~ryż basmati gotowany ze śliwkami, ze świeżo startym cynamonem, miodem leśnym i śliwkami~
Wczoraj była jedna kartkówka, nie dwie. Co nie zmienia faktu, że nie poszła mi najlepiej. Ale to nic, prawda? Jedna kartkówka, pff...Tak, tak...
Ach, gdyby ktoś jeszcze miał jakieś wątpliwości, że w technikum wcale nie jest ciężej niż w LO to dzisiaj mam kolejne dwie kartkóweczki. A lekcji mam... 3. (+4h warsztatów)
Bardzo apetyczne zestawienie smaków. :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że jednak kartkówki pójdą Ci lepiej. Bądź dobrej myśli!
Taki ryż ostatnio robiłam mamie na śniadanie! :-) Znaczy, sama też uwielbiam takie połączenie :D
OdpowiedzUsuńostatnimi czasy miód leśny to mój faworyt wśród miodów! :)
OdpowiedzUsuńchociaż mój ma troszkę ciemniejszy kolor to pewnie w smaku są porównywalne :)
Trzymam kciuki za dzisiaj ;D
OdpowiedzUsuńTen miodek*_*
OdpowiedzUsuńProszę mi się tu nie licytować! W każdej szkole są kartkówki, sprawdziany... Zazwyczaj zupełnie nie w te dni, w które byśmy chcieli:p
OdpowiedzUsuńNajlepsze smaki jesieni w jednej miseczce!
OdpowiedzUsuńA ocenami się nie przejmuj, ja na razie mam tylko same 1...
osz mniam, ile miodu!
OdpowiedzUsuń7h lekcyjnych i 2 kartkówki to wcale nie tak dużo ;)
śliwki więcej śliwek i mód! jestem w niebie :)
OdpowiedzUsuńDaj przepis ! I to koniecznie ! Narobilas mi ochoty no :D juz chyba po kartkówce, no mam nadzieje ze poszlo dobrze, a nawet jak nie to cooo tam ^^
OdpowiedzUsuń75g ryżu basmati
Usuń2 szkl mleka / wody / 1:1 mleko i woda
coś do posłodzenia, u mnie stevia
płaska łyżeczka świeżo startego cynamonu
250g śliwek węgierek
szczypta soli
W garnku zagotować mleko / wodę ze szczyptą soli, dodać ryż i gotować ok. 20-30 minut aż nie wchłonie całego płynu. Po ok. 15 minutach do ryżu wrzucić śliwki pokrojone na kawałki. Posłodzić do smaku.
NIE JADŁAM JESZCZE RYŻU NA ŚNIADANIE ;)
OdpowiedzUsuńale jakoś tak.. nie zachęca mnie do zjedzenia go rano z racji tej, że przyzwyczaiłam się jesc go popołudniu na obiad :p
Te warsztaty najfajniejsze :) A ryż baardzo kusi!
OdpowiedzUsuńCo tam kartkówka, następna pójdzie na pewno dużo lepiej :)
Uwielbiam ryż na słodko i to nie tylko na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńAle mam ochotę na ryż! W takiej wersji musiał być mega dobry! :)
OdpowiedzUsuńWszystko co gotowane z owocami jest wyśmienite w smaku- tworzy się niebiański mus :)
OdpowiedzUsuńRyż na słodko, mniam! Szkoda, że kartkówka nie poszła najlepiej, ale jeszcze tyle semestru przed Tobą, odkujesz się! :)
OdpowiedzUsuńPrzecież po technikum też jest matura, studia, więc czemu ludzie sądzą, że jest łatwiej? Ja uważam, że nawet ciężej, bo są przedmioty zawodowe, czy coś takiego, nie?
OdpowiedzUsuńPyszne miałaś śniadanko!
dokładnie tak, wcale nie jest łatwiej, bo poza normalnymi przedmiotami, takimi samymi jakie są w lo, w technikum dochodzą jeszcze przedmioty zawodowe i to nie jeden... ;) ale i tak jest fajnie w technikum, prawda Martyna? :D
UsuńJaaaasne! :))
UsuńNie wiem, kto prowadzi takie porównania, ale jest ostatnim gimbem :(
OdpowiedzUsuńLO czy technikum jest tak samo trudne, nie ukrywajmy, przecież przygotowuje do tej samej, JEDNEJ I TEJ SAMEJ matury. Kartkówek i testów jest masa, ale jako tegoroczna maturzystka mogę ci powiedzieć, że przywykniesz do tego rytmu, tylko potrzeba ci trochę czasu :) Tak więc siły i wytrwałości od samego rana po takim wspaniałym śniadaniu, które może przekona mnie ostatecznie do zjedzenia w końcu ryżu na słodko!
ja nigdy nie uważałam, że technikum jest łatwiejsze, w obu szkołach trzeba się uczyć i nie ma żartów :) a jedną kartkówką nie ma się co przejmować, sama to zrozumiałam -niedawno... :)
OdpowiedzUsuńryż na słodko !! dzieciństwo zdecydowanie było wypełnione takimi daniami z ryżu, dlatego też nigdy nie smakował mi na wytrawnie, co prawda teraz już tak, ale na słodko najsmaczniejszy <3
ZGADZAM SIĘ ! !! W technikum jest o wiele ciężej. Muszę się wyżalić, że jutro z 6 przedmiotów mam kartkówki. NIe ucze się do żadnej no bo do której ?
OdpowiedzUsuńNo to współczuję... :( A na jakim jesteś profilu? :)
Usuńteż dziś miałam 2 kartkówki, porażka. ;d
OdpowiedzUsuńśliwkowe wariacje - uwielbiam :)
Wiem, że trudno nie przejmować się kartkówką, jeżeli chce się zrobić wszystko jak najlepiej, ale chociaż spróbuj ;* Sama nie umiem czasem wyluzować..
OdpowiedzUsuńA śniadanko mistrzowskie! :)
ten roztapiający się miodek mnie urzeka :)) dawno nie jadłam ryżu na śniadanie, ostatnio wogóle nie eksperymentuję rano, jem proste kanapki, albo kochane owsianki. za to na jutro mam eksperyment smaczny! bez ryżu, ale jednak. z ryżem też muszę się w końcu przeprosić :)
OdpowiedzUsuńUwieeeelbiam ryż na słodko. Basmati jeszcze nie jadłam, ale Twoja wersja bardzo mnie przekonuje i wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńooo.. ryż-cuuudo <3 ale świeżo starty cynamon-jaak to musi pachnieć :D
OdpowiedzUsuńTen miód mnie urzekł. (;
OdpowiedzUsuńCzasami marzy mi się powrót do licealnych czasów...