sobota, 11 października 2014

.769. dynia w drożdżowym

~jednoporcjowa półrazowa drożdżówka dyniowa z sosem z czekoladowego masła orzechowego~



PRZEPIS /1 porcja/
~40g mąki pszennej
~40g mąki razowej
~70ml ciepłego mleka sojowego
~jajko
~15g świeżych drożdży
~łyżeczka cukru - do zaczynu + ew. więcej do ciasta
~150g puree z dyni
~1/2 łyżeczki cynamonu

Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżką mąki i łyżeczką cukru, zalać ciepłym mlekiem (ok. 40-50ml, żeby tylko zakryć składniki) i wymieszać, posypać wierzch delikatnie mąką, przykryć naczynie ściereczką i odstawić na 15 minut. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać. Przełożyć ciasto do formy do zapiekania i odstawić na kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu włożyć ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piec ok. 30-40 minut. Podawać z sosem z czekoladowego masła orzechowego lub ulubionymi dodatkami.

~czubata łyżka czekoladowego masła orzechowego
~łyżka mleka sojowego

Mleko podgrzać (musi być gorące), dodać masło i szybko wymieszać. Polać sosem upieczone ciasto. Smacznego! :)

21 komentarzy:

  1. Zapiekana dynia jesienią to jest to !

    OdpowiedzUsuń
  2. Dyni w drożdżach jeszcze nie miałam okazji posmakować. Wyszło Ci to wspaniale, aż ślinka cieknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. idealne zestawienie, aromatyczne drożdżowe ciacho, jesienna dynia i cudowne masło! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Na szczęście dynię przypominam tylko kolorem, nie figurą xD

      Usuń
  5. taka drożdzówka na śniadanie... zazdroszczę!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. dynia w drożdżowym? trzeba będzie koniecznie spróbować tym bardziej, że zdjęcia niesamowicie zachęcają:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale smacznie brzmi :) szkoda, że już zjedzone :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Królewskie śniadanie sobie dzisiaj serwujesz *.*

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow! Uwielbiam drożdżowe wypieki, a w połączeniu z dynią musiało być genialne ;d

    OdpowiedzUsuń
  10. ciasto drożdżowe cały czas przede mną. mam nadzieję, że jak już zdecyduję się na taki wypiek to drożdże będą ze mną współpracować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. czekoladowe masło orzechowe, czekoladowe masło orzechowe,czekoladowe masło orzechowe...teraz mi to po głowie chodzi! :D świetna drożdzówa :)

    OdpowiedzUsuń
  12. taka drożdżówka chyba nie ma sobie równych :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne, akurat dziś w empiku kupiłam taką kokilkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czyli drożdżówka w wersji jesiennej! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Drożdżówka dyniowa, hm brzmi ciekawie. Zdecydowanie do spróbowania!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Drogi Anonimie, miło byłoby mi poznać Twoje imię, lub chociaż pseudonim.
Wszystkie komentarze są moderowane - te, które uznam, za obrażające mnie lub inne osoby / bezsensowne itp. po prostu nie będą akceptowane :)