabłko obrać i pokroić w kostkę. Białko oddzielić od żółtka. Żółto zmiksować z mąką i mlekiem, białko ubić z cukrem w oddzielnym naczyniu. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie obie masy, dodać jabłko i rodzynki (lub inne suszone owoce). Rozgrzać niedużą patelni i rozpuścić na niej 1/2 łyżeczki masła i wylać masę na omlet. Gdy spód się zetnie przewrócić omlet (zsunąć na talerz, po czym rozpuścić na patelni pozostałe 1/2 łyżeczki masła i wrzucić omlet drugą stroną). Gdy omlet będzie złocisty, pokroić go drewnianą szpatułką na drobniejsze części, ułożyć na talerzy i posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym. Albo obie wersje na raz, taki jest najlepszy! :)

11 komentarzy:

  1. świetnie to zrobiłaś! :) czytelnie, można wszystko łatwo znaleźć. Będę tu często zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna zakładka i jaka przydatna ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe i pomocne, na pewno bede zagladac :) a na pierwszy ogien chyba suflet z kaszy manny :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna jest tak zakładka! :) Wszystko w jednym miejscu - super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile ciekawych przepisów ! Naprawdę, jak rzadko można spotkać taki pokaźny zbiorek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale tu pysznie u Ciebie :) będę zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam pytanko: twoje sześć łyżek płatków owsianych to ile wagowo? Często się podaje, że jedna to 10g, ale chyba łyżki mam jakieś małe : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok 60g. Czyli chyba rzeczywiście masz małe łyżki :D

      Usuń
  8. Podoba mi sie twój blog <3
    Jestem u ciebie chyba po raz pierwszy i z pewnością nie ostatni :*
    Zapraszam do mnie :)
    Moze obserwacja?

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam mniam :)tyle przepisów u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystko w sam raz na śniadanko

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Drogi Anonimie, miło byłoby mi poznać Twoje imię, lub chociaż pseudonim.
Wszystkie komentarze są moderowane - te, które uznam, za obrażające mnie lub inne osoby / bezsensowne itp. po prostu nie będą akceptowane :)