sobota, 10 października 2015

.1106. do góry nogami

~odwracane ciasto dyniowe z mąki kokosowej ze śliwkami i domowym masłem orzechowym~



Jeśli kiedykolwiek robiliscie tzw. odwracane wypieki, wiecie że ich wierzch, mimo że jest pyszny, nie wygląda pieknie... :D Dlatego ja zakryłam go słuszną ilością domowego masła orzechowego ♥ Idealne połączenie...A teraz idę do szkoły na kontynuację wczorajszego kursu cukierniczego. Wczoraj było trochę nudno, jeśli mam być szczera, ale to było dopiero wprowadzenie, a dzisiaj zaczynamy już właściwą część i dodatkowo mamy pierwsze zajęcia praktyczne. Jako że są to pierwsze zajęcia praktyczne sami mogliśmy wybrać wypieki - moja grupa robi ciasto marchewkowe i szarlotkę z budyniem :3 Miłego weekendu! ♥♥♥

ask.fm // instagram


PRZEPIS /1 porcja/
~120g gęstego puree z dyni
~200ml mleka (lub mniej jeśli macie rzadkie puree, moje było bardzo gęste - dyni Hokkaido)
~30-40g mąki kokosowej
~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~100g śliwek

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Sliwki kroimy w kostkę i układamy na dnie foremki miąższem do dna. Puree mieszamy z mlekiem, następnie dodajemy mąkę i proszek i mieszamy. Ciasto wylewamy na śliwki, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 160*C i pieczemy ok. 20 minut, następnie zwiększamy temp. do 180*C i pieczemy kolejne 20 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto do wystygnięcia (najlepiej na noc). Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)

18 komentarzy:

  1. wygląda pięknie! Przepis poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę zrobić. Też czekam na przepis.
      Miłego dnia! :)

      Usuń
  2. Taką ilość masła orzechowego to ja rozumiem! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda obłędnie! kuszą mnie te smaki, tak jesienne, tak pyszne! a struktura ciasta - zbite, wilgotne, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A Buddy Valastro będzie? :D Wypiekajcie grzecznie, żadnego wyjadania budyniu, chociaż z Tobą to mogą być spokojni, pewnie wegańskich cudów to się wystrzegają :P
    Odwracałam ciasto z mango, wyglądało całkiem przyzwoicie :]

    OdpowiedzUsuń
  5. Z mąki kokosowej musiał być obłędny,a do tego domowe masło orzechowe, genialne! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Mnie odwracane wypieki zawsze bardzo się rozwalają ;<

    OdpowiedzUsuń
  7. Proszę o przepis, ma tak świetną konsystencje. Jestem ciekawa, bo wygląda jak niewegańskie :D
    Zawsze będę się zachwycać tymi Twoimi domowymi masłami *.*
    Miłego dnia. Jestem pewna, że Wasze ciasta będą pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Koniecznie przepis Martyna! Wszystko co z mąki kokosowej uwielbiam <3
    Miłego dnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie pyszności :)
    Skorzystam z jakiegoś pewnie :)
    Zapraszam do mnie na 6stkazprzodu.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mnie zawsze się łamią i strasznie kruszą przy wyjmowaniu z foremki :<

    OdpowiedzUsuń
  11. szarlotki to byś mi wysłała kawałek :D
    z tym masłem orzechowym ciacho wygląda obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń
  12. ej te masełko wygląda jak karmel! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Ile g to ma jedna łyżka takiego puree? Albo jakby to się miało w szklankach lub czymś takim?

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie wymiary ma to naczynko w ktorym piekłaś bo boje sie że mam za duze i wyjdzie mi cienkie jak naleśnik xD

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Drogi Anonimie, miło byłoby mi poznać Twoje imię, lub chociaż pseudonim.
Wszystkie komentarze są moderowane - te, które uznam, za obrażające mnie lub inne osoby / bezsensowne itp. po prostu nie będą akceptowane :)