~amerykańskie pancakes z syropem klonowym~
PRZEPIS /1 porcja/
~80g mąki pszennej, T500
~80g maślanki naturalnej
~jajko
~łyżeczka proszku do pieczenia
~łyżka stopionego i ostudzonego masła
~opcjonalnie coś do posłodzenia ciasta na placki
~syrop klonowy do podania - duuuuużo!
Maślankę, jajko i masło wymieszać, przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać subs. słodzącą (opcjonalnie), wymieszać. Ciasto powinno być gęste. Rozgrzać patelnię i na małym ogniu smażyć placki - 2 łyżki = 1 placek. Przewracać gdy na powierzchni pancake'a pojawiają się pęcherzyki powietrza. Podawać z syropem klonowym*. Smacznego! :)
*w Ameryce podaje się je także z plasterkiem masła na szczycie, jednak pominęłam ten dodatek, bo od dziecka nie jem masła i nie lubię tego smaku. Ale jeśli chcecie na prawdę tradycyjne amerykańskie śniadanie dodajcie masło także na wierzch, oprócz do ciasta. :)
Tradycyjne placuszki - moje ulubione! :) Z dużą ilością syropu klonowego smakują chyba najlepiej, biorąc pod uwagę wszystkie możliwe dodatki. Ot, taka magia :)
OdpowiedzUsuńObłędnie wyglądają ! I ten sos <3 Mniam!
OdpowiedzUsuńKlasycznie i bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńTakie packensy są najpyszniejsze :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwe amerykańskie śniadanie w polskiej kuchni :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńTakie orginalne :D Musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńJa planuje właśnie też amerykańskie pancakes, ale z trochę innego przepisu od cioci ze Stanów :D w każdym razie mam nadzieję, że będą wyglądały równie apetycznie co Twoje :)
OdpowiedzUsuńTakich 'tradycyjnych' to chyba nawet nigdy nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńFajnie powrócić tak jakby do "korzeni", pierwotnego przepisu i zjeść takie zwykłe pancakes, bez zbędnych dodatków właśnie, jak "rdzenni" Amerykanie :D
OdpowiedzUsuńtradycyjne najlepsze! <3
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam takich klasycznych placków. świetne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńprzez kilka minut zahipnotyzowana wpatrywałam się w ruchomy obrazek :)
OdpowiedzUsuńkuszą Twoje pankejksy, kuszą :)
Wyglądają kusząco :P
OdpowiedzUsuńwow ale sliczne placki, wyglądają ekstra :) zapraszam
OdpowiedzUsuńKooocham z klonowym, najlepsze!:D
OdpowiedzUsuńOne są takie pyszne! Świetnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńc-u-d-o-w-n-e-!!! z syropem najlepsze *.*
OdpowiedzUsuńklasyka! najlepsze <3
OdpowiedzUsuńChyba muszę w końcu takie amerykańskie pancakes spróbować, bo ciekawi mnie smak takich tradycyjnych placków z masłem i syropem :)
OdpowiedzUsuńz syropem są świetne !! i super zdjęcia ! *-*
OdpowiedzUsuńmiłego dnia ;*
Świetny ten gif. Myślałam, że mi się w oczach coś mieni:p
OdpowiedzUsuńRasowe amerykańskie pancakes ! :D Podoba mi się :D
OdpowiedzUsuńSmażysz idealne pancakes. Jejku, chciałabym dojść do takiej wprawy. nie dość, że smaczne, rozpływają się w ustach to jeszcze takie ładne :)
OdpowiedzUsuńCzęsto wypiekam:) u mnie w wersji light :)
OdpowiedzUsuńo, taka amerykańska klasyka, której z ciekawości będę musiała kiedyś zasmakować :)
OdpowiedzUsuńtak klasycznie i tak pysznie :) pomyśleć że takie prawdziwe pancake'sy jadłam raz w życiu!
OdpowiedzUsuń