środa, 2 października 2013

.432. polubiłam

~pudding z ryżu basmati z kakao, karobem, brzoskwiniami, musem brzoskwiniowym, surowymi pistacjami i orzechami macadamia~

Polubiłam ryż na słodko. 
I skończyły się surowe pistacje, ach, były przepyszne! :( Tak właśnie smakują prawdziwe pistacje! Polecam, polecam, polecam! Możecie kupić je TUTAJ. Całe szczęście że mam jeszcze (dosłownie) kilka orzechów macadamia, które stały się moimi ulubionymi i aż żałuję, że w moim mieście nigdzie ich nie widziałam. :(

PRZEPIS /1 porcja/
~65g ryżu basmati
~2 szklanki mleka / wody / pół na pół
~szczypta soli 
~coś do posłodzenia
~czubata łyżeczka karobu
~czubata łyżeczka kakao
~200g brzoskwiń (150g do środka, 50g na mus)

Zagotować mleko / wodę, posolić i wsypać ryż. Gotować do momentu aż ryż nie wchłonie całego płynu. Następnie dodać pokrojone w kostkę 150g brzoskwiń, karob, kakao, coś do posłodzenia, wymieszać i gotować jeszcze chwilę. Pozostałą część brzoskwiń zmiksować. Ryż przełożyć do miseczki, polać musem brzoskwiniowym. Podawać z ulubionymi dodatkami.

20 komentarzy:

  1. Uwielbiam pudding ryżowy, ale czekoladowego jakoś nigdy nie robiłam. Czas to zmienić. :) Podobnie chciałabym spróbować surowych pistacji, bo nieźle nimi kusisz.

    OdpowiedzUsuń
  2. surowe pistacje, są pyszne, tak, tak, tak! a też powoli mi się kończą :< koniecznie muszę zaopatrzyć się w nowy, jeszcze większy zapas :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Może ja też powinnam polubić ryż na słodko, bo chociaż nie mam oporów, żeby go zjeść, to wiecznie go nie mam, a gotować przecież mi się z rana nie chce, a tymczasem pokazujesz tu takie słodkie pyszne zestawienie śniadaniowe.... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Surowe pistacje muszą smakować genialnie <3 świetna zawartość miseczki !

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis zapisałam bo wygląda smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie! Mnie nie trzeba przekonywać, uwielbiam ryż na słodko, do tego jeszcze taki kakaowy <3

    OdpowiedzUsuń
  7. te pistacje mnie zachwycają, to nie pierwszy blog, na którym je widzę :) aż chyba się skuszę na kupno!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychota! Jestem bardzo ciekawa tych pistacji!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak zrobiłas ten omlet ?

    http://breakfastofdreams.blogspot.com/2013/06/333.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żebym to ja pamiętała... :x Podam proporcje których jak mi się wydaje mogłam użyć ;)
      60-70g mąki razowej, jajko, 50g jogurtu nat., jabłko, cynamon, przyprawa korzenna, proszek do pieczenia, coś do posłodzenia. Wszystko wymieszać (jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki) i smażyć.

      Usuń
  10. mm przepyszne dodatki !
    A ryż na słodko ? No jak można nie lubić ^^

    OdpowiedzUsuń
  11. akurat mam okazję próbować te pistację, zamówiłam je sobie i na prawdę są ekstra!!
    poza tym ryż na słodko to od dzieciństwa uwielbiam najbardziej, kiedyś nawet na wytrawnie w ogóle nie jadłam, bo tylko na mleku mi smakował ;p sama sobie upichcę takie pyszne danie jak dziś twoje śniadanie *-*

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam puddingi z ryżu! polecam z bananem :))
    A ta Twoja wersja musiała być genialna <3 dobrze że zamówiłam te orzechy, muszę ich spróbować w końcu skoro tak polecasz!

    OdpowiedzUsuń
  13. ja muszę się kiedyś przekonać do tej formy ryżu...
    orzechy macadamia jadłam raz w życiu i racja, są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam twoje zdjęcia:)
    Widać na nich każdy szczegół :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Surowe pistacje? Biore i uciekam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ryżu na słodko jeszcze nie miałam okazji zjeść, ale brzmi przepysznie. Najważniejsze to odkrywać nowe smaki! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Najlepszy w całym śniadaniu był chyba mus brzoskwiniowy :D.
    *Dopiero zaczynam - zaszczycisz mnie i odwiedzisz? ;D http://sniadankoforever.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Drogi Anonimie, miło byłoby mi poznać Twoje imię, lub chociaż pseudonim.
Wszystkie komentarze są moderowane - te, które uznam, za obrażające mnie lub inne osoby / bezsensowne itp. po prostu nie będą akceptowane :)