~gotowany kakaowy tofurnik (wegański), podany z domowym masłem orzechowym ; herbata pomarańcza-czekolada~
Gotowany tofurnik po raz drugi :) Na prawdę zachęcam do spróbowania! Wersja bananowa TUTAJ
PRZEPIS /1 porcja/
~kostka 300g tofu naturalnego (u mnie Solida)
~50ml mleka roślinnego
~2-3 łyżki soku z cytryny
~czubata łyżka budyniu czekoladowego + 50ml mleka roślinnego
~czubata łyżka kakao
~łyżeczka cukru waniliowego
~cukier/stevia do smaku (u mnie 10 tabletek stevii)
Tofu rozgniatamy widelcem w misce, dodajemy cukier/stevię do smaku, mleko i sok z cytryny i miksujemy na gładką masę. Przekładamy masę do garnuszka i gotujemy do momentu rozrzedzenia. Budyń mieszamy w mleku i gdy masa z tofu będzie sie gotować dodajemy do go i gotujemy aż uzyskamy gęstą, budyniową konsystencję. Dodajemy kakao, mieszamy i podajemy. Smacznego! :)
ask.fm - pytania :)
nosz kurczę, zapomniałam o nim - serdeczne dzięki, że jesteś ty! :D prezentuje się mniam, i do tego z domowym masłem.. czy naprawdę potrzeba dzisiaj czegoś więcej? ;)
OdpowiedzUsuńTak zachęcasz tymi tofurnikami, że chyba i ja zrobię wersję wegańską serniczka :)
OdpowiedzUsuńTofurniczki już smażyłam i piekłam, ale gotowany jeszcze przede mną :)
OdpowiedzUsuńGenialny, chyba muszę się przełamać do tofu na słodko ;)
OdpowiedzUsuńi to rozpuszczone masełko orzechowe, normalnie hipnotyzuje :D
OdpowiedzUsuńdomowe masełko orzechowe dopełnia całości smaku! :)
OdpowiedzUsuńmam to tofu akurat w lodówce dlatego tym bardziej zachęciłaś mnie by spróbować :)
OdpowiedzUsuńMnie też zachęciła, ale po tofu muszę śmigać do sklepu, bo w lodówce deficyt :)
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńskąd wiesz?
Usuńaleee to wygląda pysznie!!! obserwuje:)
OdpowiedzUsuń