~kakaowy pudding z nasion chia, z czereśniami i ricottą ; herbata choco-chili~
Pierwsze spotkanie z chia, udane! Zastanawiałam się do czego je porównać i pomyślałam o tapioce. Tak samo chia przyjmuje smak dodatków, ma podobną konsystencję, ale i tak i tak wiadomo, że to co innego :) Poza tym nasiona szałwii hiszpańskiej to istna skarbnica zdrowia! Możecie kupić je np. TUTAJ
PRZEPIS /1 porcja/ (vegan)
~szklanka mleka sojowego
~20 g kakao
~cukier/stevia/syrop do smaku
~szczypta soli
~70g czereśni (u mnie mrożone, wcześniej rozmrożone)
~70g czereśni (u mnie mrożone, wcześniej rozmrożone)
~ricotta - w wersji wegańskiej pomijamy, dodajemy coś innego :)
Chia zalewamy mlekiem i odstawiamy na noc do lodówki. Czereśnie też wstawiamy do lodówki, aby się rozmroziły, lub zostawiamy je w temp. pokojowej. Rano spęczniałe nasiona przekładamy do miksera i miksujemy na gładką masę. Dodajemy kakao, sól i słodzimy do smaku. Przekładamy do miseczki, dodajemy wiśnie, ricottę i podajemy. Smacznego! :)
wygląda niesamowicie, może kiedyś sobie sprawię chia ;)
OdpowiedzUsuńtapioki, ani chia nigdy nie jadłam i jeszcze niedawno nie miałam pojęcia o ich istnieniu haha, koniecznie muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńNasiona szalwi? Chyba musze zrobic jakies zakupy, bo u mnie cos juz nowosci-pysznosci nie ma:(
OdpowiedzUsuńa ja ciągle nie wiedziałam jak je ugryźć, teraz zrobię na pewno!
OdpowiedzUsuńi te czereśnie *_*
Wygląda genialnie :)
OdpowiedzUsuńKusisz nim strasznie, a za mną właśnie ostatnio chodzi pudding z chia w dodatku właśnie czekoladowy, chyba go niedługo będę musiała zrobić :P
omega 3 na dziś doładowane ;)
OdpowiedzUsuńŚliczna taca! :)
OdpowiedzUsuńo tak - chia to samo zdrowie! a do tego ta wspaniała konsystencja :) przepyszne smaki w twoim puddingu! aż zatęskniłam za czereśniami :)
OdpowiedzUsuńprześliczna ta tacka!
Cudownie gęsty ten pudding i czereśnie, jeju, ale teraz smaka narobiłaś :(
OdpowiedzUsuńCzereśnie :D:* Jeszcze trochę i będą prosto z drzewa :)
OdpowiedzUsuńTe nasiona chodzą za mną od dawna. Myślę, że Twoje śniadanie to dobry pomysł na początek z chia ;)
OdpowiedzUsuńjakie przytulne! idealne na niedzielne śniadanie (:
OdpowiedzUsuńCzereśnie i czekolada? To lubię! :)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie hura ! Fenomen smakowy <3
OdpowiedzUsuńChia jest super, jeśli chodzi o zdrowie ale do sklepu podanego wyżej radzę z dystansem. Niestety towar ma już mało wspólnego ze świeżością. Miody z chin, uschnięta wanilia a pomidory suszone jak namoczyłam, to była z nich czarna woda... To tak w celach informacyjnych
OdpowiedzUsuńHmm, co do miodów czy pomidorów się nie wypowiem bo nie korzystałam z tych produktów, ale wanilii uzywałam i nie była uschnięta :)
UsuńWłaśnie zrobiłam, jest pyszne. Zamiast ricotty dałam jogurt grecki z miodem a wiśnie zastapilam musem truskawkowo-bananowym. Opcji jest wiele- mozna eksperymentować w nieskończoność. W ogóle gratuluje pomysłu na stronkę/bloga! Znam i korzystam w wielu, ale Twoje pomysły są mega zdrowe. I tak trzymać :)
OdpowiedzUsuń