poniedziałek, 20 czerwca 2016

.1245. nutella w tofurniczku

~karobowy tofurnik z masłem z orzechów laskowych~


Stałam się uzależniona od połączenia karobu/kakao i masla z orzechów laskowych :D Smakuje jak Nutella, kooocham! ♥

PRZEPIS /1 porcja/
~150g naturalnego tofu
~150g jogurtu sojowego, lub innego roślinnego (ja użyłam domowy sojowy)
~łyżka (20-30g) stalej części mleka kokosowego vel śmietanki kokosowej
~łyżka karobu
~2-3 łyżki erytrolu lub innej substancji słodzącej
~czubata łyżka proszku budyniowego kakaowego
~sok z 1/2 cytryny

Tofu kruszymy w miseczce widelcem, dodajemy jogurt, sok z cytryny i mleko kokosowe i blendujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz masła) i mieszamy dokładnie łyżką. Przekładamy masę "serową" do foremki i na wierzchu robimy "esy-floresy" z masła. Pieczemy ok. 30-40 minut w 170*C, następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim tofurnik do całkowitego ostudzenia, najlepiej na noc. Najsmaczniejszy jest lekko schłodzony. Smacznego! :)

13 komentarzy:

  1. kocham masło z orzechów laskowych!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat mam w lodówce zapas tofu, więc zrobię takie coś na pewno - tofurnik wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mając takie składniki zrobiłabym sobie na twoim miejscu do osobnego słoiczka taką "nutellę" :D Szkoda, że nie mam tego masła. A tofurnik musiał być pyszny :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem tak właśnie robiłam - najlepsze połączenie <3

      Usuń
  4. Pieknie wyglądają te zygzaki ♥

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Drogi Anonimie, miło byłoby mi poznać Twoje imię, lub chociaż pseudonim.
Wszystkie komentarze są moderowane - te, które uznam, za obrażające mnie lub inne osoby / bezsensowne itp. po prostu nie będą akceptowane :)