czwartek, 24 września 2015

.1090. jak śliwka w...omlet

~kukurydziany omlet ze śliwkami i domową tahini~



PRZEPIS /1 porcja/
~60g mąki kukurydzianej
~1/3 łyżeczki gumy guar
~łyżeczka mielonego lnu
~50-80ml mleka roślinnego
~100g śliwek
~cukier/stevia do smaku
~1/2 łyżeczki BG proszku do pieczenia

Mąkę, gumę guar, len, cukier/stevię i proszek mieszamy. Dodajemy mleko do odpowiedniej konsystencji (powinna być gęsta). Następnie dodajemy pokrojone drobno śliwki. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju, wykładamy ciasto i smazymy na małym ogniu z obu stron (pod przykryciem). Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Zapraszam na nowego wegańskiego bloga
Jeśli jeszcze go nie zaobserowałaś/eś zrób to teraz i bądź z przepisami 
na bieżąco!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


18 komentarzy:

  1. kukurydziane przysmaki to coś dla mnie :) kuszą nie tylko smakiem, ale i wyglądem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowa tahini, Ty wiesz jak mi zrobić smaka od rana :D tak w ogóle nie robiłam nigdy kukurydzianego omleta, a tym bardziej wegańskiego :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak?! Ja się pytam jak Ci wyszło tak płynne domowe tahini?! Jak ja robiłam to było za bardzo stałe i słabo się rozpuszczało :<

    OdpowiedzUsuń
  4. Oczywiście wybieram wersję ze stewią ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wegański omlet a taki puszysty, lepszy niż niejeden na jajkach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już takie jesienne zestawy królują wszędzie... U mnie też. Pyszny czas! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. śliwki i tahini to duet idealny <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawsze widząc u Ciebie wegańskie omlety powtarzam, ze najwyższa pora jakiegoś stworzyć :P

    OdpowiedzUsuń
  9. śliwki i tahini to mój ulubiony sezonowy faworyt... tak poza dynią, gruszkami i jabłkami.. sporo tego! <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak zawsze jestem zauroczona Twoimi domowymi masłami *.*

    OdpowiedzUsuń
  11. Można czymś zastąpić gumę guar? A siemię mielone zastąpić tym w ziarnach albo jakoś inaczej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gumę guar można zastąpić większą ilością mąki (+ok. 2 łyżki). Jeśli masz siemię w ziarnach to zmiel je w młynku do kawy np. :) W tym przepisie trzeba użyć mielonego :(

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Drogi Anonimie, miło byłoby mi poznać Twoje imię, lub chociaż pseudonim.
Wszystkie komentarze są moderowane - te, które uznam, za obrażające mnie lub inne osoby / bezsensowne itp. po prostu nie będą akceptowane :)