niedziela, 6 października 2013

.436. spróbuj (poppingu z) amarantusa

~amarantusowo-owsiane ciasto z cynamonem i musem jabłkowym~ 


Ciacho z przepisu Magdy. Jedyną modyfikacją, którą wprowadziłam było dodanie małej ilości mleka do masy, bo wydawała mi się za sucha. I jeszcze dodałam łyżkę cukru trzcinowego. Polecam to ciasto! Mega chrupiące, czego bym się nie spodziewała! Do wypróbowania z innymi owocami ;)

PRZEPIS /1 porcja/
~50g poppingu z amarantusa
~łyżka (10g) płatków owsianych
~jajko
~łyżeczka cynamonu
~szczypta imbiru
~szczypta kardamonu
~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~4 łyżki mleka (opcjonalnie, jeśli masa będzie 'sucha')
~średnie jabłko
~łyżka cukru trzcinowego / inne słodzidło

Jabłko umyć, pokroić i zblendować na mus. W misce połączyć wszystkie pozostałe składniki. Do naczynia żaroodpornego przełożyć połowę masy, na to wyłożyć mus jabłkowy i przykryć pozostałą częścią masy. Piec 20-25 minut w 180*C. Smacznego!



Wczoraj na fanpage'u breakfast of dreams wybiło 100 like'ów. Dziękuję wszystkim! ♥ Jeśli jeszcze nie dołączyłeś, czas najwyższy :) Zapraszam! 
(nie wiem, dlaczego na tym widżecie pokazuje się taka mała liczba polubień o.o albo tak jest tylko u mnie? bo pokazuje mi się 41 like)

20 komentarzy:

  1. Podoba mi się to ciasto, chyba zrobię na któreś śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie tez 41 . Pewnie jakiś blad :)
    Ciastko pyszne , ale nigdzie nie mogę dostać tego poppingu. Tak kusisz ze chyba będę musiała zamówić :D

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię wszystko, co chrupiące, więc to musiało być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis na pewno wypróbuję, bo w szafce zalega mi całe opakowanie poppingu:)
    Musiało smakować wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  5. a z chęcią bym spróbowała! nawet amarantus czeka w szafce <3

    OdpowiedzUsuń
  6. to ciasto jest wyjątkowe! w sumie inne niż wszystkie za sprawą amarantusa i przez to ciekawi mnie jeszcze bardziej :) poza tym lubię chrupać <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja również widzę 41 polubień, ale wierzę na słowo, że jest ich więcej, szczególnie, że jest tutaj co lubić:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Amarantusowe wypieki prezentują się genialnie, uwielbiam ta strukturę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nigdy nie próbowałam amarantusa, muszę w końcu nadrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastycznie wygląda, muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciastko wygląda genialnie, nie robiłam jeszcze amarantusowych wypieków, ale moja kokilka tylko na to czeka ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. oo, zgrałyście się z Darią :D
    potwierdzam, ciastko pyszne! chociaż ja robiłam je z ziaren amarantusa ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. A właśnie skończył mi się popping ; ( wygląda super smacznie ...

    OdpowiedzUsuń
  14. oja, bosko wygląda w przekroju! i bardzo chrupko, tak jak opisałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy nie piekłam jeszcze takich małych ciast, ale to chyba najlepsze wyjście:)
    Uniknę zjedzenia całego ciasta na raz ;D

    OdpowiedzUsuń
  16. o, Ty też się dzisiaj zajadałaś tym ciastem! ale fajnie, ale fajnie! :) cieszę się, że Wam posmakowało! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasta z amarantusem nie robiłam, ale lubię go i chętnie wykorzystuję w kuchni ze względu na właściwości zdrowotne i wysoką zawartość białka jak na produkt tego typu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Drogi Anonimie, miło byłoby mi poznać Twoje imię, lub chociaż pseudonim.
Wszystkie komentarze są moderowane - te, które uznam, za obrażające mnie lub inne osoby / bezsensowne itp. po prostu nie będą akceptowane :)