poniedziałek, 16 grudnia 2013

.507. tydzień z tapioką - dzień 6

~kokosowe gofry z tapioki z limonkowo-miętowym* twarożkiem i syropem limonka-mięta~
*twaróg mielony + stevia + syrop limonka-mięta




PRZEPIS /1 porcja/
~50g tapioki
~1/2 szklanki wody
~jajko
~25g mąki kokosowej
~cukier/stevia do posłodzenia, do smaku
~olej do wysmarowania gofrownicy

Tapiokę zalać na noc wodą, jeśli nie wchłonie całej należy rano odlać tę wodę. Połączyć z żółtkiem. Białko ubić na sztywną pianę i dodać do tapioki, następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać. Ja dodałam jeszcze 1/3 szklanki mleka, bo mąka bardzo zagęściła masę. Nakładać porcje ciasta do rozgrzanej i wysmarowanej olejem gofrownicy i piec gofry. Czas zalezy od mocy gofrownicy. Ja piekłam ok. 15 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)


Ostatnie dwa dni konkursu
Bierzemy się do roboty i wysyłamy zgłoszenia kochani :))


Dzisiaj jeszcze zostałam w domu, ale jutro idę do szkoły, a na powitanie - poprawa z polskiego i sprawdzian z chemii...:( A ja głupia jak najbardziej odwlekam naukę i idę piec piernik i drożdżówki :3 

18 komentarzy:

  1. Kokos, mięta i limonka - brzmi naprawdę ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przed świętami należy piec piernik a nie uczyć się polskiego! :D

    A te gofry to na razie pierwsza propozycja z tapioką w roli głównej którą chętnie bym posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gofry z tapioki?! Nie no, coraz lepsze i bardziej oryginalne pomysły! Zjadłabym sobie z chęcią :)
    Piernik i drożdżówki są ważniejsze od nauki, oczywiście. Ja też dzisiaj muszę wkuć streszczenie na pamięć, więc dla odstresowania może też coś upichcę specjalnego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, tu mnie zaskoczyłaś. Gofrów z tapioki jeszcze nie widziałam :)
    Polski to zdecydowanie nie moja bajka, ale chemia to już co innego ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja pisałam dzisiaj chemię, porażka >.<
    O mamo, te gofry wyglądają obłędnie *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. Co tam chemia i polski , poczekają ! Piernik i drożdżówki ważniejsze :D Przynajmniej w brzuchu będzie dobrze :3

    OdpowiedzUsuń
  7. ale oryginalnie :) zazdroszczę tego syropu bardzo, musi obłędnie smakować w mohito! w niealkoholowych daniach też ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja też dziś zabieram się za piernik, w końcu trzeb go upiec :)
    zadziwiasz pomysłami na tapiokę ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gdybym słyszała siebie.. kurde :D
    wczoraj MIAŁAM się uczyć, a poszłam do kuchni piec pierniczki i makowca:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham każdą wersję gofrów :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jakiej marki aparatu używasz? zdjęcia są bardzo ładne ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. to chyba mój ulubiony przepis z tygodnia z tapioką ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Tapiokowe szaleństwo :D Świetnie wyglądają, będę musiała skorzystać z Twoich przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  14. podbiłaś, wszystko :) i goframi i twarożkiem!

    OdpowiedzUsuń
  15. twarożek jest taaaaaki kremowy *__* wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  16. ostatnie zdjęcie bardzo ładnie ujęte ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Drogi Anonimie, miło byłoby mi poznać Twoje imię, lub chociaż pseudonim.
Wszystkie komentarze są moderowane - te, które uznam, za obrażające mnie lub inne osoby / bezsensowne itp. po prostu nie będą akceptowane :)