19 maja odbyły się warsztaty "Festiwal Owsianki" z Melvit. Uwielbiam owsianki wszelkiej maści więc bardzo się ucieszyłam, kiedy dowiedziałam się, że będę miała możliwość wziąć w nich udział :)
Warsztaty miały miejsce w Warszawie, w ciekawym miejscu, jakim jest Food Lab Studio. Bardzo podobał mi się wystrój studia!
Firma Melvit jest na polskim rynku od baaardzo dawna! Myślę, że na pewno większość z Was ją zna i korzysta z jej produktów. A ich gama jest ogromna i ciągle rośnie!
Następnie główni prowadzący warsztatów - Grzegorz Łapanowski i Maia Sobczak powiedzieli o sobie parę słów jednocześnie przygotowując rożaną granolę z patelni oraz owsiankę z jabłkiem na soku z pomarańczy. Później mogliśmy zadawać pytania, których było sporo... ;) Dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy, na przykład:
~aby poprawić trawienie i pobudzić z rana układ trawienny należy pić lekko ciepłą wodę z sokiem z cytryny i miodem,
~owoce powinno jeść się do południa, ponieważ są one wychładzające, śluzujące oraz gaszą "ogień trawienny" przez co fermentują w naszym żołądku i często powodują wzdęcia. Nie powinno się także spożywać zbyt dużo suszonych owoców,
~najlepiej spożywać owoce występujące w naszym klimacie. Zimą powinniśmy unikać wszelkich cytrusów (głównie ze względu na ich wychładzające działanie),
~aby lepiej trawić zboża i pobudzić ogień trawienny należy dodać do nich smaku gorzkiego i kwaśnego - np. soku i skórki z cytryny/pomarańczy/limonki oraz różnych przypraw - np. korzenne sprawdzą się świetnie. Ponadto należy używać dużej ilości świeżych ziół.
Granola różana.
Owsianka na soku z pomarańczy z jabłkiem i migdałami
Następnie podzieliliśmy się na dwie drużyny i zaczęliśmy gotować!
Przygotowaliśmy:
-tartę owsianą z porem i fenkułem duszonymi w winie
-tartę owsianą z budyniem kokosowym i granatem
-tartę owsianą z truskawkami, rabarbarem i owsianą kruszonką
-czekoladowe trufle owsiane z sosem malinowym
-owsiany tabbouleh z pstrągiem
Ja wraz z Małgosią (www.daylicooking.pl) i Justyną (www.tysiagotuje.pl) przygotowywałyśmy czekoladowe trufle owsiane. Były przepyszne i z pewnością niedługo otworzę ten przepis we własnej kuchni ;)
W międzyczasie chodziłam po studio i przyglądałam się przygotowywaniu pozostałych potraw. Przy okazji oczywiście zrobiłam parę(naście) zdjęć :)
Owsiany tabbouleh z pstrągiem:
Tarta owsiana z budyniem kokosowym i granatem:
Tarta owsiana z rabarbarem, truskawkami i owsianą kruszonką:
Tarta owsiana z porem i fenkułem duszonymi w winie:
Gdy już wszystko było gotowe nareszcie mogliśmy spróbować potraw!
Wszystko było pyszne! Trudno powiedzieć, co smakowało mi najbardziej...
Najmniej jednak podeszła mi tarta z porem i fenkułem, wyłącznie dlatego, że nie przepadam za tymi dwoma warzywami... ;)
Owsiany tabbouleh z pstrągiem - bez pstrąga :D Dla mnie w wersji wegetariańskiej :)
Tarta owsiana z porem i fenkułem duszonymi w winie
Tarta owsiana z budyniem kokosowym i granatem
Czekoladowe trufle owsiane z sosem malinowym
Tarta owsiana z truskawkami, rabarbarem i owsianą kruszonką
Na koniec jeszcze kilka wspólnych zdjęć :)
Napinamy bicki z Kasią! :)
Z Grzegorzem Łapanowskim - świetny kucharz i bardzo pozytywny człowiek ;)
Ja w Food-labowym fartuszku ;)
A tutaj wszyscy uczestnicy razem :) Zdjęcie pochodzi z fan page Melvit.
Na drogę każdy dostał słoiczek z granolą i owsianym ciachem ;) Dodatkowo zostaliśmy obdarowani torbą z produktami Melvit.
Warsztaty bardzo mi się podobały. Atmosfera była super, jedzenie pyszne, poznałam również wielu bloggerów. Dziękuję firmie Melvit oraz Food Lab Studio za możliwość uczestniczenia w warsztatach :)
**************************************************************
Wszystkie zdjęcia (oprócz grupowego) są mojego autorstwa i nie zgadzam się na ich wykorzystywanie bez mojej zgody.
**************************************************************
Wszystkie zdjęcia (oprócz grupowego) są mojego autorstwa i nie zgadzam się na ich wykorzystywanie bez mojej zgody.
Bardzo ciekawa fotorelacja:) A zdjęcia "przepyszne" :), na sam widok, aż chce się schrupać te wszystkie potrawy :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że spotkamy się na kolejnych tak fajnych warsztatach :)
OdpowiedzUsuńsuper inicjatywa ;)
OdpowiedzUsuńale Ci zazdroszczę ! :D
OdpowiedzUsuńJak patrzę na te zdjęcia to aż trochę zazdroszczę. ;-) Zjadłabym z wielką przyjemnością tartę z budyniem kokosowym i granatem oraz trufle <3
OdpowiedzUsuńŚwietne warsztaty :) Sama chętnie wzięłabym udział w takim wydarzeniu :)
OdpowiedzUsuńSuper pozytywnie! Do tego świetne doświadczenie!
OdpowiedzUsuńale Ci zazdroszczę <3 a jakie potrawy <3 uwielbiam Łapanowskiego, kibicowałam mu gorąco w Tańcu z Gwiazdami :D
OdpowiedzUsuńJeju, jakie świetnw warsztaty! Tylko pozazdrościć. Wszystko wyglądało tam przepysznie *.*
OdpowiedzUsuńczy udział w takich warsztatach jest odpłatny? ile ?
OdpowiedzUsuńNa warsztaty byli zaproszeni wybrani bloggerzy ;)
Usuń:(((( a w formie "gapiów" można było uczestniczyć? dzieki za odpowiedz!
UsuńNie bardzo, ponieważ o warsztatach wiedzieli tylko zaproszeni bloggerzy, a ewentualni "gapiowie" to były dzieci bloggerek czy - jeśli ktoś przyjechał z daleka jak ja - rodzice ;)
UsuńŚwietne doświadczenie. :) Musiało być bardzo ciekawie. ;)
OdpowiedzUsuńBardzo Ci zazdroszczę. Musze w te wakacje skorzystać z jakiś warsztatów kulinarnych! *.*
OdpowiedzUsuń