czwartek, 13 czerwca 2013

.322.

 ~placki z płatków owsianych podane z karmelizowanym w maśle i miodzie rabarbarem i truskawkami~


placek + karmelizowany rabarbar + truskawka = plackowa kanapka! :D


po raz pierwszy zamiast mielić płatki owsiane na mąkę, zalałam je wieczorem wodą, a rano dodałam pozostałe składniki i usmażyłam. chyba tak będę robić już zawsze! owsianka z patelni! <3


~~~~
 30 czerwca nastąpi likwidacja Google Reader, a co za tym idzie - widgetu obserwatorów. Aby dalej być na bierząco z moimi postami zachęcam do obserwowania mojego bloga poprzez Bloglovin

Follow on Bloglovin

Wystarczy, że zarejestrujecie się na bloglovin.com i klikniecie na button powyżej. Na swoje konto w bloglovin możecie przenieść też jednym kliknięciem wszystkie inne obserwowane witryny z blogspot'u. Jest to świetne rozwiązanie! 



31 komentarzy:

  1. Pycha! Bardzo lubię takie placki. Ja zawsze robię na jogurcie.

    OdpowiedzUsuń
  2. ale świetne placki, a ta kanapka pobija wszystkiee! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. takie placki wyglądają przepysznie! idealnie przyrumienione, mmm... :)
    zapraszam na miniKONKURS: http://kuchcikola.blogspot.com/2013/06/pierwsze-urodziny-bloga-mini-torcik-z.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniamm, takie placki są o wiele lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności! I jeszcze te dodatki w postaci truskawek i rabarbaru, mm...

    OdpowiedzUsuń
  6. Taką kanapeczką bym nie pogardziła, serio :D Szczególnie z rabarbarem ♥

    OdpowiedzUsuń
  7. Karmelizowany rabarbar musiał smakować obłędnie *.*

    OdpowiedzUsuń
  8. Tym skarmelizowanym rabarbarem mnie zachęciłaś w sto procentach, ech słodkości!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. rabarbar i truskawki to jedno z TYCH połączeń, tak jak masło orzechowe z bananem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja poproszę takie kanapki! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. placki:
      6 łyżek płatków owsianych
      1 łyżka otrąb [u mnie pszenne]
      1 łyżka proszku budyniowego/ mąki
      1/2 szkl mleka
      1/2 łyżeczki proszku do piecz.
      jajko

      Płatki i otręby zagotować wieczorem na mleku, po ostygnięciu przykryć i wstawić do lodówki. Rano dodać pozostałe składniki, wymieszać i formować placki, smażyć.

      Karmelizowany rabarbar:
      1 długa laska rabarbaru
      łyżeczka masła
      syrop klonowy do odpowiedniej konsystencji - czyli tyle, żeby rabarbar nie przywarł do patelni

      Rozpuszczam masło na patelni, wrzucam rabarbar i wlewam syrop. Trzymam na małym ogniu od czasu do czasu mieszając - mi zajęło to tyle czasu, ile smażenie placków :)

      Usuń
    2. podejrzewam, że same placki smakują neutralnie, trochę tak bez smaku?

      Usuń
    3. e? smakują jak placki z płatków owsianych...głównie to smak płatków jest wyczuwalny, bo stanowią one główny składnik.

      Usuń
  12. genialne dodatki :) ostatnio wolę placki owsiane od tych z mąki, zarówno z owocami na śniadanie jak i na wytrawnie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  13. aaaa cieszę się, że zainspirowałam <3
    owsianka z patelni - doobreee, chyba zacznę je tak nazywać ;>

    OdpowiedzUsuń
  14. O rany, ale bomba pomysl! Musialy tak super chrupac :) no i juz o karmelizowanych owocach nie musze wspominac... ;p

    OdpowiedzUsuń
  15. ten rabarbar musiał być cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
  16. nie tak dawno też robiłam takie z płatków owsianych... cudeńka smakowe! <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Kolejne owsiane placki *.* Ależ mam na nie ochotę. Zaraz wyjdzie, że zjem takie cuda na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetnie wyglądają i ten rabarbarowy mus <3

    OdpowiedzUsuń
  19. A rany, bomba te placki! :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Dobry pomysł z tym niemieleniem, muszę spróbować : )

    OdpowiedzUsuń
  21. mniam, jakie to musi być pyszne *-* z płatków owsianych można wszystko wyczarować ;D

    OdpowiedzUsuń
  22. muszę i ja spróbować placków z całymi płatkami :) plackowa kanapka wygląda uroczo ;p

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetne placki, pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  24. u mnie dziś też owsiane ale z borówkami :)

    OdpowiedzUsuń
  25. u mnie tez dziś owsiane placuszki ale z borówkami . Kocham je nawet mogłabym je jeść codziennie bo są takie pyszne

    OdpowiedzUsuń
  26. Oj tak tak wyczuwam rewelacyjnie rozpoczęty poranek !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Drogi Anonimie, miło byłoby mi poznać Twoje imię, lub chociaż pseudonim.
Wszystkie komentarze są moderowane - te, które uznam, za obrażające mnie lub inne osoby / bezsensowne itp. po prostu nie będą akceptowane :)