poniedziałek, 30 czerwca 2014

.687. zjadłam dziś surową kaszę

~truskawkowa surowa gryczanka z płatkami migdałów~



W końcu i jej spróbowałam. Teraz z czystym sercem mogę ją wszystkim polecać, bo jest tego godna! Już mam milion pomysłów na inne wersje smakowe :)
Luźna inspiracja tym śniadaniem Anki. Niżej podaję moj przepis.

PRZEPIS /1 porcja/
~75g kaszy gryczanej niepalonej (inaczej - białej)
~szklanka wody
~1/4 - 1/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe)
~2 spore garście truskawek + kilka do podania
~1 1/2 łyżki płatków migdałów - do podania
~ew. coś do posłodzenia

Kaszę zalać wodą i zostawić na noc pod przykryciem. Rano odcedzić i zblendować wraz z mlekiem oraz truskawkami (wcześniej można je pokroić, będzie łatwiej). Można posłodzić do smaku. Podawać z pokrojonymi truskawkami i płatkami migdałów lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)


Latem nieco przechodzi ochota na "ciężkie" ciasta i w mojej kuchni
królują te z owocami. Niedawno przygotowałam jedno z ciast,
które najbardziej kojarzą mi się z wakacjami :) 
Po przepis kilknij na poniższe zdjęcie.


PS. Zapraszam również na Martyna Saczuk Photography gdzie ostatnio dodałam 
sporo nowych zdjęć :)

16 komentarzy:

  1. Mnie jakoś do surowej gryczanki nie ciągnie, ale na ciasto napewno się skuszę <3

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak. Też niedawno zaczęłam przygodę z surową kaszą gryczaną i też rozpoczęłam od truskawkowej wersji. Potwierdzam, jest pyszna! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. zdecydowanie uwielbiam tą gryczankę! nie tylko zachwyca smakiem, ale jest i pełna zdrowia :) a na deser chętnie zjadłabym dziś takie ciacho :)
    miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłem ostatnio taką, jeszcze tylko banana wrzuciłem do środka. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja nie umiem się do niej przekonać.. :/
    + i jako fotomodelka (kiedyś też 'fotograf') muszę Ci powiedzieć, że dobrze Ci idzie! staraj się tylko nie ucinać części ciała (łokci, kolan, palców, stóp) nie mówię, że na każdych są ucięte, ale jest kilka ujęć :) powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  6. W sumie pomogłaś mi tym dopiskiem 'biała', bo nie wiedziałam, że to niepalona :D w sklepie szukałam wszędzie i tata mi znalazł tylko białą, a ja kazałam odłożyć bo powiedziałam, że to nie ta! Będę pamiętać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak tak, też uwielbiam surową kaszę. Pysznie podana. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta kasza na surowo bardzo kusi a twoja ma swietny kolor <3 !

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja się zastanawiam, czy ta kasza przez to, że jest surowa nie ma takiego... dziwnego smaku? Intryguje mnie.

    OdpowiedzUsuń
  10. zrobiłaś zapas masła w lidlu!? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam jedno tylko, dla podtrzymania tradycji :D Bo będę cały lipiec w Wawie i pewnie zaopatrzę się tam w masło z Marksa (bo wole je :)). Ale kupiłam lody, które przed chwilą spróbowałam i jutro lecę kupić jeszcze wszystkie opakowania które zostały hahahhaha serio te lody to mistrzostwo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Usuń
    2. o smaku orzechowym? http://www.lidl.pl/cps/rde/SID-964118AC-CA695F3A/www_lidl_pl/hs.xsl/oferta.htm?action=showDetail&id=16106 te?? dobre?? bo ja stalam i sie wahalam dzis czy nie szkoda kasy i kupilam za to dodatkowy sloik masla... :D

      Usuń
    3. Tak, te. Wracaj jutro po nie!!! :DD

      Usuń
    4. polece z samego rana :D oby jeszcze były

      Usuń
  11. surowa gryczanka jest genialna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja jeszcze swojego pierwszego razu z surową nie miałąm ;c

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Drogi Anonimie, miło byłoby mi poznać Twoje imię, lub chociaż pseudonim.
Wszystkie komentarze są moderowane - te, które uznam, za obrażające mnie lub inne osoby / bezsensowne itp. po prostu nie będą akceptowane :)