wtorek, 21 czerwca 2016

.1246. najlepsza pasta z ciecierzycy


Uwielbiam hummus i robie go praktycznie non stop! Tym razem postanowiłam nieco zaszaleć ze smakiem i dodałam do niego pieczoną paprykę oraz slodką paprykę w proszku. Wyszło idealnie! ♥

PRZEPIS /ok. 400g hummusu/
~200g ugotowanej ciecierzycy (użyłam ciecierzycy z BioIndygo.pl)
~średnia czerwona papryka, ok. 200g
~4 łyżki tahini
~2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
~sok z 1/2 cytryny
~łyżeczka słodkiej papryki w proszku
~kumin, sól, pieprz do smaku

Paprykę kroimy na kilka części i pieczemy ok. 20-30 minut w 200*C. Następnie wszystkie składniki oprócz przypraw blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku. Przekładamy do słoiczka/zamykanego pojemnika i przechowujemy w lodówce max. tydzień. Smacznego! :)

9 komentarzy:

  1. Zbieram się za zrobienie jakiejś pasty właśnie i doskonały pomysł widzę ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego przepisu mi brakowało! Ostatnio mam manię robienie past. Jutro wypróbuję Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo, już sobie wyobrażam ją na chrupiących tostach <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Drogi Anonimie, miło byłoby mi poznać Twoje imię, lub chociaż pseudonim.
Wszystkie komentarze są moderowane - te, które uznam, za obrażające mnie lub inne osoby / bezsensowne itp. po prostu nie będą akceptowane :)