piątek, 24 kwietnia 2015

.949. tym razem dyniowe

~dyniowe placki z kaszy jaglanej z rozpuszczonym czekoladowym masłem orzechowym~


Szybko mi ten tydzień minął! Dzisiaj mam skrócone lekcje, ale i tak nie konczę zbyt wcześnie - 14.05, a to dlatego, że maturzyści maja zakończenie roku.
Przygotowałam ponownie placki z kaszy jaglanej - ostatnio mogłabym je jeść ciągle - na śniadanie, obiad...Tym razem wykorzystałam puree z dyni które przyniosłam z piwnicy. Swoją drogą mam tam jeszcze sporo smakołyków, które wypadałoby zjeść przed latem - mówię tutaj o różnych dżemach :D

PRZEPIS /1 porcja/
~50g kaszy jaglanej
~szklanka mleka/wody
~cukier/stevia do smaku
~100g puree z dyni
~jajko
~łyżka otrębów gryczanych
~2 łyżki mąki gryczanej

Mleko/wodę zagotowujemy. Kaszę prażymy na patelni do momentu aż zacznie ładnie pachnieć. Następnie powoli, partiami dodajemy do gotującego się mleka/wody i gotujemy do momentu aż kasza wchłonie cały płyn - można ugotować kaszę wieczorem a resztę czynności zrobić rano. Studzimy kaszę, blendujemy na gładką masę, następnie dodajemy puree, jajko, otręby i mąkę, mieszamy dokładnie. Odstawiamy na ok. 10-15 minut. Po upływie tego czasu rozgrzewamy patelnie i na niewielkiej ilości oleju smazymy placki - na małym ogniu z oby stron (pierwszą stroną pod przykrywką, aby ścięły się w środku). Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)

26 komentarzy:

  1. Jakie mięciutkie :) Gdybym tylko miała choć odrobinę dyni!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają wybornie! Jestem ciekawa, jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja za wyjadanie takich smakołyków zabrałam się już jakiś czas temu, aby na lato zwolnić miejsce :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja wczoraj otworzyłam już ostatni słoiczek domowego dżemu... Ale z drugiej strony się pocieszam, że to oznacza, że lato coraz bliżej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kaszę jaglaną ostatnimi czaasy pochłaniam w niezliczonych ilościach:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dyniowe musiały być jeszcze smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Porządna porcja placków idealna na rozpoczęcie dnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piątka za jaglaną :] Ja bym mogła tę kaszę jeść cały czas pod każdą postacią :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Też muszę powyjadać wszystkie przetwory :D
    Za jaglaną przepadam bardzo <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Poczęstuj mnie takimi plackami! Prezentują się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. to masło orzechowe to mnie powaliło!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja już kończę opróżniać zamrażalnik, zostały jeszcze szafki i piwnica :D
    Uwielbiam takie jaglane placuszki na obiad ^^

    http://grapefruitjuicesour.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam dynię w każdej postaci, ale w tej jeszcze nie jadłam :0
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Aż zachciało mi się iść do piwnicy po moje zapasy dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zwalniajmy miejsce na szafkach, najlepiej <3
    W sumie warto by zrobić takie placki ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają super, mi tak posmakowały, że już je robiłam dwa razy: w formie placków i donutów :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mam nadprogram ugotowanej kaszy :D Będą i placki :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kocham dynię! Zazdroszczę Ci jej ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Drogi Anonimie, miło byłoby mi poznać Twoje imię, lub chociaż pseudonim.
Wszystkie komentarze są moderowane - te, które uznam, za obrażające mnie lub inne osoby / bezsensowne itp. po prostu nie będą akceptowane :)