~smażona na maśle polenta z gorzką czekoladą i bananem~
Uzależnienie od czekolady i roztapiającej się czekolady - part II
Najlepsza polenta jaką jadłam! Ta chrupiąca skórka! <3
PRZEPIS /1 porcja/
~60g kaszy kukurydzianej
~2 szklanki wody (lub pół na pół z mlekiem)
~stevia / cukier / coś innego do posłodzenia
~łyżeczka masła
~dwa rządki gorzkiej czekolady
~banan
Wieczorem ugotowałać kaszę kukurydzianą, powinna być gęsta.
Wyłączyć palnik, posłodzić kaszę i przelałać do płaskiego, prostokątnego
naczynia (np. pojemnik na żywność :)). Po ostudzeniu włożyć na noc do lodówki.
Rano wyjąć z pojemnika i przekroić na pół. Na patelni rozpuścić masło i położyć
polentę, smażyć na średnim ogniu kilka minut z każdej strony, przełożyć na
talerz. Ułożyć na niej pokrojnego w plasterki banana i posypać posiekaną
czekoladą.
Trzymam kciuki najmocniej jak potrafię :)
OdpowiedzUsuńPyszna polenta :D
Powodzenia! A po powrocie podaj mi proszę przepis na tę polentę, bo zrobię jà na 100 procent
OdpowiedzUsuńwieczorem ugotowałam kaszę kukurydzianą (60g) na dwóch szklankach wody (można na mleku, ale mi bardziej smakuje na wodzie). kasza powinna być gęsta. potem wyłączyłam palnik, posłodziłam kaszę stevią i przelałam do płaskiego, prostokątnego naczynia (pojemnik na żywność :)). po ostudzeniu włożyłam na noc do lodówki. rano wyjęłam z pojemnika i przekroiłam na pół. na patelni rozpuściłam masło i położyłam polentę, smażyłam na średnim ogniu kilka minut z każdej strony, przełożyłam na talerz.
UsuńW takiej wersji jeszcze nigdy nie jadlam, a wyglada bardzo apetycznie ;)
UsuńTrzymalam kciuki bardzo mocno ;)
Oooo! Dzięki, użyję oleju kokosowego i może nadzieję ją czekoladą i będę w raju :)
UsuńOoo to do zrobienia! Wygląda wspaniale :) Robię robię! <3
Usuńsmażoną polentę jadłam tylko na wytrawnie, z rozpuszczoną czekoladą musiała być pyszna. powodzenia :)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda! z bananem i czekoladą to cudo *__*
OdpowiedzUsuńHa ha! :-))
OdpowiedzUsuńBanan, gorzka czekolada i chrupiąca skórka... sugestywny opis i piękne widoki na zdjęciu.... ♥
świetne śniadanie! marzy mi się spróbować takiej polenty, nigdy nie miałam okazji jeść jej w ten sposób. jak tylko kupię kolejne opakowanie, też sobie usmażę :)
OdpowiedzUsuńo mamo, istny obłęd dla kubeczków smakowych<3
OdpowiedzUsuńO raju, wygląda obłędnie <3
OdpowiedzUsuńpowodzenia :)
OdpowiedzUsuńA to śniadanie... urzekające! <3
Będę trzymać :)
OdpowiedzUsuńA jak zrobiłaś tą polentę?
wieczorem ugotowałam kaszę kukurydzianą (60g) na dwóch szklankach wody (można na mleku, ale mi bardziej smakuje na wodzie). kasza powinna być gęsta. potem wyłączyłam palnik, posłodziłam kaszę stevią i przelałam do płaskiego, prostokątnego naczynia (pojemnik na żywność :)). po ostudzeniu włożyłam na noc do lodówki. rano wyjęłam z pojemnika i przekroiłam na pół. na patelni rozpuściłam masło i położyłam polentę, smażyłam na średnim ogniu kilka minut z każdej strony, przełożyłam na talerz.
Usuńpycha musiało być <3
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam polenty, ale coś co tak pięknie wygląda na zdjęciu i jest podana z bananem i rozpływającą się czekoladą musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńNie chce się zamęczać, ale mam dwa pytania.
Pytanie nr 1: Do czego byś porównała smak polenty?
Pytanie nr 2: Robisz sama, czy masz to szczęście, że możesz gdzieś kupić bez problemu?
Powodzenia!! :)
1. szczerze mówiąc to nie umiem jej porównać do czegokolwiek... po prostu trzeba spróbować ;)
Usuń2. całe śniadanie przygotowałam sama, łącznie z kaszą.
Dziękuję za odpowiedź. Widzę, że wrzuciłaś w komentarzach powyżej przepis, chyba spróbuję zrobić. ;)
Usuńwygląda pysznie, mogłabyś podać przepis ?:)
OdpowiedzUsuńwieczorem ugotowałam kaszę kukurydzianą (60g) na dwóch szklankach wody (można na mleku, ale mi bardziej smakuje na wodzie). kasza powinna być gęsta. potem wyłączyłam palnik, posłodziłam kaszę stevią i przelałam do płaskiego, prostokątnego naczynia (pojemnik na żywność :)). po ostudzeniu włożyłam na noc do lodówki. rano wyjęłam z pojemnika i przekroiłam na pół. na patelni rozpuściłam masło i położyłam polentę, smażyłam na średnim ogniu kilka minut z każdej strony, przełożyłam na talerz.
Usuńdziękuję bardzo :)
Usuńprzecudne zdjęcia! zakochałam się!
OdpowiedzUsuńnigdy nie próbowałam, ale wygląda obłędnie !
OdpowiedzUsuńJa tam uważam, że angielski najgorszy, ale co kto lubi lub nie lubi. ;)
OdpowiedzUsuńNie jadłam smażonej. xd
Cudo! Dziękuję już za przepis, który podałaś wyżej :D Koniecznie muszę zrobić takie śniadanie. Po prostu jest genialne.
OdpowiedzUsuńMoja wychowawczyni: ''Wałkowaliśmy rozprawki przez ostatni miesiąc więc na pewno dacie radę!" Acha... -.-
OdpowiedzUsuńBoskie zdjęcia! Jak poszła dziś matma? :D
o Boże, dzisiaj to była masakra... a jak u Ciebie?
UsuńTrzymam, trzymam, dacie wszystkie radę ;)
OdpowiedzUsuńA smażoną polentę uwielbiam! Z bananem i czekoladą musiała być po prostu obłędna :)
*_*
OdpowiedzUsuńAle na dzisiaj czeko mam dosyć;p
Dla mnie cześć przyrodnicza najlepsza :)
OdpowiedzUsuńZapiekałam polente ale nie wpadłam na pomysł by ją odsmażać :D Super :)
mniam. ;)
OdpowiedzUsuńmnie (i całą moją klasę!) charakterystyka zagięła.. human w sumie w miarę.. przyroda też MAM NADZIEJĘ nie najgorzej. boję się, że przejadę się na matmie, bo wydaje mi się, że za dużo nadziei w niej pokładam ;P
oooo, nigdy nie lubiłam charakterystyk...
OdpowiedzUsuńsniadanie cudowne :D
genialne śniadanie! na pewno wypróbuję. jak długo gotowałaś kaszkę wieczorem? bo wiem, że włosi robią to przez jakieś 2 godziny, co średnio mi się widzi...
OdpowiedzUsuńdwie godziny? :o nie pamiętam ile dokładnie ją gotowałam, ale na pewno nie dłużej niż 30 min. może tak ze 20?
Usuńtrzymam kciuki , choć pewnie już napisałaś , jeszcze tylko jutro ;)
OdpowiedzUsuńpolenta cudnie podana, świetny pomysł ;)
Znaczy ja widziałam info na stronie Stodoły, Ticketpro i Knockout. Wczesniej mialo byc do Palladium bodajże, ale jednak zmienili na Stodołę. Ale biletów nie trzeba wymieniać, a Stodoła jest baardzo spoko, także luz :)
OdpowiedzUsuńa co do śniadania - pyszne! Nie robilam nigdy smażonej polenty, widze że na gorze podalas juz swój sposob i może sie skusze :3
Cudo! Świetne zdjęcia, nic tylko się rozkoszować :)
OdpowiedzUsuńbędzie dobrze ;*
OdpowiedzUsuńa takiej polenty jeszcze nie jadłam (pomijając, ze jadłam jeden raz w życiu, i mi nie zasmakowała, taka bez smaku ;p)
Jeny, jak to cudownie wygląda! I tak, roztapiająca się czekolada jest najlepsza na świecie <3
OdpowiedzUsuńJakie ładne to śniadanie :)
OdpowiedzUsuń