sobota, 19 lipca 2014

.696. ciasto...na słono?

~razowe marchewkowe ciasto z hummusu podane z natką pietruszki~



Wróóóóóciłam! Kolejny tydzień pracy za mną. Już drugi. Już połowa. Zostały dwa. W sumie, czas leci szybko. I szczerze mówiąc nie mogę już doczekać się 1 sierpnia... ;) 
Co do dzisiejszego śniadania - pierwszy raz jem ciasto, które nie jest słodkie! Pamiętam, że kiedyś widziałam coś podobnego u Magdy, ale nie mogłam znaleźć przepisu więc improwizowałam i stworzyłam własną wersję. Podczas pieczenia nieco się denerwowałam, że może wyjść niesmaczne etc., ale po spróbowaniu wszystkie obawy zniknęły. Polecam wielbicielom hummusu i nie tylko! ;)


PRZEPIS /1 porcja/
~60g mąki pszennej razowej
~60g hummusu (użyłam domowego)
~średnia marchew, ok. 60-70g, starta na średnich oczkach tarki
~jajko
~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta sody oczyszczonej
~1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu (spora), czosnek granulowany (lub świeży)
~łyżka oleju sezamowego
~ew. jeśli masa będzie b.gęsta można dodać kilka łyżek mleka/wody

Jajko wymieszać z hummusem i olejem, następnie dodać mąkę, marchewkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy, wymieszać wszystko. Jeśli masa będzie bardzo gęsta można dodać kilka łyżek mleka lub wody. Przełożyć ciasto do naczynia żaroodpornego i piec ok. 30-40 minut (do suchego patyczka) w 180-190*C. Podawać posypane natką pietruszki. Smacznego! :)

7 komentarzy:

  1. Wygląda super ,ale ja jednak wolę słodkie ciasta :D

    libellule21.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm, ja nie miałam okazji spróbować hummusu, także nie wiem jak moje kubki smakowe by na to zareagowały :D Ale marchew, natkę pietruszki i olej sezamowy uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Ja za to widzę coś takiego po raz pierwszy i jestem w pewnym sensie zachwycona. Nie wiem czy coś takiego dogodziłoby moim kubkom smakowym, ale prezentuje się ciekawie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda ciekawie, chętnie bym spróbował, bo ciągle goszczą u mnie słodkie śniadania :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciastko na wytrawnie? Czemu nie! Bardzo ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Interesujący przepis! Pozdrawiam i zapraszam do Nas na rozdawajkę z nagrodami!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Drogi Anonimie, miło byłoby mi poznać Twoje imię, lub chociaż pseudonim.
Wszystkie komentarze są moderowane - te, które uznam, za obrażające mnie lub inne osoby / bezsensowne itp. po prostu nie będą akceptowane :)