poniedziałek, 27 kwietnia 2015

.952. podwójnie gryczane

~dyniowe drożdżowe gofry gryczane z syropem z agawy~


Ostatnio na zakupach zaciekawiła mnie łuska gryczana. Z ciekawości kupiłam. W sumie w gofrach nie było jej bardzo czuć, bo nie dodałam jej tam dużo, ale myślę, że wprowadzę ten produkt do swojego jadłospisu, bo warto - ma bardzo dużo błonnika!
Wczorajsze zdjęcia mimo braku słońca wyszły super! Wczoraj parę przerobiłam i będę na dniach dodawać na FANPAGE - zapraszam.
I w końcu spełniłam moje sny o drożdżowych gofrach :D Nie no, na prawdę już długo miałam na nie ochotę. A wczoraj wieczorem zobaczyłam drożdże w lodówce. Przypadek? Nie sądzę... ;)

PRZEPIS /1 porcja/
~60g mąki gryczanej
~10g łuski gryczanej (w przypadku braku można zastąpić otrębami gryczanymi)
~10g świeżych drożdży
~łyżeczka cukru
~jajko
~100g puree z dyni
~30ml mleka (u mnie sojowe)
  syrop z agawy do podania

Lekko pogrzać mleko, w misce pokruszyć drożdże, zalać je mlekiem, dodać cukier i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Puree z dyni (jeśli jest zimne) również lekko podgrzać. Do rozczynu dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać. Odstawić ciasto na ok. 20-30 minut w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Po upływie tego czasu rozgrzać gofrownicę, natłuścić ją i piec gofry. Smacznego! :)

14 komentarzy:

  1. Gdzieś o tej łusce słyszałam, ale nie pamiętam gdzie xD

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wyszły te gofry! drożdżowe to moje ulubione, ale w wersji gryczanej jeszcze ich nie robiłam, także jak najszybciej muszę to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam mniam! Nie wiem, czemu do tej pory nie zalajkowałam twojego fanpage'a! Nadrabiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. mogę jednego? czaję się na nie od dawna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. słowo "gryczane" działa na mnie jak magnes, poważnie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Szkoda, że moje zapasy dyni już wykończone ;/

    OdpowiedzUsuń
  7. Gdybym miała tylko w domu gofrownicę i dynie... eh :(

    OdpowiedzUsuń
  8. gryczane przede mną ! :D a Twoje wyglądają bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystkie składniki mam, oprócz jajka, ale jego i tak mieć nie chcę, więc wypróbuję. Już od dawna mam ochotę na wafle gryczane :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. genialne te gofry, a smak gryki bardzo mi odpowiada!

    OdpowiedzUsuń
  11. Gofery, na taką letnią pogode idealne! `<3

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak ja dawno gofrów nie jadłam! Narobiłaś mi ochoty. A te z gryki mnie strasznie intrygują :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Drogi Anonimie, miło byłoby mi poznać Twoje imię, lub chociaż pseudonim.
Wszystkie komentarze są moderowane - te, które uznam, za obrażające mnie lub inne osoby / bezsensowne itp. po prostu nie będą akceptowane :)