wtorek, 21 czerwca 2016
.1246. najlepsza pasta z ciecierzycy
Uwielbiam hummus i robie go praktycznie non stop! Tym razem postanowiłam nieco zaszaleć ze smakiem i dodałam do niego pieczoną paprykę oraz slodką paprykę w proszku. Wyszło idealnie! ♥
PRZEPIS /ok. 400g hummusu/
~200g ugotowanej ciecierzycy (użyłam ciecierzycy z BioIndygo.pl)
~średnia czerwona papryka, ok. 200g
~4 łyżki tahini
~2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
~sok z 1/2 cytryny
~łyżeczka słodkiej papryki w proszku
~kumin, sól, pieprz do smaku
Paprykę kroimy na kilka części i pieczemy ok. 20-30 minut w 200*C. Następnie wszystkie składniki oprócz przypraw blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku. Przekładamy do słoiczka/zamykanego pojemnika i przechowujemy w lodówce max. tydzień. Smacznego! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Smacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńI jest ;)
UsuńZbieram się za zrobienie jakiejś pasty właśnie i doskonały pomysł widzę ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Polecam! :)
UsuńTakiego przepisu mi brakowało! Ostatnio mam manię robienie past. Jutro wypróbuję Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńSuper, daj znać jak wyszło :*
Usuńtakie pasty są bezbłędne <3
OdpowiedzUsuńZgadzam sie <3
UsuńOoo, już sobie wyobrażam ją na chrupiących tostach <3
OdpowiedzUsuń