~otrębowe ciastko a'la Kinder Mleczna Kanapka~
W sumie nie pamiętam żebym była fanką tej słodkości. Ale skoro można ją bardzo łatwo "uzdrowić" i przygotować coś w podobnym stylu w domu to czemu nie skorzystać? :) Polecam spróbować!
PRZEPIS /1 porcja/
~20g otrębów pszennych
~15g kakao
~4-5 łyżek jogurtu naturalnego
~2 jajka
~3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
~3 łyżeczki stevii // 6 łyżeczek cukru
Otręby zmielić (np. w młynku do kawy - nie jest to niezbędne, ale jeśli macie możliwość polecam to zrobić). Wszystkie składniki wymieszać i wylać do blachy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc niezbyt grubą warstwę ciasta. Piec ok. 10-15 minut w 190*C. Ostudzić i zdjąć papier (nie polecam robić tego od razu).
~100-150g mielonego twarogu
~stevia/cukier do smaku
~1/2 łyżeczki mielonej wanilii
Wymieszać wszystkie składniki. Ciasto podzielić na dwie części. Na jedną wyłożyć nadzienie i przykryć drugą częścią. Można także polać całość polewą czekoladową: 2-3 kostki gorzkiej czekolady i odrobina mleka. Smacznego! :)
taką kanapkę wole o wiele bardziej o tej sklepowej, której swoją drogą nawet nie kupuję :) przepysznie to wszystko wymyśliłaś!
OdpowiedzUsuńteż kiedyś robiłam coś w tym stylu :D Z tym że ja zawsze kochałam mleczną kanapkę <3
OdpowiedzUsuńWow. Woooow. Jak kiedyś znowu zachce mi się coś upiec na śniadanie, to będzie to.
OdpowiedzUsuńwygląda super! :D
OdpowiedzUsuńhaha też kiedyś podrabiałam Mleczną Kanapkę :D
OdpowiedzUsuńDo masy twarogowej polecam dac lyzeczke zelatyny/agaru i troche mleka w proszku rozpuszczonego w niewielkoj ilosci wody.:)
OdpowiedzUsuńSklepowa Kinder Mleczna Kanapka mi nie podeszła, ale ta Twoja wersja... Czuję, że bym się zakochała w jej smaku. Wygląda przecudownie! :)
OdpowiedzUsuńSuper, też już robiłam coś w tym stylu ale moje nie wyglądało tak bajecznie ;)
OdpowiedzUsuńSpora ta kanapka, idealna na śniadanie i na pewno o wiele lepsza od tej ze sklepu :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam mleczną kanapkę, a Twoja wersja nie dość że zdrowa, to na pewno jeszcze smaczniejsza!
OdpowiedzUsuńchyba zrobię coś podobnego :) tylko z ciastem biszkoptowym ;)
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszna była : ) Można by jeszcze pokombinować z 'mlecznością' kremu, żeby jeszcze bardziej przypominała oryginał - ale jak dla mnie ta wersja już jest świetna!
OdpowiedzUsuńzdecydowanie zrobie to z twojego przepisu <3
OdpowiedzUsuńMartyna, chyba wkradł Ci się jakiś błąd, 6 łyżek cukru to koszmarnie dużo jak na taką porcję :)
OdpowiedzUsuńOMG! 6 łyżeczek miło być. Dziękuję haha :D
UsuńNie ma za co :)))
UsuńKiedyś na pewno spróbuję ,bo wygląda obłędnie! :-)
OdpowiedzUsuńhttp://libellule21.blogspot.com/
Jutro rano wypróbuję przepis! Dzięki! :)
OdpowiedzUsuńChociaz ciasto w piekarniku pieklam trochę dłużej...kiedy je upieklam okazalo sie, ze w środku jest jeszcze mokre...tez tak masz?
OdpowiedzUsuńByło jedynie lekko wilgotne. Może wylałaś za dużą warstwę?
UsuńHmmm, całkiem możliwe :)
OdpowiedzUsuńSpróbuję jeszcze raz!
Dzięki za odpowiedź.
Koniecznie muszę wypróbować! :) Na pewno "niebo w gębie"! :D
OdpowiedzUsuń