~płatki jaglane na waniliowym mleku sojowym z duszonym rabarbarem i truskawkami z dodatkiem domowej konfitury różanej~
Podczas duszenia rabarbaru i truskawek dodałam domową konfiturę różaną i powstało coś pyyyysznego! W sumie...ta konfitura ma już 2 lata, ale jest w niej tylko cukru, że przetrwałaby i kolejna dwa :D Samodzielnie dla mnie nie nadaje się do jedzenia (za słodka), ale jako smakowy dodatek jest jak najbardziej super :) Dałam też kolejną szansę płatkom jaglanym i teraz jakoś mi zasmakowały! ;)
PRZEPIS /1 porcja/
~60g płatków jaglanych
~szklanka mleka (u mnie waniliowe sojowe)
~100-150ml wody
~opcjonalnie cukier lub stevia
Zagotowujemy wodę i mleko, wsypujemy płatki i gotujemy kilka minut do osiągnięcia pożądanej gęstości od czasu do czasu mieszając. W tym czasie przygotowujemy duszony rabarbar i truskawki:
~200g rabarbaru
~150g truskawek
~odrobina wody
~cukier/stevia do smaku
~czubata łyżka konfitury różanej (u mnie domowa - klik), ok.30g
Rabarbar i truskawki kroimy na kawałki. Do garnuszka na dno wlewamy odrobinę wody, dodajemy pokrojone truskawki i rabarbar i dusimy dopóki nie zaczną się rozpadać. Następnie dodajemy konfiturę i słodzimy do smaku, dusimy jeszcze ok. 2 minuty mieszając. Podajemy z płatkami. Smacznego! :)
A jeśli już w rabarbarowo-różanych klimatach jesteśmy
to polecam przepis na dżem rabarbarowy z dodatkiem wody różanej :)
Rabarbarowo-truskawkowy duet wydaje się być w pełnin trafionym! :)
OdpowiedzUsuńja chcę wodę różaną!
OdpowiedzUsuńA za to dla mnie płatki jaglane to drugie ulubione po płatkach owsianych xD
OdpowiedzUsuńNa mleku waniliowym mleku sojowym, wszystko smakuje dobrze, nie zaleznie czy to owsianka, jaglanka, manna :D A ten mix, brzmi bardzo ciekawie. Na pewno jest pyszny!
OdpowiedzUsuńrabarbar i truskawki to jedno z moich ulubionych połączeń latem.. kwasowość i słodycz! a z różą i delikatnością tych płatków nie wątpię, że stworzyły cudowną całość:)
OdpowiedzUsuńPodejrzewam, że ta kombinacja smakowa wyszła pysznie! *.*
OdpowiedzUsuńSmaczny ten deserek;))
OdpowiedzUsuńMniam, brzmi super!
OdpowiedzUsuńpolarois.blogspot.com
Ooo, wygląda bardzo smacznie! <3
OdpowiedzUsuńpyszności! letnie smaki <3
OdpowiedzUsuńSzkoda, że rabarbar się już kończy...
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo delikatnie!
zapraszam:
http://grapefruitjuicesour.blogspot.com
:)
Wygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńjaglanka zawsze dobra, czy to z płatków, czy z kaszy :)
OdpowiedzUsuńŚniadanie idealne na poranek w łóżku ;)
OdpowiedzUsuńrabarbar <3
OdpowiedzUsuńMniam, mniam. Zjadłabym jaglankę w takiej formie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam delikatność tych płatków :)
OdpowiedzUsuńDuszony rabarbar z truskawkami to moja ulubiona wersja. :) I chyba muszę się zaopatrzyć w wodę różaną. ;)
OdpowiedzUsuńMmmmmmmmmmm rozpływam się! :)
OdpowiedzUsuń