sobota, 23 stycznia 2016

.1199. omletowo

~kakaowy omlet z dodatkiem babki jajowatej podany z waniliowym jogurtem sojowym i musem z persymony~



PRZEPIS /1 porcja/
~40g mąki - u mnie pół na pół ryżowa i gryczana
~15g łupin babki jajowatej Kuchnie Świata
~10g kakao
~60-80ml mleka roslinnego
~1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
~cukier/stevia do smaku

Łączymy mąkę, babkę jajowatą, kakao, cukier/stevię i proszek do pieczenia. Dolewamy mleko i dokładnie łączymy składniki. Rozgrzewamy patelnie i lekko ją natłuszczamy. Wykładamy masę na patelnie i smażymy omlet pod przykryciem z obu stron, na małym ogniu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)

14 komentarzy:

  1. Gdzie dorwałaś kaki?! ;) u mnie od 2 tygodni nie ma ;(. A omlet ❤️❤️❤️💕💕💕😍😍😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie słyszałam nigdy o niej, jakie ma właściwości, jak jajko?
    Świetny omlet, aż zatęskniłam za moimi, dziś wyjątkowo kluski kładzione :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardziej jak gluten - poprawia konsystencję potraw :)

      Usuń
  3. Nigdy nie słyszałam o babce jajowatej :o
    A kakaowy omlet to zawsze świetny pomysł na śniadanie! :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten mus i jogurt tworzą sietną kompozycję :)

    platki-owsiane.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) Aż się zdziwiłam :) I pyszny był :)

      Usuń
  6. Widziałam przed chwilą zdjęcie kakaowego omleta w formie tradycyjnej i nabrałam na takowego ochoty. Teraz widzę tego… i nie wiem który lepszy, bo oba równie kusza ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam omlet z mojego przepisu - jest wegański i bezglutenowy :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Drogi Anonimie, miło byłoby mi poznać Twoje imię, lub chociaż pseudonim.
Wszystkie komentarze są moderowane - te, które uznam, za obrażające mnie lub inne osoby / bezsensowne itp. po prostu nie będą akceptowane :)