~placki z płatków jęczmiennych z mielonym młodym jęczmieniem podane z kokosowym masłem orzechowym ; kawa bananowa~
PRZEPIS /1 porcja/
~50-60g płatków jęczmiennych bio
~szklanka mleka (u mnie roślinne)
~jajko
~płaska łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia
~opcjonalnie cukier/stevia do posłodzenia
Płatki gotujemy w mleku (można to zrobić wieczorem, zaoszczędzicie dużo czasu :)), mieszamy z młodym jęczmieniem i słodzidłem, studzimy. Białko oddzielamy od żółtka. Żółtko dodajemy do płatków, a białko ubijamy na sztywną pianę, którą następnie delikatnie łączymy z masą. Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni smażymy placki. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)
Placków z młodym jęczmieniem jeszcze nie robiłam, ale widzę, że warto :)
OdpowiedzUsuńw moim przypadku chyba już czas wypróbować inne płatki niż owsiane ;) może skuszę się na jęczmienne? ;)
OdpowiedzUsuńświetne placki, ja również mam w zasobach kuchennych młody jęczmień, więc chętnie zastosuję go w takich placuszkach ;)
OdpowiedzUsuńświetny kolor mają, a z masłem kokosowym kuszą jeszcze bardziej :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Bardzo dobre musiało być :)
OdpowiedzUsuńKolejna osoba, który przypomina mi o tym, że miałam kupić w końcu jęczmień! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam placki na płatkach, robiłam tylko na owsianych póki co ale chętnie bym spróbowała i takich :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie :) Jestem ciekawa ich smaku, więc myślę, że niedługo wypróbuję Twojego przepisu ♥
OdpowiedzUsuńwykwintne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńNowy przymiotnik? WOW
UsuńTez jestem pod wrażeniem!
Usuńale mają kolor :D
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł, godny zgapienia! :D
OdpowiedzUsuńJuż się pary razy natknęłam na ten młody jęczmień ale zawsze go omijałam - nieświadomość co mogę z nim zrobić. Placki świetne! :) Fajny mają kolorek.
OdpowiedzUsuńBardzo interesuje mnie to masło :)
OdpowiedzUsuń