piątek, 5 czerwca 2015

owsiane warsztaty Melvit - (foto)relacja

19 maja odbyły się warsztaty "Festiwal Owsianki" z Melvit. Uwielbiam owsianki wszelkiej maści więc bardzo się ucieszyłam, kiedy dowiedziałam się, że będę miała możliwość wziąć w nich udział :)


Warsztaty miały miejsce w Warszawie, w ciekawym miejscu, jakim jest Food Lab Studio. Bardzo podobał mi się wystrój studia!



Firma Melvit jest na polskim rynku od baaardzo dawna! Myślę, że na pewno większość z Was ją zna i korzysta z jej produktów. A ich gama jest ogromna i ciągle rośnie! 


Melvit stawia na jakość produktów oraz promuje zdrowy tryb życia. Przed rozpoczęciem warsztatów Kasia Fenix - ambasadorka firmy Melvit, trenerka presonalna jak i bloggerka (szpilkinasilowni.pl) pokazała nam proste ćwiczenia, które można wykonywać na siedząco, nawet w pracy za biurkiem oraz powiedziała parę słów o tym, czym jest dla niej zdrowy styl życia. Następnie otrzymaliśmy polecenie, aby na kartkach napisać co zjedliśmy danego dnia i Kasia przeanalizowała kilka jadłospisów. Po tym wysłuchaliśmy prezentacji dotyczącej firmy Melvit.


Następnie główni prowadzący warsztatów - Grzegorz Łapanowski i Maia Sobczak powiedzieli o sobie parę słów jednocześnie przygotowując rożaną granolę z patelni oraz owsiankę z jabłkiem na soku z pomarańczy. Później mogliśmy zadawać pytania, których było sporo... ;) Dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy, na przykład: 
~aby poprawić trawienie i pobudzić z rana układ trawienny należy pić lekko ciepłą wodę z sokiem z cytryny i miodem,
~owoce powinno jeść się do południa, ponieważ są one wychładzające, śluzujące oraz gaszą "ogień trawienny" przez co fermentują w naszym żołądku i często powodują wzdęcia. Nie powinno się także spożywać zbyt dużo suszonych owoców,
~najlepiej spożywać owoce występujące w naszym klimacie. Zimą powinniśmy unikać wszelkich cytrusów (głównie ze względu na ich wychładzające działanie),
~aby lepiej trawić zboża i pobudzić ogień trawienny należy dodać do nich smaku gorzkiego i kwaśnego - np. soku i skórki z cytryny/pomarańczy/limonki oraz różnych przypraw - np. korzenne sprawdzą się świetnie. Ponadto należy używać dużej ilości świeżych ziół.





Granola różana.

Owsianka na soku z pomarańczy z jabłkiem i migdałami


 Następnie podzieliliśmy się na dwie drużyny i zaczęliśmy gotować!
Przygotowaliśmy:
-tartę owsianą z porem i fenkułem duszonymi w winie
-tartę owsianą z budyniem kokosowym i granatem
-tartę owsianą z truskawkami, rabarbarem i owsianą kruszonką
-czekoladowe trufle owsiane z sosem malinowym
-owsiany tabbouleh z pstrągiem


Ja wraz z Małgosią (www.daylicooking.pl) i Justyną (www.tysiagotuje.pl) przygotowywałyśmy czekoladowe trufle owsiane. Były przepyszne i z pewnością niedługo otworzę ten przepis we własnej kuchni ;)





W międzyczasie chodziłam po studio i przyglądałam się przygotowywaniu pozostałych potraw. Przy okazji oczywiście zrobiłam parę(naście) zdjęć :)

Owsiany tabbouleh z pstrągiem:








Tarta owsiana z budyniem kokosowym i granatem:





Tarta owsiana z rabarbarem, truskawkami i owsianą kruszonką:






Tarta owsiana z porem i fenkułem duszonymi w winie:





 Gdy już wszystko było gotowe nareszcie mogliśmy spróbować potraw!
Wszystko było pyszne! Trudno powiedzieć, co smakowało mi najbardziej...
Najmniej jednak podeszła mi tarta z porem i fenkułem, wyłącznie dlatego, że nie przepadam za tymi dwoma warzywami... ;)


 Owsiany tabbouleh z pstrągiem - bez pstrąga :D Dla mnie w wersji wegetariańskiej :)


Tarta owsiana z porem i fenkułem duszonymi w winie 


Tarta owsiana z budyniem kokosowym i granatem


Czekoladowe trufle owsiane z sosem malinowym

Tarta owsiana z truskawkami, rabarbarem i owsianą kruszonką


Na koniec jeszcze kilka wspólnych zdjęć :)

Napinamy bicki z Kasią! :)

Z Grzegorzem Łapanowskim - świetny kucharz i bardzo pozytywny człowiek ;)

Ja w Food-labowym fartuszku ;)

A tutaj wszyscy uczestnicy razem :) Zdjęcie pochodzi z fan page Melvit.


 Na drogę każdy dostał słoiczek z granolą i owsianym ciachem ;) Dodatkowo zostaliśmy obdarowani torbą z produktami Melvit. 


Warsztaty bardzo mi się podobały. Atmosfera była super, jedzenie pyszne, poznałam również wielu bloggerów. Dziękuję firmie Melvit oraz Food Lab Studio za możliwość uczestniczenia w warsztatach :)


**************************************************************
Wszystkie zdjęcia (oprócz grupowego) są mojego autorstwa i nie zgadzam się na ich wykorzystywanie bez mojej zgody.

15 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa fotorelacja:) A zdjęcia "przepyszne" :), na sam widok, aż chce się schrupać te wszystkie potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam nadzieję, że spotkamy się na kolejnych tak fajnych warsztatach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak patrzę na te zdjęcia to aż trochę zazdroszczę. ;-) Zjadłabym z wielką przyjemnością tartę z budyniem kokosowym i granatem oraz trufle <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne warsztaty :) Sama chętnie wzięłabym udział w takim wydarzeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pozytywnie! Do tego świetne doświadczenie!

    OdpowiedzUsuń
  6. ale Ci zazdroszczę <3 a jakie potrawy <3 uwielbiam Łapanowskiego, kibicowałam mu gorąco w Tańcu z Gwiazdami :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeju, jakie świetnw warsztaty! Tylko pozazdrościć. Wszystko wyglądało tam przepysznie *.*

    OdpowiedzUsuń
  8. czy udział w takich warsztatach jest odpłatny? ile ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na warsztaty byli zaproszeni wybrani bloggerzy ;)

      Usuń
    2. :(((( a w formie "gapiów" można było uczestniczyć? dzieki za odpowiedz!

      Usuń
    3. Nie bardzo, ponieważ o warsztatach wiedzieli tylko zaproszeni bloggerzy, a ewentualni "gapiowie" to były dzieci bloggerek czy - jeśli ktoś przyjechał z daleka jak ja - rodzice ;)

      Usuń
  9. Świetne doświadczenie. :) Musiało być bardzo ciekawie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo Ci zazdroszczę. Musze w te wakacje skorzystać z jakiś warsztatów kulinarnych! *.*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Drogi Anonimie, miło byłoby mi poznać Twoje imię, lub chociaż pseudonim.
Wszystkie komentarze są moderowane - te, które uznam, za obrażające mnie lub inne osoby / bezsensowne itp. po prostu nie będą akceptowane :)