~ciasto z mąki sezamowej z jabłkiem ; kawa orzechowa~
Mąka sezamowa...Miłość od pierwszego użycia? I think so! ♥♥♥
Nowa gofrownica wczoraj jednak wypróbowana i tak :) Mama wróciła z pracy, a ja powitałam ją goframi :) Ciasto zrobione na szybko: jajko, 3/4 szklanki mleka, łyżka oleju, szklanka mąki (pszenna i żytnia razowa), 3 1/2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -> 3 pierwsze składniki mieszamy, dodajemy pozostałe, mieszamy dokładnie, odstawiamy na ok. 5-10 minut (jeśli się Wam bardzo spieszy można pominąć ten krok) i pieczemy gofry :) Wyszły 4 sztuki. Mama zjadła z dżemem, masłem orzechowym i czekoladą, kremem piernikowym. Ostatnio moja mama polubiła masło orzechowe! I teraz mi podjada, haha! :P
Gdzie kupowałaś mąkę sezamową? To ciasto prosi się o zrobienie <3
OdpowiedzUsuńW internecie (allegro) :) Zaraz wyślę Ci link w wiadomości na facebooku :)
UsuńMoja mama też chciała żeby jej upiec gofry i dziś właśnie tak zrobię
OdpowiedzUsuńCzaję się na tą mąkę sezamową ale nie widziałam jej nigdzie ale za to dziś pędzę po migdałową :)
Och, zniewalajace:)
OdpowiedzUsuńpo takich postach mam ochotę spróbować tych mąk. a potem i tak wracam do pszennej tortowej ;)
OdpowiedzUsuńja mojej mamie ostatnio też dałam masło orzechowe :)
OdpowiedzUsuńbardzo miłą niespodziankę zrobiłaś swojej i na pewno smaczną!
mąka sezamowa? czyżby to kolejny produkt na mojej liście do zakupu. takie puchate ciacho wyszło <3
Noo, mądra kobieta z Twojej mamy, że się przełamała do masła po tamtej kostce :D
OdpowiedzUsuńNie dość że kokosową już mnie kusisz to teraz tą... no serca nie masz!
chyba będzie trzeba kupić ;) a powiedz- lepsza sezamowa, czy kokosowa? :)
OdpowiedzUsuńhm, ja od kiedy zrobiłam tacie krem chałwowy mam średnio co drugi dzień na niego zamówienie :P
Och, ciężko mi zdecydować...Obie są godne polecenia! :)
UsuńMiałas cudowne sniadanie <3 , ale mama miala dobrze :)
OdpowiedzUsuńJakie masz maslo orzechowe? :)
OdpowiedzUsuńPrzed chwilą dodałam na insta całą moją "kolekcję" - http://instagram.com/p/jwE8jtD4Sq/ :D
Usuńmówiłam, jest genialna! Sezamowa chyba najlepsza ze wszystkich :)
OdpowiedzUsuńMasz całkowitą rację co do tego masła... tylko wiesz, jak to jest...
UsuńNiech no tylko Lidl wystawi je znowu na półkę i będzie moje. Chcę wreszcie spróbować, bo ponoć dobre jest.
Ale słodka pułapka. Myślę, że jabłko było zadowolone, że w nią wpadło. ;)
OdpowiedzUsuńChcę taką mąkę.
taaaaaaaak! wiedziałam, że mnie nie zawiedzisz z tą mąką ;)
OdpowiedzUsuńTa sezamowa pułapka mi się podoba ! :D
OdpowiedzUsuńMoja rodzicielka masła orzechowego nie lubi ... jej strata - więcej dla mnie ! :D
świetna ta pułapka!
OdpowiedzUsuńOj twoja mama wie co dobre! :D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! I mam pytanko: u Ciebie jest rano tak jasno, czy jakoś doświetlasz zdjęcie?
OdpowiedzUsuńZdjęcie robiłam jakoś koło 8.00 (nie wiem, 7.40?) i było już jasno :)
UsuńTo ciasto wygląda bardzo puszyście, nie wątpię, że było cudowne <3
OdpowiedzUsuńmój tata nie jest przekonany do innych smarowideł niż dżemy, nie wie, co traci. :)
OdpowiedzUsuńcoś czuję, że ta mąka przypadłaby mi do gustu.. :>
nooo nie, najpierw kokosowa a teraz sezamowa! chcęęęę :)
OdpowiedzUsuńorety! geniuszu! powiedz mi szybko czy zmielony sezam się nadaje czy raczej nie?
OdpowiedzUsuńKurcze, nie wiem! Nie ryzykowałabym i zrobiła w proporcji pół na pół mąka i sezam :)
UsuńMąka sezamowa :O Muszę dorwać to cudo i upiec coś podobnego, bo zdjęcia zdecydowanie do tego zachęcają :)
OdpowiedzUsuńA co do masła orzechowego - to w takim razie musisz zrobić teraz podwójne zapasy :D
Musi być pyszna ta mąka! :) A ciacho wygląda cudnie.. to jabłko na wierzchu <3
OdpowiedzUsuńCzy można prosić o przepis? Dzisiaj akurat dotarła do mnie mąka sezamowa!:)
OdpowiedzUsuń50g mąki sezamowej
Usuń140 ml mleka sojowego
jajko
cos do posłodzenia, cukier/stevia/ksylitol/etc
1/2 lyzeczki proszku dp
jabłko
Wymieszać jajko i mleko, dodać resztę składników (oprócz jabłka), odstawić na ok. 5 min. Jabłko przekroić na pół (ew. odciąć z tych połówek kawałek jabłka żeby się nie przekrzywiały i ładnie leżały w naczynku), ułożyć w naczyniu do zapiekana i zalać ciastem. Piec ok. 35 min w 180-190*C. Smacznego :)
Dziękuję! Widzę, że proporcje podobne jak do wypieków z mąki kokosowej, przynajmniej ja z takich robię. Mąka sezamowa jest tak samo chłonna? Przykładowo arachaidowa potrzebuje zdecydowanie mniej płynów.
UsuńSezamowa jest mniej chłonna niż kokosowa. Akurat tutaj chciałam rzadsze ciasto, aby zalać nim spokojnie jabłka :)
Usuń