piątek, 12 czerwca 2015

Nie każdy tłuszcz jest zły! Kilka słów o OLEJU KOKOSOWYM

Kiedyś bardzo unikałam tłuszczu, wszelkiego rodzaju. Nie było to mądre z mojej strony, ale wtedy jeszcze nie wiedziałam, jak ważną rolę pełni tłuszcz w naszym organizmie oraz że nie każdy tłuszcz jest zły! 


Na wielu forach/stronach internetowych/w czasopismach na temat diet pierwszą wskazówką, jaką otrzymujemy jest "nie jedz tłuszczu, unikaj oleju/masła etc.". Przyjęło się tak dlatego, że tłuszcz jest najbardziej kalorycznym pożywieniem (1g = 9 kalorii), ale mimo tego nie może zabraknąć go w naszej diecie, a jeśli będziemy spożywać go z umiarem na pewno nagle nie staniemy się 10kg ciężsi, a wręcz przeciwnie - możemy zauważyć pozytywne zmiany! Dzięki odpowiedniemu spożyciu odpowiedniego tłuszczu możesz pomóc swoim włosom, paznokciom i skórze. Staną się zdrowsze, silniejsze, a skóra nie będzie sucha. Ale ile to jest odpowiednia ilość? Zapotrzebowanie przeciętnego człowieka na tłuszcz wynosi ok. 1g na 1kg masy ciała. Czyli jeśli ważysz 55kg Twoje dzienne zapotrzebowanie na ten składnik wynosi ok. 55g. Wiemy już, co to znaczy odpowiednia ilość, ale teraz pojawia się kolejne pytanie - co to znaczy odpowiedni tłuszcz? Przede wszystkim, jeśli już macie unikać tłuszczów - to unikajcie tłuszczów zwierzęcych. Zawierają dużo cholesterolu. Tłuszcze zwierzęce to np. boczek, słonina, smalec, tłuste mięso, masło, tłusty nabiał itp. Z tymi produktami nie powinno się przesadzać (a jako wegetarianka nawet odradzam ich jedzenie ;)). Postaw na tłuszcz roślinny! Wcześniej wymienione źródła tłuszczu zamień na roślinne oleje (w Polsce powinniśmy spożywać przede wszystkim lniany i rzepakowy), oliwę, orzechy, pestki i gwóźdź programu - olej kokosowy. 


Olej kokosowy ostatnio stał się bardzo popularny. I nie bez powodu. Ma bardzo dużo właściwości odżywczych, jest bardzo smaczny - nadaje potrawom niesamowity aromat kokosa, ma piękny zapach oraz wysoką temperaturę dymienia (tzn. że możesz spokojnie na nim smażyć - w przeciwieństwie do masła). Poza tym oprócz używania go w kuchni nadaje się także do celów kosmetycznych. Nie raz zmywałam nim makijaż kiedy zabrakło mi tradycyjnego płynu do demakijażu. Sprawdza się świetnie, a Ty potem pięknie pachniesz! :) Można używać go także jako odżywki na suche i zniszczone włosy oraz jako balsam do ciała. I tu potwierdza się powiedzenie, że najlepsze kosmetyki to te, które możesz zjeść :) 
Olej kokosowy jest otrzymywany w wyniku tłoczenia  miąższu owoców palmy kokosowej. Jest najwyższej jakości olejem z pierwszego tłoczenia, tłoczonym na zimno i nieoczyszczonym. Posiada naturalną, białą barwę, a w temperaturze powyżej 25°C przypomina ścięty tłuszcz. Z uwagi na stałą postać, nadaje się do smarowania pieczywa, zamiast masła lub margaryny.  W związku z tym, że olej kokosowy rozpuszcza się w temperaturze ok. 26 stopni C, może być też dodawany do dressingów i sosów sałatkowych.
GDZIE KUPIĆ OLEJ KOKOSOWY? W Polsce jest on już coraz bardziej popularny i dostępny w sklepach, aczkolwiek zdaję sobie sprawę, że nie w każdym sklepie go dostaniecie lub będzie tam w kosmicznej cenie... Całe szczęście mamy sklepy internetowe ;) I tak np. w sklepie cosdlazdrowia.pl (klik) możecie znaleźć olej kokosowy w przystępnej cenie oraz macie możliwość wyboru pojemności opakowania. Dodatkowo teraz oleje kokosowe są w promocji więc korzystajcie! Przetestowałam ten olej i śmiało go Wam polecam! :)



Co sądzicie o tłuszczu? Unikacie go czy może spożywacie zgodnie ze swoim zapotrzebowaniem?
Jakie są Wasze główne źródła tłuszczu?
Próbowaliście kiedyś oleju kokosowego? Jakie są Wasze opinie?

5 komentarzy:

  1. Ja jem dużo tłusczy, a jestem bardzo chuda :D
    Orzechy, sezam, pb, zwykłe masło i dużo rodzajów olejów i oliwa.
    Uwielbiam olej z peste dyni (CUDO) i z orzecha włoskiego :)
    Muszę kupić kokosowy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Olej kokosowy jesy świetny! Tłuszczu też niestety kiedyś unikałam i bardzo tego żałuję:(

    OdpowiedzUsuń
  3. Te mity o unikaniu tłuszczów to chyba już przeszłość. Teraz z tego co widzę coraz popularniejsza jest chociażby dieta paleo, która zwykle od tłuszczu nie stroni ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zastanawiałam się nad jego zakupem, teraz wiem że warto! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. awokado jest jeszcze świetnym źródłem zdrowych tłuszczy :) sama używam oleju kokosowego lub rzepakowego do smażenia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Drogi Anonimie, miło byłoby mi poznać Twoje imię, lub chociaż pseudonim.
Wszystkie komentarze są moderowane - te, które uznam, za obrażające mnie lub inne osoby / bezsensowne itp. po prostu nie będą akceptowane :)