~karobowy tofurnik z masłem z orzechów laskowych~
Stałam się uzależniona od połączenia karobu/kakao i masla z orzechów laskowych :D Smakuje jak Nutella, kooocham! ♥
PRZEPIS /1 porcja/
~150g naturalnego tofu
~150g jogurtu sojowego, lub innego roślinnego (ja użyłam domowy sojowy)
~łyżka (20-30g) stalej części mleka kokosowego vel śmietanki kokosowej
~łyżka karobu
~2-3 łyżki erytrolu lub innej substancji słodzącej
~czubata łyżka proszku budyniowego kakaowego
~łyżka masła z orzechów laskowych
~sok z 1/2 cytryny
Tofu kruszymy w miseczce widelcem, dodajemy jogurt, sok z cytryny i mleko kokosowe i blendujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz masła) i mieszamy dokładnie łyżką. Przekładamy masę "serową" do foremki i na wierzchu robimy "esy-floresy" z masła. Pieczemy ok. 30-40 minut w 170*C, następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim tofurnik do całkowitego ostudzenia, najlepiej na noc. Najsmaczniejszy jest lekko schłodzony. Smacznego! :)
kocham masło z orzechów laskowych!!!!
OdpowiedzUsuńJa też! <3
UsuńAkurat mam w lodówce zapas tofu, więc zrobię takie coś na pewno - tofurnik wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPolecam <3
UsuńMając takie składniki zrobiłabym sobie na twoim miejscu do osobnego słoiczka taką "nutellę" :D Szkoda, że nie mam tego masła. A tofurnik musiał być pyszny :]
OdpowiedzUsuńCzasem tak właśnie robiłam - najlepsze połączenie <3
UsuńJadłabym :D <3
OdpowiedzUsuńTez bym zjadła wiecej... :D <3
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPieknie wyglądają te zygzaki ♥
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń<3333333333
OdpowiedzUsuń