~Yorkshire Puddings z twarożkiem~
Nie nie, to nie popovers. Chociaż... Nie. Może i są podobne - wyrastają jak szalone (jedna foremka aż się przewróciła podczas pieczenia! :D), a w środku są puste, ale to nie to samo ;) Smakują...hmmm, mi skojarzyły się z ciastem ptysiowym ;) Na pewno zrobię je jeszcze nie raz, są genialne! Przepis pochodzi ze strony BBC Good Food.
PRZEPIS /1 porcja/
~70g mąki pszennej
~2 jajka
~100 ml mleka (dałam ok. 85ml)
~1/3 łyżeczki soli
Piekarnik rozgrzać do 220*C, włożyć do niego foremki*, w których będziemy piec puddingi. Mąkę wymieszać na gładką masą z jajkami, następnie, ciągle mieszając dolewać stopniowo mleko. Na koniec dodać sól i ponownie wymieszać. Wyjąć foremki z piekarnika, szybko napełnić je ciastem do ok. 1/2 - 3/4 ich wysokości i ponownie włożyć do piekarnika. Piec 20-25 minut, ja po ok. 10 minutach zmniejszyłam temp. do 200*C. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
*użyłam silikonowych foremek na muffinki. Lepiej piec te puddingi w większej ilości mniejszych naczyń, niż w kilku dużych. Jeśli używacie form, które nie mają silikonowej powierzchni wcześniej spryskajcie je olejem, aby móc później wyjąć puddingi.
Wczoraj rano spotkała mnie także bardzo miła niespodzianka! Zawiązywałam już sznurówkę w drugim bucie i zbierałam się do szkoły, gdy nagle domofonem zadzwonił kurier z paczką do Martyny... ;) Jaką paczką?? Paczką od Anielskich Przysmaków! Jakie pyszności były w paczce?
Poza tymi przysmakami w paczce znalazł się i upominek od Moniki - śliczny kubek! Dziękuję bardzo! Oraz krótki liścik, za który dziękuję jeszcze bardziej ;)
ale mnie zachęciłaś do tych puddingów! zrobię na pewno :D
OdpowiedzUsuńzazdroszczę pyszności <3
Chwalipięta:)szkoda że stało się to co się stało później:(ale ja Ci jeszcze raz ....wiesz co.Monika Szlązak
OdpowiedzUsuńuroczo wyglądają! i można je napakować tyloma dodatkami...
OdpowiedzUsuńa ten miód klonowy mnie ciekawy najbardziej!
koniecznie zrezcenzuj syrop limonkowo-mietowy i te powidla z orzechami! :))) jestem bardzo ciekawa twojej opinii!
OdpowiedzUsuńten syrop mnie intryguje!
OdpowiedzUsuńraaaany boski przepis, oryginalny, nietypowy - idealny! :D spróbuję koniecznie
kubek śliczny, ale słyszałam, że coś złego się z nim stało? :(
jak one wspaniaaaaaaaale wyglądają! i takie proste w wykonaniu! hej, robię je, roooobię! :D
OdpowiedzUsuńIch inna nazwa to nie po prostu popovers?
OdpowiedzUsuńWyglądają super, uwielbiam takie dziurawe ciasta, tak jak gniazdka z ciasta parzonego <3
Wspaniały pomysł z tymi puddingami, też skojarzyły mi się z ptysiami!
OdpowiedzUsuńNo i paczka - same pyszne produkty!
Ja do tego twarożku dodałabym miód i dopiero było byyy... :D Ale i tak wyglądają genialnie.
OdpowiedzUsuńOoooo, jakie świetne!
OdpowiedzUsuńCiekawe jakby smakowały z jakimś słonym dodatkiem, np z pieczarkami
Jejku wyglądają genialnie te bombki śniadaniowe :P
OdpowiedzUsuńOne są genialne!
OdpowiedzUsuńCudowne produkty i śliczny kubeczek :)
ooo, zrobię je też! ciekawe czy wyjdą :D
OdpowiedzUsuńfajne prezenty, w sam dla Ciebie, prawda? :)
Och świetne ! Ty to zawsze masz coś co człowieka zaskoczy ! Oczywiście pozytywnie :D
OdpowiedzUsuńaaaale pycha! zapisuję przepis koniecznie, super pomysł :) i zazdroszczę paczki!
OdpowiedzUsuńSerio, są jak popovers, które uwielbiam i robiłam już wielokrotnie ;-) A dla porównania wypróbuję te puddingi :-))
OdpowiedzUsuńale świetneee! wybuchowe bułeczki ;D i ten kubek prześliczny :)
OdpowiedzUsuńzresztą chciałam prosić o przepis, ale widzę że jest :*
Miałam mówić, że ptysie albo popovers, a tu jeszcze inna nazwa :) Wyglądają świetnie! Zrobię na pewno!
OdpowiedzUsuńJaki śliczny kubek!
nie za dobrze Ci z tyloma podarunkami? :D
OdpowiedzUsuńa te puddingi są genialne, przepis na pewno wykorzystam :)
Przepis na pewno do wypróbowania! :) A te powidła z orzechami muszą być eksplozją idealnych smaków!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńwspaniały prezent! a puddingi wybuchowo - czadowo - pyszne ;)
OdpowiedzUsuńHaha! Pierwsze o czym pomyślałam widząć zdjecia - popovers! ;) Zachęciłaś mnie do zrobienia - dodaję do zakładek :)
OdpowiedzUsuńNie byłam pewna czy je robić, bo napisałaś, że w smaku trochę są jak ptysie, a za nimi nie przepadam. Ale dzisiaj się zebrałam, zrobiłam i w połączeniu z Nutellą i mandarynką smakowały rewelacyjnie. Świetny przepis. :)
OdpowiedzUsuńNo to super! :)
Usuń