poniedziałek, 13 czerwca 2016
.1242. ciasto!
tortownica 22cm
130g mąki owsianej
80g mąki jaglanej
50g mąki kokosowej BioIndygo.pl
łyżka (10g) mielonego lnu
120g cukru kokosowego BioIndygo.pl + 2 łyżki do posypania
300ml mleka kokosowego (niskotłuszczowego z kartonu, nie tego z puszki, użyłam takiego - KLIK)
120g aquafaby*
140g rabarbaru
220g truskawek
2 łyżki octu jabłkowego
łyzeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
*woda z puszki / po gotowaniu ciecierzycy :)
Mąki mieszamy z lnem, proszkiem, sodą i cukrem kokosowym. Ciągle mieszając dolewamy mleko. Dodajemy ocet jabłkowy i ponownie mieszamy. Rabarbar i truskawki myjemy i kroimy na kawałki. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem. Następnie aquafabę ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Wykładamy masę do formy, na wierzchu układamy truskawki i rabarbar i posypujemy całość 2 łyżkami cukru kokosowego. Pieczemy ok. 15-20 minut w 150*C, następnie zwiększamy temp. do 180*C i pieczemy jeszcze ok. 50-60 minut (do "suchego patyczka"). Wyjmujemy ciasto z formy i studzimy na kratce. Smacznego! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pysznie się prezentuje i na pewno świetnie smakuje. Połączenie jabłek z truskawkami uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńJest pyszne :)
UsuńMiało być rabarbaru z truskawkami :P
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńZniewalające!
OdpowiedzUsuńplatki-owsiane.blogspot.com
Dzięki :)
UsuńWygląda jak wyjęty z vegebaru, oh i te łyżeczki *^*
OdpowiedzUsuńJeszcze przedwojenne, od babci <3
UsuńBoskie *^*
UsuńSuper ciacho! Koniecznie musze skorzystac z przepisu;-). Mam pytanko. Czy masz na blogu,jakis szczegolnie ulubiony i godny polecenia krem z tofu lub jakies ciacho z tofu:-P? Dzieki:-).
OdpowiedzUsuńPolecam wszystkie kremy <3
UsuńUwielbiam słodycz ciasta przełamaną kwaśnym smakiem rabarbaru <3
OdpowiedzUsuńJa tak samo <3
UsuńWow, ale boskie! Ostał się kawałek? ;)
OdpowiedzUsuńNiestety nie :( Zniknęło bardzo szybko... ;)
Usuń