niedziela, 3 listopada 2013

.464. chlebowe pancakes?

 ~placki na zakwasie żytnim podane z twarożkiem i syropem klonowym~



Już od dawna przymierzałam się do zrobienia z zakwasu czegoś innego niż chleb. Padło na placki. Ich smak jest bardzo specyficzny, nie można porównywać ich ze zwykłymi pancakes. Czuć w nich kwaskowatość zakwasu, mają inną strukturę i podczas smażenia trzeba szybko przewrócić je na drugą stronę, bo pierwsza przysmaża się bardzo szybko. Zresztą, co ja będę pisać...Spróbujcie sami! :) Co do zakwasu, przepis możecie znaleźć TUTAJ.

PRZEPIS /1 porcja/
~125g aktywnego zakwasu żytniego (w temp. pokojowej)
~łyżka miodu (użyłam miodu z cynamonem)
~łyżeczka oleju (użyłam rzepakowego)
~małe jajko
~szczypta soli
~1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wymieszać wszystkie składniki. Rozgrzać patelnię teflonową, lekko spryskać ją olejem i na małym ogniu smażyć placki (1 1/2 łyżki = 1 placek). Po wyłożeniu ciasta prawie od razu trzeba przewrócić placki na drugą stronę (powinny pojawić się na nich pęcherzyki powietrza, a brzegi powinny być lekko ścięte). Drugą stronę placków należy smaży już dłużej. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)

26 komentarzy:

  1. Wow, świetne! I na pewno zrobię! W końcu mam zakwas i zamierzam z niego w pełni korzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pora w końcu zabrać się za zakwas, zapisuję przepis na placki :)
    a ten twarożek wygląda tak delikatnie i kremowo!

    OdpowiedzUsuń
  3. placki na zakwasie? ciekawie ! jestem pewna, że są bardzo smaczne i cudownie pachną :) do tego podałaś je z moim ulubionym kremowym twarożkiem <3
    miłego dnia !

    OdpowiedzUsuń
  4. I wychodzą takie bez mąki?????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zakwas to mąką + woda w takich samych proporcjach, więc są z mąką :) W 125g zakwasu jest ok. 65g mąki :)

      Usuń
  5. Twarożek wygląda jak beza.
    Jest piękny... uwielbiam takie kremowatości.... dlatego uwielbiam ubijać białka!:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, pomysłowe :D Z takimi plackami się jeszcze nie spotkałam. Ciekawi mnie ich smak :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale ciekawa wariacja pancakes, do tego super dodatki i pyszne śniadanie gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. straaaasznie ciekawe :) aż nie potrafię za bardzo wyobrazić sobie ich smaku

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie słyszałam o takich. Jestem ciekawa ich smaku.

    OdpowiedzUsuń
  10. JA też mam takie plany.. kiedyś zrobię, napewno! Placki lub gofry będą ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. żadne pancakes już nie dziwią, ale te są FANTASTYCZNE! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawa propozycja :) Musiało być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  13. No nie, chyba zabiorę się za wyhodowanie zakwasu, i chlebek będzie i placki ! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Sądzę, że mi by smakowało, lubię smak wyrobów z zakwasu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ten twarożek z sylopem klonowym, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Placuchy na zakwasie to ciekawa propozycja. Myślę, że się skuszę i wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  17. genialny pomysł ;)
    Jak będę miała chwilę to zrobię za kwas, a co za tym idzie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  18. o kurcze, takie jakby chlebki z patelni :) świetny pomysł, do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  19. niby placki, a jednak. chętnie spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. najpierw zakwas :D muszę się w końcu zmobilizować!

    OdpowiedzUsuń
  21. ja jestem urodzoną morderczynią zakwasów. i generalnie wszystkiego, o czym trzeba pamiętać, z kwiatami jest to samo

    OdpowiedzUsuń
  22. ja lubię dać jeszcze zakwas do omletu :D spróbuj koniecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Drogi Anonimie, miło byłoby mi poznać Twoje imię, lub chociaż pseudonim.
Wszystkie komentarze są moderowane - te, które uznam, za obrażające mnie lub inne osoby / bezsensowne itp. po prostu nie będą akceptowane :)