poniedziałek, 2 marca 2015

.908. upieczone w słoiku + 2 pomysły na ryż

~ciasto kukurydziane z nadzieniem serowym pieczone w słoiku po miodelce (krem czekoladowy z dodatkiem miodu)~




Dzisiaj oprócz śniadania mam dla Was dwa szybkie, proste i smaczne pomysły na wykorzystanie ryżu - jeden na obiad i drugi na lunch. Użyłam ryżu z warzywami Piątnica, który polecam - jest bardzo smaczny, suszone warzywa dodają mu ciekawego smaku! :)


OBIAD - Smażony ryż curry z warzywami
PRZEPIS /2 porcje/
~125g (woreczek) ryżu z warzywami Piątnica
~woda do ugotowania ryżu*
~sól
~curry, pieprz, kurkuma, ostra papryka, kozieradka suszona Piątnica, przyprawa pomidor-czosnek-bazylia Piątnica - do smaku
~300g cukinii
~średnia papryka
~150g pieczarek
~ząbek czosnku
~1-2 łyżki oleju

Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Warzywa kroimy i dusimy do miękkości na paleni. Zdejmujemy warzywa z patelni i rozgrzewamy na niej olej. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Następnie dodajemy ryż i warzywa i smażymy kilka minut. Rozkładamy na talerze. Smacznego!
*Nie jestem zwolenniczką gotowania ryżu w woreczkach. Jeśli Ty też - rozerwij woreczek, wsyp ryż do szklanki i zmierz jego objętość - do gotowania użyj dwa razy wiecej wody - np. jeśli ryż zajmuje 1/2 szklanki, ugotuj go w 1 szklance wody (ew. dolej max. 1/2 szklanki jeśli szybko wchłonie wodę).



LUNCH - Ryż z mieszanką sałat
PRZEPIS /1 porcja/
~50g ryżu z warzywami Piątnica
~woda do ugotowania ryżu*
~1/2 łyżeczki kozieradki mielonej Piątnica
~sól, pieprz do smaku
~3 garści ulubionej mieszanki sałat

Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Studzimy, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Smacznego!
*Nie jestem zwolenniczką gotowania ryżu w woreczkach. Jeśli Ty też - rozerwij woreczek, wsyp ryż do szklanki i zmierz jego objętość - do gotowania użyj dwa razy wiecej wody - np. jeśli ryż zajmuje 1/2 szklanki, ugotuj go w 1 szklance wody (ew. dolej max. 1/2 szklanki jeśli szybko wchłonie wodę).

24 komentarze:

  1. Ten pierwszy pomysł na ryż gości u mnie regularnie! Drugi też wydaje się ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda ten serowy... wulkan/ kwiat/ bezik/ cokolwiek ;D
    Takie ryżowe propozycje chętnie zaadoptuję :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Pochwalisz się też przepisem na ciacho? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 50g mąki kukurydzianej, jajko, 30 ml mleka sojowego, 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia, cukier/stevia, 50g twarogu + cukier/stevia
      Białko oddzielamy od żółtka. Mieszamy mąkę, żółtko, proszek, cukier/stevię i mleko. Białko ubijamy i delikatnie łączymy z masą. Wylewamy do foremki. Ser łączymy z cukrem/stevią do smaku i wykładamy na ciasto kukurydziane. Pieczemy ok. 30 minut w 180*C

      Usuń
  4. Muszę spróbować tego ryżu z warzywami Piątnicy. Czy gdzieś był już przepis na to ciasto kukurydziane? Zaintrygowało mnie nadzienie serowe. Podpowiesz coś więcej? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To śniadanie wygląda fenomenalnie *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja tam poproszę przepis na to ciacho *_*

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale smaczne *.* przepis na ciacho i ja chętnie poznam!

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie właśnie dziś na obiad ryż z warzywami - uwielbiam ♥
    Śniadanie perfekcyjne, wygląda idealnie *.*

    OdpowiedzUsuń
  9. po miodelce ♥ genialnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak się cudnie rozpadło to ciasto, wybuchło wręcz :) Nie mogę się napatrzeć!

    OdpowiedzUsuń
  11. O mniam, ale to wygląda *.*

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciacho jest boskie *~* dołączam do prośby o przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  13. O, kupiłam dziś curry, to może ryż? :D

    OdpowiedzUsuń
  14. sprawiłaś, że jeszcze bardziej stęskniłam się za cukinią! nie umiem się doczekać kiedy będzie na nie sezon :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale genialnie wyrosło! Wygląda jak kwiat :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten śniadaniowy wygląda genialnie z tym wybuchającym serem :D
    Aa, podobny ryż też często zabieram ze sobą do szkoły/jem na obiad :D + mam chyba takie same pudełko xd :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Wszystko wygląda pysznie, muszę spróbować tego ryżu curry!

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziękuję serdecznie za te przepisy, uwielbiam ryż, ale nie chcę jeść go non stop w tym samym wydaniu.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto tak piękne i tak wyrośnięte, że normalnie nie mogę wyjść z podziwu. Po proszę o domową dostawę ! Śniadanie do szkoły w sumie do drugie wygląda zachęcająco i pomimo, że nigdy nie zabieram nic ze sobą to oo na to bym sie skusiła ! ;p

    OdpowiedzUsuń
  20. To ciasto wygląda jakby pękło i wyszło z niego to cudowne nadzienie <3

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale świetnie wygląda to słoikowe śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Drogi Anonimie, miło byłoby mi poznać Twoje imię, lub chociaż pseudonim.
Wszystkie komentarze są moderowane - te, które uznam, za obrażające mnie lub inne osoby / bezsensowne itp. po prostu nie będą akceptowane :)