sobota, 13 kwietnia 2013

.263.

~razowe ricotta hotcakes z dżemem truskawkowym~ 


Skoro już wczoraj otworzyłam ricottę...to te placki są najlepszym rozwiązaniem na jej wykorzystanie ;)

PRZEPIS /1 porcja/
~150g ricotty
~60ml mleka
~jajko
~łyżeczka proszku do pieczenia
~łyżeczka fruktozy (lub coś innego do posłodzenia)
~60g mąki pszennej razowej T2000

Białko oddzielić od żółtka. Ricottę, mleko, żółtko i fruktozę wymieszać na gładką masę. Przesiać mąkę wraz z proszkiem (otręby, które zostaną po przesianiu mąki też dodać do ciasta) i wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Rozgrzać patelnie i smażyć placki ;)




28 komentarzy:

  1. Uwielbiam ricottę. ! :) A te placki to rewelacja. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm, świetne placki :) Widzę, że oryginalny przepis zredukowałaś na korzyść ricotty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sobotni poranek obowiązkowo z placuszkami :-) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. te najlepsze:) mógłbym zajadać bez dodatków:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowna góra placuszków :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale cudo :) u mnie wciąż czekają na wypróbowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy ich nie robiłam. Z lenistwa związanego z kupnem serka i po trosze z powodu mojej do niego niechęci... Ale wpraszam się do Ciebie, skoro już zrobione, to jednego mi odstąpisz^^

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam placuszki z ricotty, są takie... aksamitne? W każdym razie przepyszne! A górka imponująco wygląda :3

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie ricotta jeszcze nie otwarta, najpierw planowałam zjeść j. grecki, ale Twoje placuszki wyglądają tak zachęcająco, że chyba w najbliższym czasie to się zmieni. Bardzo smakowite śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż tęskno mi się zrobiło za ricottą:D Chyba dzisiaj przejdę się do sklepu żeby ją kupić ^^

    OdpowiedzUsuń
  11. nigdy nie jadłam ricotty, ale jak kupie to na pewno spróbuję takich placków :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetna wieżyczka!! Narobiłaś mi ochoty na placuchy ;) Ricotty nie jadłam, ale to po Twoim śniadanku na pewno się zmieni!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. świetne - pyszności !! taka wysoka góra smacznych placuszków *-*
    miłego weekendu ;*

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam ricottę i te placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Na placuszki zawsze mam chęć ;))

    OdpowiedzUsuń
  16. razowe z ricottą... mmm... muszą być boskie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam ricottę bo pasuje do wszystkiego, ale masz rację, hotcakesy to jej najlepsze wykorzystanie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam placuszki z ricotty! chociaż ostatnio polubiłam ją też w wersji solo wyjadaną z opakowania albo na kanapce z miodem/masłem orzechowym<3

    OdpowiedzUsuń
  19. muszę w końcu spróbować tych z ricotty <3 twoje wyglądają kusząco :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Nigdy nie jadłam takich placków! Takie ładne, wyglądają przepysznie! A ricottę chyba jadłam raz w życiu :O jestem kompletnie dziwna. Muszę to nadrobić. W formie placków - bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Och, to niezawodny przepis. Zawsze jak kupię ricotte obiecuje sobie, ze użyje ją w jakimś nowym daniu, a kończy się na hotcakes ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jedne z moich ulubionych placków, są takie delikatne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Drogi Anonimie, miło byłoby mi poznać Twoje imię, lub chociaż pseudonim.
Wszystkie komentarze są moderowane - te, które uznam, za obrażające mnie lub inne osoby / bezsensowne itp. po prostu nie będą akceptowane :)