~proteinowe gofry z dżemem figowym i domowym masłem orzechowym~
Niedziela, jedyny leniwy dzień tygodnia, wiec...pieczemy gofry! :) Daaawno ich nie jadłam...W trakcie robienia zdjęcia jeszcze jeden mały goferek siedział w gofrownicy (wiec z ponizszego przepisu otrzymacie 2 i 1/2 gofra ;)) i został zjedzony z masłem orzechowym :)
PRZEPIS /1 porcja/
~50g mąki (u mnie gryczana)
~miarka (22g) wegańskiej odżywki białkowej z grochu Shape It + saszetka smakowa o smaku wanilii
~lekko czubata łyżeczka mielonego lnu + 50ml ciepłej wody
~100-120ml mleka sojowego
~łyzka oleju
~1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
~opcjonalnie cukier/stevia do posłodzenia
Mielony len wymieszać z wodą i odstawić na 5 minut. Następnie dodać do niego mąkę i mleko (100ml) i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i ponownie wymieszać. Jeśli masa będzie bardzo gęsta można dolać jeszcze odrobinę mleka sojowego. Porządnie rozgrzewamy gofrownicę, spryskujemy ją delikatnie olejem i wykładamy ciasto na gofry. Długość pieczenia zależy od mocy gofrownicy, ja swoje gofry piekłam ok. 6-7 minut na najwyższej mocy. Po wyjęciu gofrów z gofrownicy pozostawiamy je na chwilkę na kratce aby odparowały i nie zrobiły się gumowe i miękkie. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)
Swietny przepis! Czy uda sie takze z lnem niemielonym ? i mąką orkiszowa?
OdpowiedzUsuńLen musi być mielony, bo zastępuje tutaj jajko. Spróbuj zmielić siemię lniane np. w młynku do kawy jesli nie masz mielonego lnu. Poza tym jest on bardzo łatwo dostępny w sklepach czy nawet w aptece ;) Mąka orkiszowa moze być :)
Usuńsame pyszności :)
OdpowiedzUsuńjuż dawno nie jadłam gofrów, narobiłaś mi na nie ochoty :)
OdpowiedzUsuńTeż u mnie dzisiaj gofry, ale nie w takiej formie jak u Ciebie, hahah :)
OdpowiedzUsuńPróbowałam zrobić fasolowe i jadłam prosto z gofrownicy, bo nie chciały się odkleić, haha :D
Świetny przepis z mąką gryczaną, koniecznie muszę zaopatrzyć się w końcu w gofrownicę, żeby wypróbować takie gofry!
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie zjadlamniebo.blogspot.com :-)
Też zazwyczaj zostaje mi jeszcze ciasta na małego goferka :D I z masłem orzechowym lubię chyba najbardziej!
OdpowiedzUsuńWieki nie robiłam gofrów ;o
OdpowiedzUsuńDżem figowy, to musi być pyszne :D
Pysznosci, tez planuje robic niedzielne gofrowanie albo nalesnikowanie :) przymierzam się też do kupienia gofrownicy, polecasz jakąś? wlasnie do produkcji gofrów tego typu, a nie standardowych :)
OdpowiedzUsuńJa mam zwykłą gofrownicę z MPM :) Czasem gofry wyjdą, czasem nie... :P
UsuńWszyscy mają takie pyszne przepisy na gofry! muszę w końcu zainwestować w gofrownice :D
OdpowiedzUsuńO żeż, wyglądają mega smakowicie! :) jak tylko dopadnę mąkę orkiszową to z chęcią przetestuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuńZnakomite! W wolnej chwili zapraszam do mnie :) http://smilingshrimp.blogspot.com
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie robiłam gofrów. Aż mi wstyd za to lenistwo...
OdpowiedzUsuńCzy mleko sojowe mozna zastopic woda lub w wersji nie weganskiej zwyklym mlekiem?
OdpowiedzUsuńMoże być i zwykłe mleko i woda :) Aczkolwiek na wodzie mogą być mniej smaczne, a krowiego mleka z wiadomych względów nie polecam :) Możesz wycisnąć sok z pomarańczy (1-2szt) i użyć go - gofry będą mieć wtedy fajny posmak i dalej będą wegańskie :)
UsuńGofry w każdej postaci smakują wybornie! :)
OdpowiedzUsuńJeśli smakują tak dobrze, jak to można wywnioskować po składnikach, to z pewnością spróbuję!
OdpowiedzUsuń