środa, 20 maja 2015

.975. owies w omlecie

~wegański omlet owsiany z maca i bananem~





Wczorajsze warsztaty były mistrzowskie! Podobało mi się bardzo :) Mimo że byłam tam najmłodsza i zupełnie nikogo nie znałam to spędziłam czas znakomicie. Do domu wróciłam z głową pełną nowych inspiracji i brzuchem pełnym pysznego (i zdrowego ;)) jedzenia! :) Zdjęć narobiłam masę, jak to przystało na bloggera kulinarnego - tak więc jak tylko znajdę wolniejszą chwilą chętnie się z Wami nimi podzielę :) Wczorajszy owsiany warsztatowy klimat tak mi się udzielił że dzisiaj zaczęłam dzień owsianym omletem - po raz pierwszy w wersji wegańskiej. Oto przepis:

PRZEPIS /1 porcja/
~60g płatkow owsianych + łyżka otrębów gryczanych/owsianych
~czubata łyżka mielonego lnu (10g) + 3-4 łyzki wody -> wymieszać i odstawić na 5 minut
~1/2 łyzeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
~cukier/stevia do smaku opcjonalnie
~1/2 łyżeczki proszku maca BIO FRESANO

Wieczorem płatki owsiane zalewamy gorącą wodą ok. 1-1,5cm nad ich poziom, przykrywamy talerzem i ostawiamy na noc. Rano do płatków dodajemy mieszankę lnu z wodą, proszek do pieczenia, macę oraz opcjonalnie słodzidło. Mieszamy całość. Rozgrzewamy patelnie, lekko ją natłuszczamy, wykładamy masę na omlet i smazymy na małym ogniu z obu stron (pod przykryciem). Podajemy z lubionymi dodatkami. Smacznego! :)

17 komentarzy:

  1. Robię takie omlety, ale nie w wersji vege i nie namaczam ich dzień wcześniej. :) Dodaję jajko, chlust mleka i dodatki. Są pyszne. Pewnie twój też! Wygląda pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zazdroszczę tych warsztatów, po snapach, których się naoglądałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już się nie mogę doczekać tej fotorelacji! Jestem strasznie ciekawa jak takie warsztaty wyglądają "od kuchni" xd

    OdpowiedzUsuń
  4. Najbardziej to mi się tutaj ta korona z banana podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. widziałam snapy i powstrzymywałam się od lizania ekranu- o reeety jakie pyszności! czekam na relacje (z krótkimi opisami cóż tam było na tych talerzach)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wegańskie i owsiane, także już chyba się domyślasz, że jak dla mnie idealne <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie omleciki owsiane rano :) Mój jest bardziej białkowy, ale wygląda podobnie :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Czekam na relacje z warsztatów :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczne opakowanie :). Omlet boski!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale Ci zazdroszczę tych wszystkich warsztatów! :D Koniecznie wstaw zdjęcia. :)
    A omletu w takiej wersji nigdy nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda bardzo ładnie :)
    http://zbiorblogowkulinarnych.blogspot.com/ to mój blog kulinarny dodałm tego bloga do listy najlepszych blogów kulinarnych :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wspaniale wygląda :)
    czekam na relację!

    OdpowiedzUsuń
  13. widziałam snapy i juz się relacji nie moge doczekać!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wgląda jak ciasto! banany cudnie ułożone, super zdjęcie ♥

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam korzeń maca, ma taki specyficzny słodkawy smak! a przy tym, jaka wartościowa :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny omlecior. :)
    I też czekam na fotorelację. ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Drogi Anonimie, miło byłoby mi poznać Twoje imię, lub chociaż pseudonim.
Wszystkie komentarze są moderowane - te, które uznam, za obrażające mnie lub inne osoby / bezsensowne itp. po prostu nie będą akceptowane :)