czwartek, 13 marca 2014

.591. zwykła kanapka...inaczej

~zapiekana ciabatta z papryką, świeżą bazylią i tofu wędzonym~




Kto powiedział, że kanapka musi być bułką rozkrojoną na pół z ułożonymi na niej dodatkami? :) Nie dość, że w powyższej wersji wygląda ciekawie to i od razu jakoś fajniej smakuje :)

PRZEPIS /1 porcja/
~1 duża bułka ciabatta, ok. 100g
~70g tofu wędzonego Polsoja + sól (opcjonalnie, bo ten rodzaj tofu jest już lekko słony), czosnek granulowany, pieprz cytrynowy
~5 kawałków papryki czerwonej
~10 listków świeżej bazylii

Tofu owinąć w kilka warstw ręcznika papierowego, obciążyć i wstawić na noc do lodówki (lub na min. 1-2h). Bułkę pokroić wszerz pięć razy (uważając, żeby jej nie przekroić -> patrz zdj. pierwsze). Każde przecięcie następnie lekko rozchylić, żeby je poszerzyć. Tofu odwinąć, pociąć na pięć plastrów, posypać przyprawami. W każde rozcięcie bułki włożyć kawałek papryki, następnie dwa listki bazylii i plaster tofu. Włożyć bułkę do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 200*C i zapiekać ok. 5-10 minut. Smacznego! :)

31 komentarzy:

  1. Ale super pomysł! Bardzo ładnie wygląda, no i jest zapewne smaczna taka kanapka : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mega! Najsmaczniejsza i najbardziej przyciągająca uwagę kanapka jaką kiedykolwiek widziałam :D Mistrz!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście wygląda mega! :D
    No i tofu, którego już od dawna mam zamiar spróbować - teraz już wiem, że nie ma co się wahać. :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Ale zaskoczyłaś tą bułą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak jak odrywane czy nakrajane chlebki :D Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  6. no wygląda bardzo ciekawie haha :D kto wie, może będziesz inicjatorką nowej wersji kanapek? ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. jaki fajny jeżyk!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo smacznie i pomysłowo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. chciałam powiedzieć, że wygląda zajebiście, ale nie wiedziałam, czy nie zostanę zlinczowana za używanie niecenzuralnych słów. taki jeżyk! swoją drogą świetne połączenie. jak zachowuje się zapieczone tofu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Długo to ono w piekarniku nie było, więc trudno powiedzieć, ale smakowało tak samo jak zawsze :) Czyli, hmm, nic się raczej w nim nie zmieniło :)

      Usuń
  10. a tak się zastanawiałam na miniaturce, co to ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dobry pomysł na niebanalną kanapkę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. No muszę się w końcu przejechać po to TOFU! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda genialnie! :D Nie wpadłabym na taki pomysł podania ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Haha, najbardziej pomysłowe śniadanie ever! :D

    OdpowiedzUsuń
  15. o ranyy jakie cuudo!
    zaskoczyłaś mnie! :D
    nie wiedziałam, że takie coś da się wytrzasnąć z zwykłej bułki :D

    OdpowiedzUsuń
  16. wygląda bardzo ciekawie i jestem pewna, że też smakuje tak dobrze, a może i jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  17. haha, ale wygląda, genialny pomysł!!:D

    OdpowiedzUsuń
  18. Hah, świetnie to wygląda :D Ta ciabatta zaprzecza normalnym bułą !
    Nominowałam Cię do LBA :)

    OdpowiedzUsuń
  19. cudo! jak tylko naprawię piekarnik to też zrobię jakieś fantazyjne zapiekanki :))

    OdpowiedzUsuń
  20. Już na miniaturce wyglądało świetnie. W powiększeniu jeszcze lepiej... super to wymyśliłaś. Fajne, nowe, pomysłowe...!

    OdpowiedzUsuń
  21. Wow, serio genialne! Wyglada zjawiskowo taka buła :D

    OdpowiedzUsuń
  22. muszę Ci powiedzieć, że fantastycznie to wygląda :) super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  23. mega pomysłowo robi wrazenie i wizulane i naewno smakowe <3

    OdpowiedzUsuń
  24. oryginalna kanapka :)

    OdpowiedzUsuń
  25. haha, zjawiskowo, rewelacyjnie, no mega superowo! :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Świetny pomysł na podanie kanapki, bardzo oryginalny ! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda świetnie. Tofu jakiej firmy użyłaś?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Drogi Anonimie, miło byłoby mi poznać Twoje imię, lub chociaż pseudonim.
Wszystkie komentarze są moderowane - te, które uznam, za obrażające mnie lub inne osoby / bezsensowne itp. po prostu nie będą akceptowane :)