piątek, 8 stycznia 2016

.1186. tropikalny tofurożek

~gryczane naleśniki z tropikalnym* twarożkiem z tofu~




To nadzienie było przepyszne! Nie smakowało zupełnie jak tofu, pokusiłabym się o napisanie, że smakowało bardzo podobnie jak słodki twarożek, mimo że nie bardzo pamiętam jego smak :D Wypróbujcie koniecznie! :)

PRZEPIS /1 porcja/
~45g mąki gryczanej
~10g mąki sojowej
~łyżeczka mielonego lnu
~150-170ml mleka roślinnego (lub pół na pół z wodą gazowaną)
~150g naturalnego tofu
~łyżka cukru z prawdziwą wanilią
~100g deserku słoneczna pomarańcza z ziarnami zbóż Primavika

Mieszamy mąki, len i mleko (najpierw dodajemy ok. 70ml, aby powstała gęsta masa, potem stopniowo dodajemy więcej). Odstawiamy ciasto na ok. 15 minut. Jeszcze trochę zgęstnieje wiec jeśli przed smażeniem będzie zbyt gęste można dolać jeszcze 2-3 łyżki wody. Rozgrzewamy patelnie i lekko ją natłuszczamy, smazymy nalesniki. Nadzienie przygotowujemy poprzez zmiksowanie na gładką masę tofu, cukru waniliowego oraz deserku. Naleśniki smarujemy nadzieniem i zwijamy, ja dodatkowo jeszcze podsmażyłam je zwinięte na patelni. Smacznego! :)

13 komentarzy:

  1. Fajny pomysł z dodaniem tego deserku do tofu! Wypróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie!

    platki-owsiane.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko wygląda świetnie - zarówno ciasto jak i wnętrze :)
    Chyba zrobię niedługo podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż musiałam naleśniki zrobić. Ciekawe przepisy, trochę poprzeglądam i będę próbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, życzę miłego testowania i smacznego! :) Daj znać jakie przepisy smakowały Ci najbardziej :)

      Usuń
  5. Naleśniory! <3 hahah pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Drogi Anonimie, miło byłoby mi poznać Twoje imię, lub chociaż pseudonim.
Wszystkie komentarze są moderowane - te, które uznam, za obrażające mnie lub inne osoby / bezsensowne itp. po prostu nie będą akceptowane :)