niedziela, 22 listopada 2015

.1146. bo niedziela

~proteinowe gofry z dżemem figowym i domowym masłem orzechowym~

Niedziela, jedyny leniwy dzień tygodnia, wiec...pieczemy gofry! :) Daaawno ich nie jadłam...W trakcie robienia zdjęcia jeszcze jeden mały goferek siedział w gofrownicy (wiec z ponizszego przepisu otrzymacie 2 i 1/2 gofra ;)) i został zjedzony z masłem orzechowym :)


PRZEPIS /1 porcja/
~50g mąki (u mnie gryczana)
~miarka (22g) wegańskiej odżywki białkowej z grochu Shape It + saszetka smakowa o smaku wanilii
~lekko czubata łyżeczka mielonego lnu + 50ml ciepłej wody
~100-120ml mleka sojowego
~łyzka oleju
~1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
~opcjonalnie cukier/stevia do posłodzenia

Mielony len wymieszać z wodą i odstawić na 5 minut. Następnie dodać do niego mąkę i mleko (100ml) i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i ponownie wymieszać. Jeśli masa będzie bardzo gęsta można dolać jeszcze odrobinę mleka sojowego. Porządnie rozgrzewamy gofrownicę, spryskujemy ją delikatnie olejem i wykładamy ciasto na gofry. Długość pieczenia zależy od mocy gofrownicy, ja swoje gofry piekłam ok. 6-7 minut na najwyższej mocy. Po wyjęciu gofrów z gofrownicy pozostawiamy je na chwilkę na kratce aby odparowały i nie zrobiły się gumowe i miękkie. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)

18 komentarzy:

  1. Swietny przepis! Czy uda sie takze z lnem niemielonym ? i mąką orkiszowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Len musi być mielony, bo zastępuje tutaj jajko. Spróbuj zmielić siemię lniane np. w młynku do kawy jesli nie masz mielonego lnu. Poza tym jest on bardzo łatwo dostępny w sklepach czy nawet w aptece ;) Mąka orkiszowa moze być :)

      Usuń
  2. już dawno nie jadłam gofrów, narobiłaś mi na nie ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też u mnie dzisiaj gofry, ale nie w takiej formie jak u Ciebie, hahah :)
    Próbowałam zrobić fasolowe i jadłam prosto z gofrownicy, bo nie chciały się odkleić, haha :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis z mąką gryczaną, koniecznie muszę zaopatrzyć się w końcu w gofrownicę, żeby wypróbować takie gofry!


    zapraszam do mnie zjadlamniebo.blogspot.com :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też zazwyczaj zostaje mi jeszcze ciasta na małego goferka :D I z masłem orzechowym lubię chyba najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wieki nie robiłam gofrów ;o
    Dżem figowy, to musi być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznosci, tez planuje robic niedzielne gofrowanie albo nalesnikowanie :) przymierzam się też do kupienia gofrownicy, polecasz jakąś? wlasnie do produkcji gofrów tego typu, a nie standardowych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam zwykłą gofrownicę z MPM :) Czasem gofry wyjdą, czasem nie... :P

      Usuń
  8. Wszyscy mają takie pyszne przepisy na gofry! muszę w końcu zainwestować w gofrownice :D

    OdpowiedzUsuń
  9. O żeż, wyglądają mega smakowicie! :) jak tylko dopadnę mąkę orkiszową to z chęcią przetestuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Znakomite! W wolnej chwili zapraszam do mnie :) http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak ja dawno nie robiłam gofrów. Aż mi wstyd za to lenistwo...

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy mleko sojowe mozna zastopic woda lub w wersji nie weganskiej zwyklym mlekiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być i zwykłe mleko i woda :) Aczkolwiek na wodzie mogą być mniej smaczne, a krowiego mleka z wiadomych względów nie polecam :) Możesz wycisnąć sok z pomarańczy (1-2szt) i użyć go - gofry będą mieć wtedy fajny posmak i dalej będą wegańskie :)

      Usuń
  13. Gofry w każdej postaci smakują wybornie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jeśli smakują tak dobrze, jak to można wywnioskować po składnikach, to z pewnością spróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Drogi Anonimie, miło byłoby mi poznać Twoje imię, lub chociaż pseudonim.
Wszystkie komentarze są moderowane - te, które uznam, za obrażające mnie lub inne osoby / bezsensowne itp. po prostu nie będą akceptowane :)