piątek, 6 listopada 2015

.1131. po długiej rozłące

~kakaowa tapioka na mleku ryżowym z domowym dżemem morelowym z wanilią~



Jak ja dawno nie jadłam tapioki... ;) Przepis na wersję kakaową dodam wieczorem ;)


PRZEPIS /1 porcja/
~60g drobnej tapioki (możesz kupić ją tutaj)
~woda do namoczenia
~szklanka mleka roślinnego, u mnie ryżowe
~1/2 szklanki wody
~czubata łyżka kakao
~opcjonalnie cukier/stevia/syrop do posłodzenia

Tapiokę namoczyć w wodzie przez ok. 1-2h. Następnie odlać wodę. Szklankę mleka + pół szklanki wody zagotować w garnuszku i wrzucić tapiokę, gotować do momentu aż całość stanie się gęsta, a kuleczki tapioki będą przezroczyste - trzeba często mieszać, bo tapioka lubi się przypalać. Na koniec gotowania dodajemy kakao i opcjonalnie słodzimy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)

10 komentarzy:

  1. Znowu domowy dżem, kurczę no :D a ja tapioki nie jadłam w ogóle, ale kiedyś w końcu będę musiała spróbować szczególnie kakaowej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aj, znów kusisz tym dżemem, pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie mam ją w planach, też dawno nie jadłam,a paczka czeka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ciekawy pomysł :)

    Zapraszam do mnie na konkurs śniadaniowy
    http://cotakpachnie.com.pl/2015/11/05/gluten-free-box/

    OdpowiedzUsuń
  5. zamarzyło mi się takie śniadanie ^^ szczególnie z tym dżemem <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Juju, ja też! Do nadrobienia!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Drogi Anonimie, miło byłoby mi poznać Twoje imię, lub chociaż pseudonim.
Wszystkie komentarze są moderowane - te, które uznam, za obrażające mnie lub inne osoby / bezsensowne itp. po prostu nie będą akceptowane :)