piątek, 4 października 2013

.434. jesienne kluski kładzione (bez jajka)

 ~razowe, bezjajeczne, dyniowo-jabłkowe kluski kładzione na cynamonowym mleku~



Była już jesienna owsianka, teraz czas na jesienne kluski ;)
Za ładnie nie wyglądają, w dodatku mi się porozlewało, ale...to jedne z najlepszych klusek kładzionych jakie jadłam! (jadłam ich niewiele, ale whatever ;))
Achh, w końcu piątek! Dzisiaj czeka mnie pieczenie hurtowej ilości muffinek na jutro. Nie wiedziałam czy zrobić waniliowe,  czy czekoladowe, więc zrobię marmurkowe ;)

PRZEPIS /1 porcja/
~60g mąki pszennej razowej
~150g puree z pieczonej dyni
~ok. 6 łyżek mleka (lub mniej / więcej, w zależności od gęstości ciasta)
~średnie jabłko, starte na grubych oczkach tarki
~coś do posłodzenia, opcjonalnie
~350ml mleka sojowego
~płaska łyżeczka świeżo startego cynamonu

Mąkę wymieszać z puree, dodać jabłko i (opcjonalnie) posłodzić masę. Następnie dodawać mleko do odpowiedniej konsystencji (powinna być gęsta). Łyżeczką nabierać masę i kłaść na gotujące się mleko wcześniej wymieszane z cynamonem. Gotować na małym ogniu ok. 7 minut, nie mieszając. Smacznego!

    

P.S. Do 500 postu jeszcze trochę czasu, ale zdradzę Wam, że planuję mini konkurs, coś w deseń rozdania. O szczegółach napiszę za 66 śniadań :3

15 komentarzy:

  1. KONIECZNIE muszę je zrobić! Dyniowe, z moją miłością do tego warzywa i klusek, są po prostu pozycją obowiązkową w śniadaniowym menu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Klusek bez jajek nie jadłam, ale w dyniowej wersji to wszystko mi smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale piękności :)
    Pozazdrościć efektu!

    OdpowiedzUsuń
  4. takie wypełnione po brzegi michy są najlepsze :))
    załapię się na muffinkę? ;>

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem pelna podziwu, ze wyszly bez jajka! Cudo <3

    OdpowiedzUsuń
  6. najlepiej! jeszcze wetknęłabym tam łychę masła orzechowego i byłoby idealnie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają przepysznie :D
    Wszystko z dyni ma taki fajny kolorek !

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie wypełniona miseczka, szczególnie jeśli w środku jest dynia :D

    OdpowiedzUsuń
  9. o, jakie to musiało być dobre <3
    czekam więc na 500 wpis!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Naprawdę świetny pomysł na śniadanie, tym bardziej, że sezon dyniowy w pełni! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmmm... zazdroszczę tych muffinek! :) Sama bym schrupała, ale po podkręceniu drutu aparatu gryzienie utożsamiam jedynie z bólem ;/
    Podrzuc mi jakiś pomysł na coś dobrego, bo zwariuję...
    Szkoda że nie mam dynii, bo tymi kluskami to bym nie pogardziła :D

    OdpowiedzUsuń
  12. i dobry wybór, dwa w jednym - marmurkowe :) to samo z kluseczkami- jabłko i dynia <3 jesienne, zdrowe, sycące śniadanko :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzisiaj też jadłam kluski! One są mega pyszne i bardzo rozgrzewające :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam kładzione, dlatego muszę kupić dynię i wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Drogi Anonimie, miło byłoby mi poznać Twoje imię, lub chociaż pseudonim.
Wszystkie komentarze są moderowane - te, które uznam, za obrażające mnie lub inne osoby / bezsensowne itp. po prostu nie będą akceptowane :)