~wegański "omlet" z mąki z ciecierzycy z papryką, cukinią i brukselką podany z domowym hummusem ; herbata pomarańcza-czekolada~
PRZEPIS /1 porcja/
~1/2 szklanki maki z ciecierzycy
~1/2 szklanki wody
~przyprawy; u mnie mielona kozieradka, pomidor-czosek-bazylia, nasi goreng, mielony kumin, harrisa
~spora szczypta czarnej soli (można użyć nieco wiecej zwykłej soli, ale czarna nadaje jajeczny zapach i smak)
~1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
~ulubione warzywa
Mąkę łączymy z przyprawami i proszkiem do pieczenia, ciągle miesząc wlewamy wodę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i wlewamy masę, smażymy na małym ogniu. Gdy omlet lekko się zetnie na wierzchu układamy warzywa i delikatnie "wciskamy" je w masę. Po ok. 5 minutach przewracamy omlet na drugą stronę. Smacznego! :)
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZa każdym razem kiedy widzę takie śniadania dochodzi do mnie, że zbyt rzadko robię je na wytrawnie :)
OdpowiedzUsuńWegański i omlet toż to się samo przez się wyklucza, ale Polak potrafi :D Teraz serio czekam już tylko na jajka sadzone w Twoim wegańskim wydaniu :P
OdpowiedzUsuńA o czarnej soli pierwsze słyszę :]
Ostatnio jadam omlety tylko na wytrawnie. Takie chyba smakują mi najbardziej :D
OdpowiedzUsuńWszystko super, tylko ta brukselka brrr :P
OdpowiedzUsuńrzadko kiedy jadam omlety na wytrwanie, a temu wprost nie można się oprzeć! :>
OdpowiedzUsuńwytrawnie, a mimo tego pysznie i pięknie!
OdpowiedzUsuńŚwietny! Świetny!
OdpowiedzUsuńależ kolorowy omlet ;-)
OdpowiedzUsuńtaki omlet jak najszybciej sobie usmażę! moje smaki :)
OdpowiedzUsuńdzisiaj na wytrawnie, pysznie! z chęcią na kolację bym zjadła takiego omleta!
OdpowiedzUsuńMoje smaki :) I jeszcze ten hummus ^
OdpowiedzUsuńkusi mnie mąka z ciecierzycy <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu omlety, na wytrawnie! :) Chociaż takich smaków i na takiej mące jeszcze nie łączyłam :)
OdpowiedzUsuń