~placki na zakwasie żytnim podane z twarożkiem i syropem klonowym~
Już od dawna przymierzałam się do zrobienia z zakwasu czegoś innego niż chleb. Padło na placki. Ich smak jest bardzo specyficzny, nie można porównywać ich ze zwykłymi pancakes. Czuć w nich kwaskowatość zakwasu, mają inną strukturę i podczas smażenia trzeba szybko przewrócić je na drugą stronę, bo pierwsza przysmaża się bardzo szybko. Zresztą, co ja będę pisać...Spróbujcie sami! :) Co do zakwasu, przepis możecie znaleźć TUTAJ.
PRZEPIS /1 porcja/
~125g aktywnego zakwasu żytniego (w temp. pokojowej)
~łyżka miodu (użyłam miodu z cynamonem)
~łyżeczka oleju (użyłam rzepakowego)
~małe jajko
~szczypta soli
~1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wymieszać wszystkie składniki. Rozgrzać patelnię teflonową, lekko spryskać ją olejem i na małym ogniu smażyć placki (1 1/2 łyżki = 1 placek). Po wyłożeniu ciasta prawie od razu trzeba przewrócić placki na drugą stronę (powinny pojawić się na nich pęcherzyki powietrza, a brzegi powinny być lekko ścięte). Drugą stronę placków należy smaży już dłużej. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)
Wow, świetne! I na pewno zrobię! W końcu mam zakwas i zamierzam z niego w pełni korzystać :)
OdpowiedzUsuńpora w końcu zabrać się za zakwas, zapisuję przepis na placki :)
OdpowiedzUsuńa ten twarożek wygląda tak delikatnie i kremowo!
placki na zakwasie? ciekawie ! jestem pewna, że są bardzo smaczne i cudownie pachną :) do tego podałaś je z moim ulubionym kremowym twarożkiem <3
OdpowiedzUsuńmiłego dnia !
I wychodzą takie bez mąki?????
OdpowiedzUsuńZakwas to mąką + woda w takich samych proporcjach, więc są z mąką :) W 125g zakwasu jest ok. 65g mąki :)
Usuńciekawe :)
OdpowiedzUsuńTwarożek wygląda jak beza.
OdpowiedzUsuńJest piękny... uwielbiam takie kremowatości.... dlatego uwielbiam ubijać białka!:))
Wow, pomysłowe :D Z takimi plackami się jeszcze nie spotkałam. Ciekawi mnie ich smak :)
OdpowiedzUsuńAle ciekawa wariacja pancakes, do tego super dodatki i pyszne śniadanie gotowe :)
OdpowiedzUsuństraaaasznie ciekawe :) aż nie potrafię za bardzo wyobrazić sobie ich smaku
OdpowiedzUsuńPyszności ! ;)
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o takich. Jestem ciekawa ich smaku.
OdpowiedzUsuńJA też mam takie plany.. kiedyś zrobię, napewno! Placki lub gofry będą ;)
OdpowiedzUsuńżadne pancakes już nie dziwią, ale te są FANTASTYCZNE! :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja :) Musiało być pyszne.
OdpowiedzUsuńNo nie, chyba zabiorę się za wyhodowanie zakwasu, i chlebek będzie i placki ! :)
OdpowiedzUsuńSądzę, że mi by smakowało, lubię smak wyrobów z zakwasu :)
OdpowiedzUsuńten twarożek z sylopem klonowym, mniam!
OdpowiedzUsuńPlacuchy na zakwasie to ciekawa propozycja. Myślę, że się skuszę i wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńJak będę miała chwilę to zrobię za kwas, a co za tym idzie skorzystam z przepisu :)
o kurcze, takie jakby chlebki z patelni :) świetny pomysł, do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńniby placki, a jednak. chętnie spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńnajpierw zakwas :D muszę się w końcu zmobilizować!
OdpowiedzUsuńja jestem urodzoną morderczynią zakwasów. i generalnie wszystkiego, o czym trzeba pamiętać, z kwiatami jest to samo
OdpowiedzUsuńja lubię dać jeszcze zakwas do omletu :D spróbuj koniecznie
OdpowiedzUsuńTwarożek najlepszy<3
OdpowiedzUsuń