niedziela, 28 lipca 2013

.367.

~amerykańskie pancakes z syropem klonowym






PRZEPIS /1 porcja/
~80g mąki pszennej, T500
~80g maślanki naturalnej
~jajko
~łyżeczka proszku do pieczenia
~łyżka stopionego i ostudzonego masła
~opcjonalnie coś do posłodzenia ciasta na placki
~syrop klonowy do podania - duuuuużo!

Maślankę, jajko i masło wymieszać, przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać subs. słodzącą (opcjonalnie), wymieszać. Ciasto powinno być gęste. Rozgrzać patelnię i na małym ogniu smażyć placki - 2 łyżki = 1 placek. Przewracać gdy na powierzchni pancake'a pojawiają się pęcherzyki powietrza. Podawać z syropem klonowym*. Smacznego! :)

*w Ameryce podaje się je także z plasterkiem masła na szczycie, jednak pominęłam ten dodatek, bo od dziecka nie jem masła i nie lubię tego smaku. Ale jeśli chcecie na prawdę tradycyjne amerykańskie śniadanie dodajcie masło także na wierzch, oprócz do ciasta. :)

27 komentarzy:

  1. Tradycyjne placuszki - moje ulubione! :) Z dużą ilością syropu klonowego smakują chyba najlepiej, biorąc pod uwagę wszystkie możliwe dodatki. Ot, taka magia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędnie wyglądają ! I ten sos <3 Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Klasycznie i bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie packensy są najpyszniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawdziwe amerykańskie śniadanie w polskiej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie orginalne :D Musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja planuje właśnie też amerykańskie pancakes, ale z trochę innego przepisu od cioci ze Stanów :D w każdym razie mam nadzieję, że będą wyglądały równie apetycznie co Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takich 'tradycyjnych' to chyba nawet nigdy nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajnie powrócić tak jakby do "korzeni", pierwotnego przepisu i zjeść takie zwykłe pancakes, bez zbędnych dodatków właśnie, jak "rdzenni" Amerykanie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. dawno nie jadłam takich klasycznych placków. świetne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. przez kilka minut zahipnotyzowana wpatrywałam się w ruchomy obrazek :)
    kuszą Twoje pankejksy, kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wow ale sliczne placki, wyglądają ekstra :) zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  13. Kooocham z klonowym, najlepsze!:D

    OdpowiedzUsuń
  14. One są takie pyszne! Świetnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  15. c-u-d-o-w-n-e-!!! z syropem najlepsze *.*

    OdpowiedzUsuń
  16. Chyba muszę w końcu takie amerykańskie pancakes spróbować, bo ciekawi mnie smak takich tradycyjnych placków z masłem i syropem :)

    OdpowiedzUsuń
  17. z syropem są świetne !! i super zdjęcia ! *-*
    miłego dnia ;*

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny ten gif. Myślałam, że mi się w oczach coś mieni:p

    OdpowiedzUsuń
  19. Rasowe amerykańskie pancakes ! :D Podoba mi się :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Smażysz idealne pancakes. Jejku, chciałabym dojść do takiej wprawy. nie dość, że smaczne, rozpływają się w ustach to jeszcze takie ładne :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Często wypiekam:) u mnie w wersji light :)

    OdpowiedzUsuń
  22. o, taka amerykańska klasyka, której z ciekawości będę musiała kiedyś zasmakować :)

    OdpowiedzUsuń
  23. tak klasycznie i tak pysznie :) pomyśleć że takie prawdziwe pancake'sy jadłam raz w życiu!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Drogi Anonimie, miło byłoby mi poznać Twoje imię, lub chociaż pseudonim.
Wszystkie komentarze są moderowane - te, które uznam, za obrażające mnie lub inne osoby / bezsensowne itp. po prostu nie będą akceptowane :)