~wegańskie tofu pancakes z przyprawą do piernika (domową), z pomarańczą~
PRZEPIS /1 porcja/
inspiracja
~180g tofu naturalnego
~1/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie domowe z orzechów włoskich)
~łyżeczka oleju rzepakowego
~cukier/stevia do smaku
~1/2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika (lub cała łyżeczka kupnej)
~szczypta soli
~30g proszku budyniowego (u mnie o smaku śmietankowym)
~łyżka mąki razowej
~łyżka mielonego lnu
~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia (odrobina)
dowolne dodatki
Tofu rozgnieść widelcem, dodać mleko, olej i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować. Patelnie teflonową spryskać olejem i wykładać porcje ciasta (będzie b. gęste, ale nie należy go rozrzedzać), smazyć z obu stron na małym ogniu. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)
Zgłoszenia można wysyłać jeszcze dzisiaj, jutro i pojutrze! :)
nie próbowałam tofu, ale takie placuszki i to w świątecznej wersji z całą pewnością by mi posmakowały :)
OdpowiedzUsuńmiłego dnia :*
No normalnie zaraz chyba zacznę bojkot twojego bloga przez te piosenki w tle. Nie to żebym ich teraz nie słuchała sama, ale 2 na raz to dla mnie już za dużo ;d
OdpowiedzUsuńCiekawe te placki :)
OdpowiedzUsuńKochana, nie ku tym konkursem, bo jeszcze ktoś w Święta zamiast zajadać z rodzinką pierożki, karpia i ćwikłę z chrzanem, to będzie smażył Twoje naleśniki, albo gotował owsiankę :P
z tytułu tego, że ostatnio jestem zakochana w tofu- już od jakiegoś czasu zbieram się do tych placuszków. a twoje tylko uświadamiają, że powinnam się z nimi pośpieszyć!
OdpowiedzUsuńmuszę, muszę, muszę w końcu zjeść tofu na słodko! :)
OdpowiedzUsuńTofu w placuszkach, no proszę :)
OdpowiedzUsuńTe placuszki wyglądają przepysznie *.*
OdpowiedzUsuńPycha. Tofu w plackach jeszcze nie jadłam, ale kiedyś upiekłam sernik (a właściwie tofunik) i był przepyszny!!! :)
OdpowiedzUsuńJuż wiem, gdzie się skryje moje tofu, kiedy w końcu je kupię ;D Cudne placki.
OdpowiedzUsuńwegańskie placki, muszę je kiedyś zrobić. :) tak samo muszę spróbować w końcu tofu.
OdpowiedzUsuńale świetne! ostatnio nawet trzymałam tofu w ręku, ale jakoś się go boję :D
OdpowiedzUsuńjakiego ty używasz? ja widziałam tylko polsoi i nie wiem czy to jest dobre :)
polsoja nie nie! solida foods for life
UsuńJa używam Polsoi i jestem zadowolona :) Zresztą nie mam wyboru, bo innego tofu u mnie nie ma :)
UsuńJadłam kiedyś tofurniczki i bardzo mi smakowały, więc i takie placki na pewno pysze! :)
OdpowiedzUsuńuuuuu, takich z tofu jeszcze nie jadłam. do spróbowania! <3
OdpowiedzUsuńTofu nie miałam okazji jeść - ale jak tylko dorwę je w swoje łapki robię !
OdpowiedzUsuńOstatnio zaczęłam domową produkcję tofu :) Wychodzi duuużo taniej i duuuużo smaczniej. Na pewno niedługo przetestuję twój przepis :*
OdpowiedzUsuńprzyprawa do piernika plus pomarańcz to strzał w dziesiątkę!
OdpowiedzUsuńjuż lubię te placki :)
O tofu słyszałam wiele, ale po raz pierwszy widzę pancakes. Podoba mi się ten pomysł! :)
OdpowiedzUsuń