~pudding z ryżu basmati z kakao, karobem, brzoskwiniami, musem brzoskwiniowym, surowymi pistacjami i orzechami macadamia~
Polubiłam ryż na słodko.
I skończyły się surowe pistacje, ach, były przepyszne! :( Tak właśnie smakują prawdziwe pistacje! Polecam, polecam, polecam! Możecie kupić je TUTAJ. Całe szczęście że mam jeszcze (dosłownie) kilka orzechów macadamia, które stały się moimi ulubionymi i aż żałuję, że w moim mieście nigdzie ich nie widziałam. :(
PRZEPIS /1 porcja/
~65g ryżu basmati
~2 szklanki mleka / wody / pół na pół
~szczypta soli
~coś do posłodzenia
~czubata łyżeczka karobu
~czubata łyżeczka kakao
~200g brzoskwiń (150g do środka, 50g na mus)
~dodatki: u mnie orzechy macadamia i surowe pistacje
Zagotować mleko / wodę, posolić i wsypać ryż. Gotować do momentu aż ryż nie wchłonie całego płynu. Następnie dodać pokrojone w kostkę 150g brzoskwiń, karob, kakao, coś do posłodzenia, wymieszać i gotować jeszcze chwilę. Pozostałą część brzoskwiń zmiksować. Ryż przełożyć do miseczki, polać musem brzoskwiniowym. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Uwielbiam pudding ryżowy, ale czekoladowego jakoś nigdy nie robiłam. Czas to zmienić. :) Podobnie chciałabym spróbować surowych pistacji, bo nieźle nimi kusisz.
OdpowiedzUsuńsurowe pistacje, są pyszne, tak, tak, tak! a też powoli mi się kończą :< koniecznie muszę zaopatrzyć się w nowy, jeszcze większy zapas :D
OdpowiedzUsuńMoże ja też powinnam polubić ryż na słodko, bo chociaż nie mam oporów, żeby go zjeść, to wiecznie go nie mam, a gotować przecież mi się z rana nie chce, a tymczasem pokazujesz tu takie słodkie pyszne zestawienie śniadaniowe.... :)
OdpowiedzUsuńSurowe pistacje muszą smakować genialnie <3 świetna zawartość miseczki !
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisałam bo wygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na ryż :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Mnie nie trzeba przekonywać, uwielbiam ryż na słodko, do tego jeszcze taki kakaowy <3
OdpowiedzUsuńte pistacje mnie zachwycają, to nie pierwszy blog, na którym je widzę :) aż chyba się skuszę na kupno!
OdpowiedzUsuńPychota! Jestem bardzo ciekawa tych pistacji!
OdpowiedzUsuńJak zrobiłas ten omlet ?
OdpowiedzUsuńhttp://breakfastofdreams.blogspot.com/2013/06/333.html
Żebym to ja pamiętała... :x Podam proporcje których jak mi się wydaje mogłam użyć ;)
Usuń60-70g mąki razowej, jajko, 50g jogurtu nat., jabłko, cynamon, przyprawa korzenna, proszek do pieczenia, coś do posłodzenia. Wszystko wymieszać (jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki) i smażyć.
mm przepyszne dodatki !
OdpowiedzUsuńA ryż na słodko ? No jak można nie lubić ^^
akurat mam okazję próbować te pistację, zamówiłam je sobie i na prawdę są ekstra!!
OdpowiedzUsuńpoza tym ryż na słodko to od dzieciństwa uwielbiam najbardziej, kiedyś nawet na wytrawnie w ogóle nie jadłam, bo tylko na mleku mi smakował ;p sama sobie upichcę takie pyszne danie jak dziś twoje śniadanie *-*
uwielbiam puddingi z ryżu! polecam z bananem :))
OdpowiedzUsuńA ta Twoja wersja musiała być genialna <3 dobrze że zamówiłam te orzechy, muszę ich spróbować w końcu skoro tak polecasz!
ja muszę się kiedyś przekonać do tej formy ryżu...
OdpowiedzUsuńorzechy macadamia jadłam raz w życiu i racja, są przepyszne!
Uwielbiam twoje zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńWidać na nich każdy szczegół :)
Surowe pistacje? Biore i uciekam!
OdpowiedzUsuńRyżu na słodko jeszcze nie miałam okazji zjeść, ale brzmi przepysznie. Najważniejsze to odkrywać nowe smaki! :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy w całym śniadaniu był chyba mus brzoskwiniowy :D.
OdpowiedzUsuń*Dopiero zaczynam - zaszczycisz mnie i odwiedzisz? ;D http://sniadankoforever.blogspot.com/
Nie
Usuń