~kakaowa tapioka na mleku ryżowym z domowym dżemem morelowym z wanilią~
Jak ja dawno nie jadłam tapioki... ;) Przepis na wersję kakaową dodam wieczorem ;)
PRZEPIS /1 porcja/
~60g drobnej tapioki (możesz kupić ją tutaj)
~woda do namoczenia
~szklanka mleka roślinnego, u mnie ryżowe
~1/2 szklanki wody
~czubata łyżka kakao
~opcjonalnie cukier/stevia/syrop do posłodzenia
Tapiokę namoczyć w wodzie przez ok. 1-2h. Następnie odlać wodę. Szklankę mleka + pół szklanki wody zagotować w garnuszku i wrzucić tapiokę, gotować do momentu aż całość stanie się gęsta, a kuleczki tapioki będą przezroczyste - trzeba często mieszać, bo tapioka lubi się przypalać. Na koniec gotowania dodajemy kakao i opcjonalnie słodzimy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)
Znowu domowy dżem, kurczę no :D a ja tapioki nie jadłam w ogóle, ale kiedyś w końcu będę musiała spróbować szczególnie kakaowej :)
OdpowiedzUsuńWpadam na sniadanie ;)))
OdpowiedzUsuńAj, znów kusisz tym dżemem, pysznie :)
OdpowiedzUsuńwieki nie jadłam tapioki!
OdpowiedzUsuńwłaśnie mam ją w planach, też dawno nie jadłam,a paczka czeka :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na konkurs śniadaniowy
http://cotakpachnie.com.pl/2015/11/05/gluten-free-box/
zamarzyło mi się takie śniadanie ^^ szczególnie z tym dżemem <3
OdpowiedzUsuńjak pysznie! Wpadam!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJuju, ja też! Do nadrobienia!
OdpowiedzUsuń