~truskawkowa surowa gryczanka z płatkami migdałów~
W końcu i jej spróbowałam. Teraz z czystym sercem mogę ją wszystkim polecać, bo jest tego godna! Już mam milion pomysłów na inne wersje smakowe :)
Luźna inspiracja tym śniadaniem Anki. Niżej podaję moj przepis.
PRZEPIS /1 porcja/
~75g kaszy gryczanej niepalonej (inaczej - białej)
~szklanka wody
~1/4 - 1/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe)
~2 spore garście truskawek + kilka do podania
~1 1/2 łyżki płatków migdałów - do podania
~ew. coś do posłodzenia
Kaszę zalać wodą i zostawić na noc pod przykryciem. Rano odcedzić i zblendować wraz z mlekiem oraz truskawkami (wcześniej można je pokroić, będzie łatwiej). Można posłodzić do smaku. Podawać z pokrojonymi truskawkami i płatkami migdałów lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)
Latem nieco przechodzi ochota na "ciężkie" ciasta i w mojej kuchni
królują te z owocami. Niedawno przygotowałam jedno z ciast,
które najbardziej kojarzą mi się z wakacjami :)
Po przepis kilknij na poniższe zdjęcie.
PS. Zapraszam również na Martyna Saczuk Photography gdzie ostatnio dodałam
sporo nowych zdjęć :)
Mnie jakoś do surowej gryczanki nie ciągnie, ale na ciasto napewno się skuszę <3
OdpowiedzUsuńO tak. Też niedawno zaczęłam przygodę z surową kaszą gryczaną i też rozpoczęłam od truskawkowej wersji. Potwierdzam, jest pyszna! :D
OdpowiedzUsuńzdecydowanie uwielbiam tą gryczankę! nie tylko zachwyca smakiem, ale jest i pełna zdrowia :) a na deser chętnie zjadłabym dziś takie ciacho :)
OdpowiedzUsuńmiłego dnia!
Jadłem ostatnio taką, jeszcze tylko banana wrzuciłem do środka. Pycha :)
OdpowiedzUsuńa ja nie umiem się do niej przekonać.. :/
OdpowiedzUsuń+ i jako fotomodelka (kiedyś też 'fotograf') muszę Ci powiedzieć, że dobrze Ci idzie! staraj się tylko nie ucinać części ciała (łokci, kolan, palców, stóp) nie mówię, że na każdych są ucięte, ale jest kilka ujęć :) powodzenia!
W sumie pomogłaś mi tym dopiskiem 'biała', bo nie wiedziałam, że to niepalona :D w sklepie szukałam wszędzie i tata mi znalazł tylko białą, a ja kazałam odłożyć bo powiedziałam, że to nie ta! Będę pamiętać :)
OdpowiedzUsuńTak tak, też uwielbiam surową kaszę. Pysznie podana. :)
OdpowiedzUsuńTa kasza na surowo bardzo kusi a twoja ma swietny kolor <3 !
OdpowiedzUsuńA ja się zastanawiam, czy ta kasza przez to, że jest surowa nie ma takiego... dziwnego smaku? Intryguje mnie.
OdpowiedzUsuńzrobiłaś zapas masła w lidlu!? :D
OdpowiedzUsuńKupiłam jedno tylko, dla podtrzymania tradycji :D Bo będę cały lipiec w Wawie i pewnie zaopatrzę się tam w masło z Marksa (bo wole je :)). Ale kupiłam lody, które przed chwilą spróbowałam i jutro lecę kupić jeszcze wszystkie opakowania które zostały hahahhaha serio te lody to mistrzostwo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Usuńo smaku orzechowym? http://www.lidl.pl/cps/rde/SID-964118AC-CA695F3A/www_lidl_pl/hs.xsl/oferta.htm?action=showDetail&id=16106 te?? dobre?? bo ja stalam i sie wahalam dzis czy nie szkoda kasy i kupilam za to dodatkowy sloik masla... :D
UsuńTak, te. Wracaj jutro po nie!!! :DD
Usuńpolece z samego rana :D oby jeszcze były
Usuńsurowa gryczanka jest genialna :)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze swojego pierwszego razu z surową nie miałąm ;c
OdpowiedzUsuń