czwartek, 26 lutego 2015

.904. blade jak śnieg

~naleśniki ryżowe z twarożkiem i domowym dżemem truskawkowym~


Nie żebym chciała powrotu śniegu, obecna pogoda jak najbardziej mi pasuje! Dni coraz dłuższe i cieplejsze... Po prostu naleśniki tak mi się skojarzyły :) W smaku równie delikatnie jak...płatki śniegu :D Mimo, że bałam się usmażyć bezglutenowe naleśniki - wyszły super!
A jaka była moja radość gdy ostatnio robiłam porządki w piwnicy w szafce z przetworami i okazało się, że mam jeszcze 3 słoiki dżemu truskawkowego! ♥


PRZEPIS /1 porcja/
~60g mąki ryżowej
~1/3 łyżeczki gumy guar Skworcu
~140ml płynu (woda gazowana + mleko sojowe), ew. mniej / więcej w razie potrzeb
~jajko
~szczypta soli
~łyżeczka oleju

Mieszamy mąkę z solą i gumą guar, następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Odstawiamy na ok. 15-20 minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnie, lekko ją natłuszczamy (szczególnie przed pierwszym naleśnikiem) i smażymy naleśniki. Jeśli po odstawieniu ciasta zgęstnieje ono należy dolać mleka/wody. Smacznego :)

29 komentarzy:

  1. Jakie delikatne! I ten przebijający się dżemor <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejne pyszne naleśniki <3
    Chce ktoś mi usmażyć? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czym można zastąpić gumę guar?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj więcej mąki albo mniej płynu

      Usuń
  4. W tych naleśnikach pasuje mi dosłownie wszystko, zwłaszcza ten domowy, truskawkowy dżem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Przeciw takim naleśnikom oczywiście nic nie mam, wręcz przeciwnie. Choć mam jednak nadzieję, że za oknem się śnieg już wcale nie pojawi ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj pierwszy raz poczułam w powietrzu wiosnę! A naleśniki wyglądają rzeczywiście delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. no nie, śnię o takich po całych dniach i nocach.. został chociaż jeden?!
    dla mnie śniegu nigdy dość, szczególnie na talerzu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja chyba nigdy nie nauczę się smażyć naleśników :p

    OdpowiedzUsuń
  9. dżem truskawkowy *.*
    jak tylko będzie sezon to robię 20kg :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mąka ryżowa jest taka delikatna! Naleśniki są idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Naleśniki z twarogiem - najlepszy środek :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Kupiłaś coś jeszcze w Lidlu na tygodniu amerykańskim oprócz masła orzechowego i lodów? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają pysznie i delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Widać, że bardzo cienkie i delikatne, z twarozkiem na pewno były boskie <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Może i blade, ale wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. po pierwsze naleśniki ryżowe są pyszne, a po drugie ich wypełnienie domowym truskawkowym dzemem to rewelacyjny pomysl!

    OdpowiedzUsuń
  17. ooo, podziel się dżemem! :D ja mam jeszcze parę słoików, ale truskawkowego brak..
    naleśniki idealnie cieniutkie <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Ta radość na widok dżemów niezastąpiona ;D
    Pyszne i delikatne te naleśniki!

    OdpowiedzUsuń
  19. Mają prawo być blade, w końcu zima wciąż trwa:D

    OdpowiedzUsuń
  20. no geeenialne! :)
    domowy dżemik truskawkowy, też bym się ucieszyła :D

    OdpowiedzUsuń
  21. naleśniki, to co uwielbiam :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jakie śliczne i bledziutkie!:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wyglądają bardzo delikatnie i apetycznie, idealne na śniadanie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Drogi Anonimie, miło byłoby mi poznać Twoje imię, lub chociaż pseudonim.
Wszystkie komentarze są moderowane - te, które uznam, za obrażające mnie lub inne osoby / bezsensowne itp. po prostu nie będą akceptowane :)