niedziela, 29 września 2013

.429. dyniowe ciasto z chrupiącym wierzchem & Liebster Blog XXXVII

~razowe dyniowe ciasto z orzechami macadamia




PRZEPIS /1 porcja/
~150g puree z pieczonej dyni
~jajko
~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~coś do posłodzenia ciasta -  cukier/stevia/miód itp.
~60g mąki pszennej razowej
~4 łyżki jogurtu naturalnego
~20g orzechów macadamia

Puree wymieszać z jajkiem, jogurtem i słodzidłem. Dodać pozostałe składniki (oprócz orzechów) i wymieszać. Orzechy posiekać i posypać nimi wierzch ciasta. Włożyć je do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piec ok. 40-45 minut. Po ok. 25 minutach należy przykryć folią aluminiową wierzch ciasta, aby orzechy się nie przypaliły. Smacznego!










 Nominacja do Liebster Blog od Aleksandry:

1. Ostatnie odkrycie muzyczne? Ostatnio żadnego nie było :) Pozostaje wierna ulubionym zespołom.
2. Najgorsze wspomnienie z przedszkola? Kiedyś kolega chciał próbowała mnie udusić o.O
3. Ulubione ciasto? Drożdżowe!
4. Jaka pogoda sprawia, że najlepiej się czujesz? Słoneczkooo <3
5. Jakieś pozaszkolne, dodatkowe zajęcia? (do studentów: praktyki?) Na razie to joga i zumba, planuję znów zacząć chodzić na lekcje gry na gitarze i jak starczy czasu to może na koło fotograficzne :)
6. Jesteś od czegoś uzależniona? Od lodów, serio.
7. Czy jest jakiś typ ludzi, z którymi nigdy nie znajdziesz wspólnego języka? Tak.
8. Jakim byłabyś zwierzęciem po reinkarnacji? Nie wierzę w reinkarnację.
9. Obyczaj (w naszym kraju lub nie) którego nigdy nie zrozumiesz? Nie wiem! Nic mi nie przychodzi do głowy...
10. Humanista czy ścisłowiec? Hm, językowiec :)
11.  Z kim z życia publicznego/fikcyjnego mogłabyś się zamienić rolami na jeden dzień? (Chodzi mi o konkretne imię i nazwisko, osoby prawdziwej, lub z książki/filmu itp.) O ludu, no nie wiem... Nie lubię takich pytań :P

26 komentarzy:

  1. no to musiało być genialne ! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. dyniowe ciasto! już nie mogę się doczekać, aż sama takie zjem na śniadanie :D muszę tylko kupić dynię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobię! Może jeszcze dzisiaj na drugie śniadanie do szkoły w poniedziałek :D Bo wygląda przecudnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Dyniowe ciasto na śniadanie z orzechami -mniam, bezcenne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniaaam! przepis zapisuję *__*

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale to pysznie wygląda! Chcę takie ciacho tu i teraz! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak Ty to robisz, że Twoje zdjęcia są takie cudowne? *_*

    OdpowiedzUsuń
  8. zakochałam się w tym cieście :) ja też nie wierzę w reinkarnację, chodziło mi o fakt czysto hipotetyczny :D

    OdpowiedzUsuń
  9. ciasto dyniowe jest genialne, takie wilgotne i delikatne! a ten wierzch z orzechów powala na kolana :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Kurcze tyle dyni przeszło mi przez ręce, a ciasta jeszcze nie zrobiłam !
    Cudny ma kolor ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cuuudo! Ten kolor mnie powala <3

    OdpowiedzUsuń
  12. jakie wspaniałe ciacho! zachciało mi się podobnego- upieczesz mi? :))
    U mnie w domu dyni się nie doprosisz -.-

    OdpowiedzUsuń
  13. ta dynia coś ci posmakowała i to bardzo, bo tak cudnymi przepisami zachwycasz ! świetne to ciacho ;D
    drożdżowe wypieki sama lubię, tylko jakoś nie mam okazji często jadać ;p

    OdpowiedzUsuń
  14. jakie obłędne! mam na nie ogromną ochotę- upieczesz mi? :))
    bo u mnie w domu nie doproszę się dyni -.-

    OdpowiedzUsuń
  15. Witaj w klubie uzależnionych od lodów :P Ciasto wygląda pysznie ;D

    OdpowiedzUsuń
  16. ostatnio zakochałam się w dyni :) teraz czekam, aż ciocia przywiezie mi kolejne :D na pewno zrobię to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  17. o jaa zakochałam się w nim, skojarzyło mi się z jakąś wierzyczką ^^

    OdpowiedzUsuń
  18. Ojej ^^ Jakie urocze jesienne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  19. cudowne! *.*
    A ja mam jeszcze pytanie dotyczące poprzedniego posta - czy myślisz, że jak zrobię ciasto na racuchy wieczorem i zostawię do rana, to placuszki też wyjdą? Czy lepiej po tych opisanych przez Ciebie 15 minutach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że lepiej smażyć od razu po zrobieniu ciasta. 15 min to nie tak dużo, można w tym czasie się ubrać itp. :D Ew. jeśli nie masz rano czasu to usmażyłabym placki wieczorem, przykryła folią i zostawiła na blacie, a rano odsmażyła. Wiadomo, że tak samo dobre nie będą, ale to jest jakieś wyjście :)

      Usuń
  20. Jedno porcjowe, egoistyczne ale i tak lubię się w ten sposób rozpieszczać :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Drogi Anonimie, miło byłoby mi poznać Twoje imię, lub chociaż pseudonim.
Wszystkie komentarze są moderowane - te, które uznam, za obrażające mnie lub inne osoby / bezsensowne itp. po prostu nie będą akceptowane :)