środa, 29 stycznia 2014

.548. jabłko w sezamowej pułapce

~ciasto z mąki sezamowej z jabłkiem ; kawa orzechowa~



Mąka sezamowa...Miłość od pierwszego użycia? I think so! ♥♥♥

Nowa gofrownica wczoraj jednak wypróbowana i tak :) Mama wróciła z pracy, a ja powitałam ją goframi :) Ciasto zrobione na szybko: jajko, 3/4 szklanki mleka, łyżka oleju, szklanka mąki (pszenna i żytnia razowa), 3 1/2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -> 3 pierwsze składniki mieszamy, dodajemy pozostałe, mieszamy dokładnie, odstawiamy na ok. 5-10 minut (jeśli się Wam bardzo spieszy można pominąć ten krok) i pieczemy gofry :) Wyszły 4 sztuki. Mama zjadła z dżemem, masłem orzechowym i czekoladą, kremem piernikowym. Ostatnio moja mama polubiła masło orzechowe! I teraz mi podjada, haha! :P

32 komentarze:

  1. Gdzie kupowałaś mąkę sezamową? To ciasto prosi się o zrobienie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W internecie (allegro) :) Zaraz wyślę Ci link w wiadomości na facebooku :)

      Usuń
  2. Moja mama też chciała żeby jej upiec gofry i dziś właśnie tak zrobię
    Czaję się na tą mąkę sezamową ale nie widziałam jej nigdzie ale za to dziś pędzę po migdałową :)

    OdpowiedzUsuń
  3. po takich postach mam ochotę spróbować tych mąk. a potem i tak wracam do pszennej tortowej ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja mojej mamie ostatnio też dałam masło orzechowe :)
    bardzo miłą niespodziankę zrobiłaś swojej i na pewno smaczną!
    mąka sezamowa? czyżby to kolejny produkt na mojej liście do zakupu. takie puchate ciacho wyszło <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Noo, mądra kobieta z Twojej mamy, że się przełamała do masła po tamtej kostce :D
    Nie dość że kokosową już mnie kusisz to teraz tą... no serca nie masz!

    OdpowiedzUsuń
  6. chyba będzie trzeba kupić ;) a powiedz- lepsza sezamowa, czy kokosowa? :)
    hm, ja od kiedy zrobiłam tacie krem chałwowy mam średnio co drugi dzień na niego zamówienie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och, ciężko mi zdecydować...Obie są godne polecenia! :)

      Usuń
  7. Miałas cudowne sniadanie <3 , ale mama miala dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie masz maslo orzechowe? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przed chwilą dodałam na insta całą moją "kolekcję" - http://instagram.com/p/jwE8jtD4Sq/ :D

      Usuń
  9. mówiłam, jest genialna! Sezamowa chyba najlepsza ze wszystkich :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz całkowitą rację co do tego masła... tylko wiesz, jak to jest...
      Niech no tylko Lidl wystawi je znowu na półkę i będzie moje. Chcę wreszcie spróbować, bo ponoć dobre jest.

      Usuń
  10. Ale słodka pułapka. Myślę, że jabłko było zadowolone, że w nią wpadło. ;)
    Chcę taką mąkę.

    OdpowiedzUsuń
  11. taaaaaaaak! wiedziałam, że mnie nie zawiedzisz z tą mąką ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ta sezamowa pułapka mi się podoba ! :D
    Moja rodzicielka masła orzechowego nie lubi ... jej strata - więcej dla mnie ! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie wygląda! I mam pytanko: u Ciebie jest rano tak jasno, czy jakoś doświetlasz zdjęcie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdjęcie robiłam jakoś koło 8.00 (nie wiem, 7.40?) i było już jasno :)

      Usuń
  14. To ciasto wygląda bardzo puszyście, nie wątpię, że było cudowne <3

    OdpowiedzUsuń
  15. mój tata nie jest przekonany do innych smarowideł niż dżemy, nie wie, co traci. :)
    coś czuję, że ta mąka przypadłaby mi do gustu.. :>

    OdpowiedzUsuń
  16. nooo nie, najpierw kokosowa a teraz sezamowa! chcęęęę :)

    OdpowiedzUsuń
  17. orety! geniuszu! powiedz mi szybko czy zmielony sezam się nadaje czy raczej nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurcze, nie wiem! Nie ryzykowałabym i zrobiła w proporcji pół na pół mąka i sezam :)

      Usuń
  18. Mąka sezamowa :O Muszę dorwać to cudo i upiec coś podobnego, bo zdjęcia zdecydowanie do tego zachęcają :)
    A co do masła orzechowego - to w takim razie musisz zrobić teraz podwójne zapasy :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Musi być pyszna ta mąka! :) A ciacho wygląda cudnie.. to jabłko na wierzchu <3

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy można prosić o przepis? Dzisiaj akurat dotarła do mnie mąka sezamowa!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 50g mąki sezamowej
      140 ml mleka sojowego
      jajko
      cos do posłodzenia, cukier/stevia/ksylitol/etc
      1/2 lyzeczki proszku dp
      jabłko

      Wymieszać jajko i mleko, dodać resztę składników (oprócz jabłka), odstawić na ok. 5 min. Jabłko przekroić na pół (ew. odciąć z tych połówek kawałek jabłka żeby się nie przekrzywiały i ładnie leżały w naczynku), ułożyć w naczyniu do zapiekana i zalać ciastem. Piec ok. 35 min w 180-190*C. Smacznego :)

      Usuń
    2. Dziękuję! Widzę, że proporcje podobne jak do wypieków z mąki kokosowej, przynajmniej ja z takich robię. Mąka sezamowa jest tak samo chłonna? Przykładowo arachaidowa potrzebuje zdecydowanie mniej płynów.

      Usuń
    3. Sezamowa jest mniej chłonna niż kokosowa. Akurat tutaj chciałam rzadsze ciasto, aby zalać nim spokojnie jabłka :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Drogi Anonimie, miło byłoby mi poznać Twoje imię, lub chociaż pseudonim.
Wszystkie komentarze są moderowane - te, które uznam, za obrażające mnie lub inne osoby / bezsensowne itp. po prostu nie będą akceptowane :)