~kokosowe gofry z tapioki z limonkowo-miętowym* twarożkiem i syropem limonka-mięta~
*twaróg mielony + stevia + syrop limonka-mięta
PRZEPIS /1 porcja/
~50g tapioki
~1/2 szklanki wody
~jajko
~25g mąki kokosowej
~cukier/stevia do posłodzenia, do smaku
~olej do wysmarowania gofrownicy
Tapiokę zalać na noc wodą, jeśli nie wchłonie całej należy rano odlać tę wodę. Połączyć z żółtkiem. Białko ubić na sztywną pianę i dodać do tapioki, następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać. Ja dodałam jeszcze 1/3 szklanki mleka, bo mąka bardzo zagęściła masę. Nakładać porcje ciasta do rozgrzanej i wysmarowanej olejem gofrownicy i piec gofry. Czas zalezy od mocy gofrownicy. Ja piekłam ok. 15 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)
Ostatnie dwa dni konkursu!
Bierzemy się do roboty i wysyłamy zgłoszenia kochani :))
Dzisiaj jeszcze zostałam w domu, ale jutro idę do szkoły, a na powitanie - poprawa z polskiego i sprawdzian z chemii...:( A ja głupia jak najbardziej odwlekam naukę i idę piec piernik i drożdżówki :3
Kokos, mięta i limonka - brzmi naprawdę ciekawie :)
OdpowiedzUsuńPrzed świętami należy piec piernik a nie uczyć się polskiego! :D
OdpowiedzUsuńA te gofry to na razie pierwsza propozycja z tapioką w roli głównej którą chętnie bym posmakowała :)
Gofry z tapioki?! Nie no, coraz lepsze i bardziej oryginalne pomysły! Zjadłabym sobie z chęcią :)
OdpowiedzUsuńPiernik i drożdżówki są ważniejsze od nauki, oczywiście. Ja też dzisiaj muszę wkuć streszczenie na pamięć, więc dla odstresowania może też coś upichcę specjalnego :)
O, tu mnie zaskoczyłaś. Gofrów z tapioki jeszcze nie widziałam :)
OdpowiedzUsuńPolski to zdecydowanie nie moja bajka, ale chemia to już co innego ;D
Ja pisałam dzisiaj chemię, porażka >.<
OdpowiedzUsuńO mamo, te gofry wyglądają obłędnie *.*
Co tam chemia i polski , poczekają ! Piernik i drożdżówki ważniejsze :D Przynajmniej w brzuchu będzie dobrze :3
OdpowiedzUsuńale oryginalnie :) zazdroszczę tego syropu bardzo, musi obłędnie smakować w mohito! w niealkoholowych daniach też ;)
OdpowiedzUsuńja też dziś zabieram się za piernik, w końcu trzeb go upiec :)
OdpowiedzUsuńzadziwiasz pomysłami na tapiokę ;)
Gdybym słyszała siebie.. kurde :D
OdpowiedzUsuńwczoraj MIAŁAM się uczyć, a poszłam do kuchni piec pierniczki i makowca:D
Kocham każdą wersję gofrów :)
OdpowiedzUsuńjakiej marki aparatu używasz? zdjęcia są bardzo ładne ;)
OdpowiedzUsuńNikon D3100 :)
Usuńto chyba mój ulubiony przepis z tygodnia z tapioką ;)
OdpowiedzUsuńTapiokowe szaleństwo :D Świetnie wyglądają, będę musiała skorzystać z Twoich przepisów :)
OdpowiedzUsuńpodbiłaś, wszystko :) i goframi i twarożkiem!
OdpowiedzUsuńcuda robisz z tej tapioki! :))
OdpowiedzUsuńtwarożek jest taaaaaki kremowy *__* wygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńostatnie zdjęcie bardzo ładnie ujęte ;)
OdpowiedzUsuń